Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Zi mare pentru creștinii ortodocşi: 30 de ani de la adormirea întru Domnul a părintelui Arsenie Boca

Postat la: 28.11.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui Arsenie Boca, unul dintre marii duhovnici ai românilor şi una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei.

Înmormântarea părintelui Arsenie Boca a avut loc în ziua de 4 decembrie 1989, la Mănăstirea Prislop, unde acesta şi-a dorit să fie îngropat. Mormântul său a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale românilor. Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Sinaia) a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop.

Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră autorităţilor comuniste, trecând prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. Acuzat că ar fi sprijinit membri ai Mişcării Legionare, călugărul a fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, a fost trimis apoi să munceasă la Canalul Dunăre - Marea Neagră, în lagărele destinate zecilor de mii de deţinuţi politici, iar până la mijlocul anilor 1950 a mai trecut prin închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot.

În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat. S-a retras la parohia Drăgănescu, în orăşelul Mihăileşti, judeţul Giurgiu, începând pictarea bisericii de aici. Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop. A trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au iubit.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE