Washington Post: Pentagonul vrea să restabilească programele top-secret în Ucraina!
Postat la: 10.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pentagonul cere Congresului să restabilească finanțarea pentru două programe extrem de secrete din Ucraina care au fost oprite înainte de invazia rusă de anul trecut.
O decizie pozitivă a legislativului american va permite Forțelor Speciale de Operațiuni ale SUA să angajeze agenți ucraineni pentru a monitoriza mișcarea trupelor ruse și a combate dezinformarea, scrie Washington Post, citând actuali și foști oficiali americani.
Este puțin probabil ca acordul să vină până în toamnă. Înalți oficiali ai apărării pregătesc un proiect pe care congresmanii americani îl pot lua în considerare în lunile următoare, când vor începe discuțiile asupra bugetului Pentagonului pentru anul următor. Dacă se va aproba finanțarea, programele secrete se vor relua în 2024. Deși rămâne neclar dacă administrația Joe Biden va permite forțelor speciale americane să se întoarcă în Ucraina pentru a gestiona aceste operațiuni. Va putea armata americană să facă asta de pe teritoriul uneia dintre țările vecine? Forțe americane nu a fost active în Ucraina de la începutul războiului ruso-ucrainean, cu excepția unui mic grup care păzește ambasada de la Kiev.
Washington Post notează că este dificil de prezis care va fi decizia, mai ales având în vedere că republicanii sunt împărțiți în privința cheltuielilor mari privind ajutorul acordat Ucrainei. Alții susțin că programele în cauză sunt ieftine - 15 milioane de dolari pe an pentru finanțarea activităților din întreaga lume. Și acesta este un fleac în comparație cu zeci de miliarde de dolari alocați pentru a antrena și înarma armata ucraineană, precum și pentru a umple stocul american de arme.
Armata vrea să reia operațiunile secrete în Ucraina cât mai curând posibil, astfel încât relațiile greu de construit să nu se piardă în timpul războiului prelungit, a declarat generalul în rezervă Mark Schwartz, care a condus operațiunile speciale ale SUA în Europa când au fost lansate programele în 2018.
„Când suspenzi astfel de lucruri pentru că amploarea conflictului s-a schimbat, pierzi accesul. Și asta înseamnă că pierzi informații despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în conflict", a explicat Schwartz.
Forțele speciale ale SUA, folosind fonduri similare, plătesc de mulți ani grupări militare și paramilitare străine selectate din Orientul Mijlociu, Asia și Africa, pe care le folosesc drept „surogat" în operațiunile de combatere a terorismului împotriva Al-Qaida, Statul Islamic, și altele grupuri legate de acestea. Noile astfel de programe, precum cele care au funcționat în Ucraina, sunt considerate „metode neconvenționale de război". Acestea vizează inamici precum Rusia și China, dar fără a se angaja într-un conflict deschis.
Criticii, inclusiv din Congres, spun că astfel de activități riscă să atragă SUA mai direct în războiul în curs din Ucraina. Oficialii apărării subliniază că, spre deosebire de eforturile mult mai mari și mai deschise ale Pentagonului de a înarma armata ucraineană, programele secrete nu măresc capacitățile de luptă ale Ucrainei. Pentru că operatorii și omologii lor americani au îndeplinit doar sarcini non-violente până când programele au fost suspendate anul trecut.
Generalul în rezervă Kenneth Tovo, care a condus Forțele de Operațiuni Speciale ale Armatei SUA atunci când au fost propuse și aprobate programele, a explicat că armata este îngrijorată de pierderea surselor utile de informații în Ucraina din cauza unor astfel de restricții.
„Acesta este deja obiceiul nostru. Oprim lucrurile, scoatem oamenii după ani de investiții într-un răspuns imediat la schimbările din conflict și apoi suntem surprinși când obținem mai puține informații și mai puțină înțelegere a ceea ce se întâmplă ", a spus Tovo.
Oponenții deciziei susțin că Rusia poate considera reluarea programului drept o provocare și poate răspunde la aceasta prin extinderea sferei războiului. Un oficial informat cu privire la detaliile discuției de la Washington a spus că, din aceste motive, Pentagonul va avea dificultăți în a câștiga congresmenii sceptici.
Ceea ce începe ca o misiune de recunoaștere se poate transforma rapid în luptă. Cred că o astfel de posibilitate este reală în Ucraina, a declarat un oficial care a dorit să-și păstreze anonimatul, pentru ziar.
Susținătorii, care includ actuali și foști oficiali ai apărării și membri ai Congresului, spun că programele 1202 par mai agresive decât sunt în realitate din cauza caracterului secret. Cu toate acestea, Secțiunea 1202 diferă de - Secțiunea 127e, care permite Forțelor de Operațiuni Speciale ale SUA să plătească trupe străine, precum și să le trimită în misiuni pentru a ucide sau captura terorişti. În schimb, „surogații" efectuează ceea ce armata americană numește misiuni „non-cinetice" sau non-violente. Un oficial al apărării a spus ziarului că Congresul este mai familiarizat cu programele de combatere a terorismului, deoarece a fost informat mai des de-a lungul anilor despre o astfel de activitate. Este mai greu să le explici că programele mai noi sunt folosite „într-un mod complet diferit".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al acestei tehnologii rămâne incert, rezistența remarcabilă a acestor insecte deschide multiple posibilități de utilizare. Printre acestea, se numără monitorizarea zonelor periculoase inaccesibile pentru oameni, reducând astfel riscurile asociate.
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu