WSJ: Iranul a oferit asigurări scrise administrației Biden că nu va încerca să îl asasineze pe Trump. Mișcarea, menită să calmeze tensiunile dintre Teheran și Washington
Postat la: 15.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Luna trecută, Iranul a oferit asigurări scrise administrației Biden că nu va încerca să îl ucidă pe Donald Trump, au declarat oficiali americani, un schimb secret menit să calmeze tensiunile dintre Teheran și Washington, în timp ce republicanul se pregătește pentru revenirea sa la Casa Albă, relatează Wall Street Journal (WSJ).
Mesajul iranian, transmis la 14 octombrie și care nu a fost raportat anterior, a venit ca răspuns la un avertisment scris privat american trimis Teheranului în septembrie. Oficialii americani au declarat că acesta reflectă mesajul public al administrației, conform căruia aceasta consideră amenințările la adresa lui Trump o problemă de securitate națională de prim rang și că orice atentat la viața sa va fi tratat ca un act de război.
Săptămâna trecută, Departamentul de Justiție a prezentat acuzațiile potrivit cărora agenți iranieni au complotat pentru asasinarea lui Trump înainte ca acesta să fie reales președinte, în ceea ce oficialii au descris ca fiind încercări continue ale Iranului de a-l viza pe cel care a fost și va fi președinte. În august, procurorii federali au acuzat un pakistanez care are legături cu Iranul că a plănuit să îl ucidă pe Trump, ceea ce a determinat oficialii să consolideze securitatea acestuia în timpul campaniei electorale.
Iranul a jurat de mult timp să se răzbune pe Trump pentru decizia sa de a ordona atacul american cu dronă din ianuarie 2020 care l-a ucis pe Qassem Soleimani, liderul Forței Quds, grupul responsabil pentru operațiunile militare secrete ale Iranului în străinătate. Oficialii americani spun că Iranul a încercat, de asemenea, să facă rău altor oficiali ai administrației Trump implicați în operațiunea Soleimani și în politica mai largă de presiune maximă asupra Iranului.
Mesajul Teheranului a fost transmis după un atac iranian cu rachete împotriva Israelului la 1 octombrie și înainte ca Israelul să riposteze cu lovituri aeriene împotriva siturilor iraniene de apărare aeriană și a instalațiilor de producere a rachetelor la 26 octombrie. Pentagonul a declarat că nu a jucat niciun rol în atacul israelian, dar administrația Biden și-a sporit forțele în regiune înainte de loviturile aeriene israeliene.
Trei oficiali implicați în politica privind Iranul în primul mandat al lui Trump - secretarul de stat Mike Pompeo, emisarul pentru Iran Brian Hook și consilierul pe probleme de securitate națională John Bolton - beneficiază în continuare de protecția Secret Service după ce au părăsit aceste funcții din cauza amenințărilor la adresa vieții lor din partea Teheranului. Administrația Biden a sporit protecția Secret Service a lui Trump în iulie, după ce a obținut informații despre presupusul complot iranian de asasinare.
În ultimele zile, Iranul a respins afirmațiile potrivit cărora ar fi încercat să îl asasineze pe fostul președinte. Ministrul de externe Abbas Araghchi a calificat afirmațiile drept o „comedie de mâna a treia". Oficialii americani spun că mesajul lor din septembrie către Iran a reluat avertismentele anterioare repetate împotriva prejudicierii lui Trump, dar a fost trimis în lumina noilor informații. Răspunsul iranian, care nu a fost semnat de un oficial anume, a repetat acuzația Teheranului că Trump a comis o crimă prin ordonarea uciderii lui Soleimani, au declarat oficialii.
Oficialii americani spun că sunt încrezători că mesajul Washingtonului a ajuns la conducerea Iranului. Ei nu au spus dacă mesajele au fost trimise prin Elveția, care reprezintă interesele SUA în Iran. Nici oficialii americani, nici echipa Trump nu au comentat dacă răspunsul Iranului a fost transmis președintelui ales. Misiunea iraniană la New York a refuzat să comenteze pentru WSJ.
Asigurările iraniene au venit într-un moment critic în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din SUA. În ultimele zile ale campaniei, Trump a abordat de mai multe ori eventualele planuri ale Iranului într-un al doilea mandat, transmițând un mesaj conciliant. El a declarat că, deși Iranul nu trebuie să dezvolte o armă nucleară, nu urmărește schimbarea regimului de la Teheran sau un conflict cu Iranul.
Persoane apropiate oficialilor iranieni spun că Teheranul încearcă să evite confruntarea cu administrația Trump. Unii oficiali Trump au promis o revenire la abordarea de presiune maximă din primul mandat care a provocat o criză economică profundă în Iran.
Iranul ia în prezent alte măsuri pentru a semnala o potențială apropiere de Occident, un element central al promisiunii președintelui Masoud Pezeshkian de a îmbunătăți economia țării prin obținerea ridicării sancțiunilor impuse Teheranului. Iranul îl găzduiește în prezent pe șeful Agenției atomice a ONU, Rafael Grossi, pentru o vizită care, potrivit ambelor părți, vizează îmbunătățirea cooperării cu agenția, care este responsabilă de supravegherea activității nucleare a Teheranului.
Oficialii occidentali au devenit din ce în ce mai îngrijorați în ultimele luni de faptul că Iranul ar putea decide să se îndrepte spre construirea unei arme nucleare, o problemă care ar putea fi una dintre principalele provocări cu care se va confrunta viitoarea administrație Trump.
De când Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015, în timpul primului său mandat, programul nuclear al Iranului a avansat rapid, oferindu-i suficient material nuclear pentru a alimenta aproximativ patru bombe atomice. Oficialii americani au declarat că Iranul ar putea pune în funcțiune o armă nucleară în câteva luni.
După întâlnirea cu Grossi la Teheran, Pezeshkian a declarat că Iranul este pregătit să colaboreze cu agenția atomică a ONU pentru a elimina orice îndoieli cu privire la activitatea sa nucleară. „Nu am încercat și nu vom încerca în niciun fel să producem arme nucleare", a spus el.
Iranul a fost slăbit prin atacurile recente ale Israelului asupra milițiilor regionale pro-iraniene și prin loviturile militare împotriva instalațiilor centrale iraniene. Dar se crede că regimul are o rețea vastă de agenți în întreaga lume. Teheranul s-a confruntat cu acuzații că ar fi în spatele asasinatelor și tentativelor de asasinare a exilaților iranieni din străinătate și împotriva intereselor israeliene și americane.
Richard Nephew, un fost membru de rang înalt al echipei administrației Biden care a încercat să relanseze acordul nuclear cu Iranul, a declarat că asigurările Teheranului nu vor schimba cât de dificil ar fi să se relanseze discuții semnificative între administrația Trump și Teheran.
Eliminarea problemei asasinatului ar putea ajuta diplomația dintre Washington și Teheran, „dar nimeni nu ar trebui să se amăgească cu privire la cât de greu ar fi să se ajungă la un acord chiar și numai în ceea ce privește problema nucleară, având în vedere stadiul programului iranian și istoricul" acordului nuclear, a declarat Nephew.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Un experiment cu un rezultat inedit arată că nu trăim în cea mai bună dintre lumile posibile, nici măcar în cel mai bun univers
Simpla noastră existență ca specie implică faptul că, teoretic, ar putea exista și alte ființe inteligente în Univers. Nu știm dacă Terra este cea mai bună planetă dintre toate. Tot teoretic, ar putea exista planete mult mai bune decât a noastră. Plecând de la această idee, un grup de astronomi din Marea Britanie și Elveția a dus întrebările la un nou nivel. Mai exact, trăim în cel mai bune Univers posibil? Răspunsul, oferit tot de ei, pare a fi unul negativ.
-
Se pregătește o investigație de amploare împotriva lui Elon Musk. Democrații americani au lansat ofensiva
Relatările conform cărora miliardarul american Elon Musk a avut mai multe convorbiri cu oficiali ruşi, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, ar trebui investigate de Pentagon şi de agenţiile de aplicare a legii, pe temei de securitate naţională, au susţinut doi senatori democraţi într-o scrisoare consultată vineri de Reuters.
-
Geoană primește un sprijin important chiar de la șeful Comisiei Speciale pentru Serviciile de Informații a Congresului SUA
Mircea Geoană a primit azi susținerea deschisă a congresmanului republican Mike Turner, șeful Comisiei Speciale pentru Serviciile de Informații din Camera Reprezentanților a SUA dar și co-președinte al grupului de sprijin pentru România din Camera Reprezentanților. Republicanul face referire și la faptul că Mircea Geoană a lucrat foarte bine cu administrația Trump ca adjunct al NATO.
-
China a găsit metoda prin care să fenteze majorarea tarifelor vamale pentru mașini electrice impusa de UE
Partenerul chinez al Chery Auto a anunţat că lucrează pentru a asigura componente produse local pentru societatea sa mixtă cu producătorul auto chinez, astfel încât vehiculele lor să fie comercializate ca europene.
-
Israelul a distrus centrul de cercetare secret pentru dezvoltarea armelor nucleare din Iran
În timpul atacului asupra Iranului de la sfârșitul lunii octombrie, Israelul a distrus un centru ultrasecret activ de cercetare în domeniul armelor nucleare, relatează Axios, citând oficiali americani și israelieni.
-
Primul robot umanoid electric din lume este open source pentru a accelera intrarea roboților în viața oamenilor
Primul robot umanoid electric din lume, „Tiangong", a fost trecut luni în modul open source, o inițiativă care ar trebui să faciliteze dezvoltarea secundară a roboților umanoizi și să accelereze integrarea roboților în viața umană. Dezvoltat de Centrul Național și Local de Inovare Robotică din Beijing, Tiangong este primul robot umanoid de dimensiuni normale alimentat exclusiv cu energie electrică.
-
Studiu: Radiațiile 5G modifică țesutul cerebral al șoarecilor de laborator
S-a descoperit, deloc surprinzător, că radiațiile de la telefoanele mobile au dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator. Potrivit unei echipe de oameni de știință de la Universitatea de Stat Tomsk (TSU) din Rusia, expunerea controlată la spectrul de radiații 5G a dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator.
-
Cercetătorii sunt uluiți: Au oamenii capacitatea latentă de a regenera părți ale corpului la fel ca salamandrele?
Am auzit cu toții de salamandre și alți amfibieni care își regenerează membrele, dar pot oamenii să facă același lucru? Primul dvs. instinct ar putea fi să spuneți că acest lucru este imposibil, dar există unele dovezi anecdotice că copiilor le poate crește din nou un deget după un accident - deși este un domeniu în care există surprinzător de puține cercetări.
-
Carmen Harra a prezis moartea lui Silviu Prigoană: "I-am spus Adrianei în privat... Eu nu cred că a murit de inimă"
Renumitul parapsiholog Carmen Harra, cunoscută în special pentru prezicerile ei, susține că a prevăzut decesul afaceristului Silviu Prigoană, informând-o și pe Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a acestuia.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 7.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 8.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu