ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Tratatul prin care OMS devine primul Minister Global al Sănătății în viitorul Guvern Mondial. Semnează și Klaus Iohannis! (document)

Postat la: 25.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

OMS dorește ca țările să semneze un nou acord Covid 19 în doar aproximativ 2 luni. Acest tratat ar conferi "Constituției OMS" întâietate față de constituția unei țări în caz de dezastre naturale sau pandemii.

Acest lucru ar permite OMS să facă ca "orientările" sale să fie obligatorii pentru publicul din toate țările semnatare. OMS dorește ca toate țările să semneze această scrisoare până în mai 2022. Documentul original poate fi consultat AICI. Mai jos redam principalele directii desprinse din acest act care conferă OMS deja un statut de Minister Global al Sănătății, ceea ce Ziuanews arata inca de anul trecut ca se preconizeaza dupa o intalnire la nivel inalt la care si Klaus Iohannis a votat pentru o guvernanta globala in sanatate (detalii AICI).

Un tratat internațional privind prevenirea și pregătirea pentru pandemii. De ce un instrument internațional privind pandemiile?

Pandemia COVID-19 reprezintă o provocare globală. Nici un guvern sau o instituție nu poate aborda singur amenințarea viitoarelor pandemii.

O convenție, un acord sau un alt instrument internațional este obligatoriu din punct de vedere juridic în temeiul dreptului internațional. Un acord privind prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemie, adoptat în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ar permite țărilor din întreaga lume să consolideze capacitățile naționale, regionale și globale și rezistența la viitoarele pandemii.

De asemenea, un astfel de instrument ar:

  • asigura un angajament politic mai ridicat, susținut și pe termen lung la nivelul liderilor mondiali de state sau de guverne
  • ar defini procese și sarcini clare
  • spori sprijinul pe termen lung din partea sectorului public și privat la toate nivelurile
  • favoriza integrarea aspectelor legate de sănătate în toate domeniile politice relevante
  • Trebuie să creăm un mediu în care fiecare om de știință, lucrător din domeniul sănătății și guvern să se unească pentru o cauză comună. Lucrând împreună pentru a construi noi soluții pentru a proteja ceea ce este cel mai prețios - sănătatea și viețile noastre.

Care este scopul unui acord internațional privind pandemiile?

Propunerea unui instrument internațional privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii este ghidată de un spirit de solidaritate colectivă, ancorat în principiile echității, incluziunii și transparenței.

Nici guvernele individuale, nici comunitatea globală nu pot preveni în totalitate pandemiile. Dar comunitatea internațională trebuie să fie mult mai bine pregătită și mai bine aliniată în ceea ce privește răspunsul la posibilele pandemii viitoare, pe parcursul întregului ciclu de detectare, alarmare și răspuns.

Instrumentul ar stabili obiectivele și principiile fundamentale pentru a structura acțiunea colectivă necesară pentru combaterea pandemiilor.

O convenție internațională, un acord sau un alt instrument internațional privind pandemiile ar sprijini și s-ar concentra asupra următoarelor aspecte:

  • detectarea timpurie și prevenirea pandemiilor
  • reziliența la pandemiile viitoare
  • răspunsul la orice pandemie viitoare, în special prin asigurarea accesului universal și echitabil la soluții medicale, cum ar fi vaccinurile, medicamentele și diagnosticele.
  • un cadru internațional mai puternic în domeniul sănătății, cu OMS ca autoritate de coordonare în materie de sănătate la nivel mondial
  • abordarea "O singură sănătate", care să conecteze sănătatea oamenilor, a animalelor și a planetei noastre

Mai precis, un astfel de instrument poate consolida cooperarea internațională într-o serie de domenii prioritare, cum ar fi supravegherea, alertele și reacția, dar și încrederea generală în sistemul internațional de sănătate.

Care sunt principalele stimulente și beneficii? O mai bună supraveghere a riscurilor de pandemie

Monitorizarea riscurilor și, în special, schimbul de cunoștințe privind noile boli infecțioase care se răspândesc de la animale la oameni sunt esențiale pentru prevenirea viitoarelor pandemii.

Acest lucru ar putea fi realizat prin:

  • creșterea capacității de laborator și de supraveghere necesare pentru a identifica bolile animalelor în toate țările
  • o colaborare sporită între centrele de cercetare la nivel mondial
  • o mai bună coordonare a finanțării internaționale pentru capacitățile de bază
  • alerte mai bune

Introducerea mai multor niveluri de alertă proporționale cu gradul de amenințare pentru sănătate ar îmbunătăți acuratețea comunicării cu privire la amenințările la adresa sănătății publice. Acest lucru ar spori transparența și legitimitatea măsurilor restrictive sau legate de sănătate.

Tehnologiile digitale și instrumentele inovatoare de colectare și partajare a datelor, precum și analizele predictive pot sprijini comunicarea în timp real și avertizările timpurii care, la rândul lor, ar trebui să declanșeze un răspuns mai rapid.

Un răspuns mai bun. Furnituri și servicii de sănătate

După cum s-a demonstrat în timpul pandemiei COVID-19, lanțurile de aprovizionare și sistemele logistice globale trebuie să fie mai rezistente pentru a face față amenințărilor sanitare globale. Toate țările ar trebui să aibă acces neîntrerupt la proviziile, medicamentele și echipamentele esențiale de oriunde din lume.

Coordonarea la nivel mondial pentru o stocare eficientă poate, de asemenea, să faciliteze răspunsul la pandemie. Capacitatea de a desfășura pe teren echipamente medicale și echipe medicale internaționale cu înaltă calificare ar reprezenta, de asemenea, un pas înainte în ceea ce privește securitatea sanitară globală.

Cercetare și inovare

Pandemia COVID-19 a demonstrat cât de importantă este mobilizarea rapidă a comunității științifice și capacitatea industriei de a-și spori rapid capacitatea de producție.

O abordare coordonată la nivel mondial pentru descoperirea, dezvoltarea și furnizarea de soluții medicale eficiente și sigure, cum ar fi vaccinurile, medicamentele, diagnosticele și echipamentele de protecție, ar fi benefică pentru securitatea sanitară colectivă.

Schimbul de agenți patogeni, de mostre biologice și de date genomice, precum și dezvoltarea de soluții medicale în timp util (vaccinuri, tratamente și diagnostice) sunt vitale pentru a îmbunătăți pregătirea la nivel mondial pentru pandemii.

Mecanisme de răspuns mai bune

Inegalitățile în ceea ce privește accesul la vaccinuri, medicamente și diagnostice amenință să prelungească pandemiile și să afecteze mai grav viața și sănătatea oamenilor, precum și societățile și economiile noastre.

Acordul ar urma să se bazeze pe lecțiile învățate din experiența acceleratorului de acces la instrumentele COVID-19 (ACT-A), a programului COVAX și a altor instrumente colective dezvoltate de la începutul pandemiei COVID-19, pentru a răspunde mai echitabil nevoilor globale în viitoarele pandemii.

O mai bună punere în aplicare

Reziliența sistemelor naționale de sănătate publică este un element crucial în combaterea unei pandemii. Țările trebuie să se poată baza pe sistemele lor de sănătate publică pentru a răspunde eficient la declanșarea unei pandemii. Acest lucru ar putea fi realizat printr-un mecanism mai solid de raportare la nivel național, precum și printr-o utilizare mai largă a evaluărilor externe comune și printr-o mai bună monitorizare.

Restabilirea încrederii în sistemul internațional de sănătate

Acordul ar asigura o mai mare transparență, o mai mare responsabilitate și o mai mare responsabilitate comună în cadrul sistemului internațional.

În plus, acesta va pune bazele unei mai bune comunicări și informări a cetățenilor. Dezinformarea amenință încrederea publicului și riscă să submineze răspunsurile în materie de sănătate publică. Pentru a răscumpăra încrederea cetățenilor, ar trebui prevăzute măsuri concrete pentru a îmbunătăți fluxul de informații fiabile și exacte, precum și pentru a combate dezinformarea la nivel global.

În cadrul Consiliului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost înființată în 1948 cu mandatul de a acționa ca autoritate de conducere și coordonare a activității internaționale în domeniul sănătății. Aceasta are 194 de state membre, în șase regiuni și peste 150 de birouri, și lucrează pentru a obține o sănătate mai bună pentru toată lumea, oriunde.

La 20 mai 2021, Consiliul a adoptat o decizie de sprijinire a lansării negocierilor pentru un acord internațional privind lupta împotriva pandemiilor în cadrul OMS. Obiectivul deciziei Consiliului este de a asigura participarea UE la negocierile care abordează chestiuni care țin de competența UE, în vederea unei posibile aderări a UE la instrumentul internațional.

Un astfel de instrument ar sprijini eforturile internaționale de consolidare a securității sanitare globale, în special în ceea ce privește pregătirea și răspunsul la urgențele sanitare, în lumina lecțiilor învățate din pandemie.

Context

Propunerea unui tratat internațional privind pandemiile a fost anunțată pentru prima dată de președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul Forumului pentru pace de la Paris din noiembrie 2020.

"Trebuie să mergem mai departe și să tragem învățăminte din lecțiile pandemiei. Vedem că este absolut crucial să putem acționa mai rapid și într-un mod mai coordonat, să ne asigurăm că echipamentul medical este disponibil și să facem schimb de informații foarte rapid între noi pentru a ne proteja cetățenii cât mai bine posibil." (Charles Michel, președintele Consiliului European, la Forumul pentru pace de la Paris din 12 noiembrie 2020).

Acest apel pentru un tratat internațional privind pandemiile a fost subliniat și de liderii G7 în declarația lor din 19 februarie 2021.

Liderii UE au convenit să lucreze la un tratat internațional privind pandemiile la 25 februarie 2021.

"Ne-am angajat să promovăm securitatea sanitară globală, inclusiv prin consolidarea Organizației Mondiale a Sănătății și prin eforturi în vederea încheierii unui tratat internațional privind pandemiile în cadrul acesteia." (Declarația membrilor Consiliului European, 25 februarie 2021)

În cadrul Adunării Mondiale a Sănătății, cei 194 de membri ai OMS au adoptat, la 31 mai 2021, decizia de a discuta un nou tratat internațional privind pandemiile în cadrul unei sesiuni speciale care va începe la 29 noiembrie 2021.

La 1 decembrie 2021, cei 194 de membri ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au ajuns la un consens pentru a demara procesul de elaborare și negociere a unei convenții, a unui acord sau a unui alt instrument internațional în temeiul Constituției Organizației Mondiale a Sănătății pentru a consolida prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemie.

Un organism interguvernamental de negociere va fi acum constituit și își va ține prima reuniune până la 1 martie 2022 (pentru a conveni asupra modalităților de lucru și a termenelor) și cea de-a doua până la 1 august 2022 (pentru a discuta progresele înregistrate în ceea ce privește un proiect de lucru). Acesta va prezenta apoi un raport privind progresele înregistrate în cadrul celei de-a 76-a Adunări Mondiale a Sănătății din 2023, cu scopul de a adopta instrumentul până în 2024.

Un apel deschis pentru un tratat internațional privind pandemiile

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus și Charles Michel au susținut ideea unui tratat internațional privind pandemiile. La 30 martie 2021, lideri din întreaga lume s-au alăturat președintelui Consiliului European, Charles Michel, și directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un apel deschis în favoarea unui tratat internațional privind pandemiile, pornind de la lecțiile învățate în timpul pandemiei COVID-19.

Vor mai exista și alte pandemii și alte urgențe sanitare majore. Întrebarea nu este dacă, ci când. Împreună, trebuie să fim mai bine pregătiți pentru a prezice, preveni, detecta, evalua și răspunde în mod eficient la pandemii într-un mod foarte coordonat. În acest scop, considerăm că națiunile ar trebui să colaboreze în vederea încheierii unui nou tratat internațional pentru pregătirea și răspunsul la pandemii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE