Vine o nouă criză globală. Analiștii au explicat care sunt semnele de necontestat si impactul catastrofal din viitorul apropiat
Postat la: 05.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Bursele din întreaga lume au deschis luni pe roșu, inclusiv în România (-3,6%), cu scăderi care au ajuns chiar și la -12% la bursa din Tokyo. Analiștii au explicat că sunt indicii de instalare a unei noi crize globale.
„Săptămâna debutează cu un sentiment accentuat de aversiune față de risc pe piețele de capital", a declarat Radu Puiu, Research Analyst în cadrul XTB Romania. Analistul XTB a explicat pentru „Adevărul" care sunt principalele motive care au dus la scăderea acțiunilor pe burse.
„Un val de temeri apărute referitoare la starea economiei americane. Sectorul industrial a arătat o încetinire mai abruptă decât se prognoza, în timp ce piața forței de muncă din SUA a înregistrat o deteriorare mai amplă decât estimările. În acest context, probabilitatea privind cărora băncile centrale mondiale vor trebui să ia măsuri crește, iar scenariul unei reduceri de urgență din partea Fed a căpătat mai multă tracțiune, alimentând și mai mult panica", a explicat analistul XTB, la solicitarea „Adevărul".
Potrivit acestuia, scăderea a fost cel mai puternic resimțită în Asia, piețe care au deschis primele și au putut reacționa la datele de vineri privind locurile de muncă din SUA. Acțiunile japoneze au suferit cea mai abruptă corecție din ultimii zece ani, iar yenul a crescut.
Contractele futures pe Nasdaq au pierdut 3%, după ce anterior au scăzut cu mai mult de 6%. Pe lângă factorii de risc deja menționați, nici rezultatele financiare ale companiilor de tehnologie din SUA nu au ajutat sentimentul. Perspectivele privind performanțele viitoare au fost mult mai temperate decât se prognoza, în timp ce entuziasmul privind sectorul de AI a fost „tăiat", fapt ce a reprezentat un duș cu apă rece privind evaluările companiilor din sector.
„Acțiunile din Europa au înregistrat pierderi mai puțin pronunțate, dar indicii de referință de pe Bătrânul Continent pierd mai mult de 2% la momentul scrierii. Situația rămâne în continuare tensionată, fapt ce îl confirmă indicele de volatilitate, VIX, care a avansat cu aproximativ 40% și evoluează în zona de 30 de puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2020", a afirmat analistul Radu Puiu.
Investitorii din Europa, Asia și New York au fost înspăimântați de datele americane, stârnind îngrijorarea că cea mai mare economie a lumii este într-o formă mai proastă decât se credea anterior.
Datele, împreună cu rezultatele dezamăgitoare ale firmelor de tehnologie Amazon, Alphabet și Intel, au condus la vânzări de acțiuni la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce acțiunile din Orientul Mijlociu au scăzut, de asemenea, duminică, pe fondul tensiunilor persistente din regiune.
Analiştii se tem că orice alt semn de fragilitate în economiile mari ar contribui la veștile deja proaste. O încetinire din Germania luna trecută i-a determinat pe analişti să avertizeze despre o recesiune, în timp ce o creştere a ratelor dobânzilor de către banca centrală a Japoniei a făcut ca acţiunile indicelui Nikkei să scadă vineri cu 2.216 puncte, sau aproape 6%.
Datele economice așteptate săptămâna aceasta în SUA le includ pe cele privind sectorul serviciilor (luni) și numărul solicitanților de șomaj (joi).
Piețele au fost agitate săptămâna trecută, după ce datele privind locurile de muncă din SUA pentru iulie au arătat o încetinire bruscă, cu 114.000 de locuri de muncă create, în loc de cele 175.000 estimate.
Rata șomajului a crescut la un maxim din ultimii trei ani de 4,3%, în timp ce activitatea de producție din SUA a scăzut și ea la un minim de opt luni în iulie, pe măsură ce noile comenzi din industrie stagnează.
Cifrele au alimentat anxietatea că cea mai mare economie din lume este vulnerabilă la o recesiune și ar putea fi nevoie ca FED să reducă dobânzile mai repede decât se aștepta pentru a stimula cererea.
Cei mai bogați oameni ai planetei au pierdut adunat 134 de miliarde de dolari, în urma prăbușirii piețelor bursiere. Cel mai afectat a fost Jeff Bezos, a cărei avere a scăzut cu 15,2 miliarde de dolari.
La Bursa de la New York, acţiunile Amazon.com Inc au scăzut cu 8,8%, pe fondul declinului general de pe pieţele bursiere, astfel încât averea netă a lui Jeff Bezos s-a redus la 191,5 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg. Scăderea de vineri este a treia cea mai mare lovitură cu care s-a confruntat Jeff Bezos, fiind depăşită doar de cea din 4 aprilie 2019, când averea co-fondatorului Amazon s-a redus cu 36 miliarde de dolari, în urma înţelegerii sale de divorţ, şi cea din 29 aprilie 2022, când acţiunile Amazon au scăzut cu 14%.
Indicele Nasdaq 100 al Bursei de la New York a scăzut cu 2,4% vineri, ceea ce a afectat şi averile altor miliardari, inclusiv a lui Elon Musk şi a lui Larry Ellison (de la Oracle Corp), ale căror averi nete s-au redus cu 6,6 miliarde de dolari şi, respectiv, cu 4,4 miliarde de dolari. Incertitudinile privind posibilele reduceri ale dobânzii de către Rezerva Federală a SUA, precum şi unele rezultate financiare dezamăgitoare, au dus la intrarea indicelui Nasdaq în teritoriul de corecţie, ştergând mai mult de 2.000 miliarde de dolari din valoare în doar trei săptămâni.
Miliardarii din domeniul tehnologiei, Mark Zuckerberg, Sergey Brin şi Larry Page au pierdut de asemenea vineri peste trei miliarde de dolari fiecare, pe fondul declinului acţiunilor Meta Platforms Inc şi Alphabet la Bursa de la New York. Miliardarii din acest domeniu s-au confruntat cu o scădere a averilor lor de 68 miliarde de dolari, conform Bloomberg.
Bursa japoneză a închis şedinţa de luni în scădere cu 12,40%, cel mai sever declin înregistrat într-o singură zi, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune în SUA şi a aprecierii yenului, transmite Kyodo. Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 31.458,42 puncte, în scădere cu 4.451,28 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Seul - Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de luni în scădere cu 8,70%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.441,55 puncte, în scădere cu 234,64 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Yonhap.
Mișcări puternice au loc și pe piața valutară: dolarul și euro se depreciază cu peste 2% față de yen, în urma turbulențelor de pe piețele asiatice.
În jurul orei 07:30 GMT, dolarul era în scădere cu 2,34% la 143,01 yeni, iar euro cu 2,24% la 156,36 yeni. Bitcoin era în scădere cu 16,60%, la 52.505,00 dolari.
New York - Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de vineri în scădere, după ce Departamentul Muncii a anunţat că rata şomajului în SUA a crescut la 4,3% în iulie, sporind temerile privind o posibilă recesiune, transmite Reuters. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 1,51%, ajungând la valoarea de 39.737,26 puncte, în scădere cu 494,82 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Indicele Standard and Poor's 500 s-a depreciat cu 1,84%, ajungând la valoarea de 5.346,56 puncte, în scădere cu 100,12 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 2,43%, ajungând la valoarea de 16.776,16 puncte, în scădere cu 417,98 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 2,79 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 73,52 dolari.
Londra - Bursa de la Londra a închis şedinţa de vineri în scădere cu 1,31%, indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 8.174,71 puncte, în scădere cu 108,65 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna octombrie a scăzut cu 2,71 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 76,81 dolari.
Frankfurt - Bursa de la Frankfurt a închis şedinţa de vineri în scădere cu 2,33%, indicele principal DAX 40 a ajuns la valoarea de 17.661,22 puncte, în scădere cu 421,83 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.
Paris - Bursa de la Paris a închis şedinţa de vineri în scădere cu 1,61%, indicele principal CAC 40 a ajuns la valoarea de 7.251,80 puncte, în scădere cu 118,65 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.
Budapesta - Cursul oficial al Băncii Centrale a Ungariei valabil pentru ziua de luni este de 366,89 forinţi pentru un dolar, în scădere faţă de un curs de 367,12 forinţi, vineri, transmite MTI. Moneda euro este cotată la 396,79 forinţi, în creştere faţă de un curs de 395,94 forinţi, vineri, iar un leu românesc este cotat la 79,75 forinţi, în creştere faţă de un curs de 79,57 forinţi, vineri.
Bursa din Budapesta a închis şedinţa de vineri în scădere cu 0,78%, indicele BUX a ajuns la valoarea de 73.550,81 puncte. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 5,5 miliarde de forinţi (13,9 milioane de euro).
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Designul minimalist si plitele incorporabile - functiile de care ai nevoie
Daca esti in cautarea unei solutii elegante si functionale pentru bucataria ta, plita incorporabila potrivita poate face ...
-
Cum sa intretii o bucatarie fara mirosuri in sezonul cald: Sfaturi si trucuri
In sezonul cald, bucataria poate deveni adesea un spatiu provocator din cauza mirosurilor persistente rezultate din gati ...
-
Medicii tineri si dăruiti meseriei ne pleacă din țară că nu mai au loc de șpăgari. Inca patru medici prinsi cu mită sunt urmăriti penal
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au dispus efectuarea urmaririi penale fața de patru me ...
-
Ce este arbitrajul în pariuri și cum poți profita de el?
Pariurile ofera o mulțime de surprize. De fapt, dincolo de ideea de profit, tocmai aceasta componenta a surprizei ar tre ...
-
Contul de TikTok al jurnalistei Jessie Baneș interzis definitiv, fără preaviz! Cenzură în SECURISTAN!
La doar cateva zile de la anunțul jurnalistei Jessie Baneș cum ca platforma TikTok aplica masuri de cenzura abuzive și n ...
-
Cele mai strălucite minți ale științei susțin că lumea trăiește într-o hologramă care este de fapt o iluzie optică
Ar putea intregul nostru univers, inclusiv planeta pe care traim și viețile pe care le ducem, sa fie, de fapt, o iluzie ...
-
Meta AI a apărut în WhatsApp fără să ceri și fără să poți scăpa de el. UE pregătește o anchetă dură împotriva companiei lui Zuckerberg
Fara sa fie cerut, Meta AI a fost „plantat" recent in aplicația WhatsApp, starnind nemulțumirea utilizatorilor din ...
-
OMS se pregătește: Topirea ghețarilor din Antarctica prevestesc o nouă pandemie. Viruși înghețați de mii de ani revin la viață
Pe masura ce temperaturile globale continua sa creasca și ghețarii din regiunile arctice se topesc, oamenii de știința a ...
-
Călin Georgescu la Tucker Carlson: "Macron și Maia Sandu au știut de ordinele lui Blinken care a dictat ce trebuie să facă sistemul. Le e frică!"
Calin Georgescu spune ca eliminarea sa din cursa prezidențiala a fost parte din agenda ascunsa a lui Anthony Blinken, su ...
-
Călin Georgescu la Tucker Carlson: "Am fost blocat de către rețeaua globalistă care a încercat să-l blocheze și pe Donald Trump!"
Calin Georgescu a facut o serie de afirmații in interviul acordat celebrului jurnalist american Tucker Carlson. Fostul c ...
-
Gaura Neagră din CERN-ul Pământului! Mega acceleratorul de particule de 91 de kilometri, capabil să genereze energii de șapte ori mai mari decât cele obținute în prezent
Organizația Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN) face pași importanți catre construcția celui mai ambițios acceler ...
-
Donald Trump a dat un decret cu ajutorul căruia să-și facă freza mai frumoasă și apa sa-i spele părul mai bine
Președintele Donald Trump i-a cerut printr-un decret secretarului pentru energie, Chris Wright, sa abroge normele din er ...
-
Adeptul Manosferei a amenințat o femeie cu arma! Incidentul a fost povestit de una dintre victimele lui Andrew Tate
Andrew Tate a indreptat o arma spre fața unei femei și i-a spus „vei face cum spun eu sau vei plati din greu", pot ...
-
Revoluție în medicină: COVID-19 și herpes, blocate cu o simpla gumă de mestecat
Inovația se bazeaza pe o proteina extrasa din fasole, care a demonstrat capacitatea de a neutraliza virusurile in faza i ...
-
Fondatorul celui mai mare fond speculativ din SUA: Asistăm la o prăbușire clasică a principalelor ordine monetare, politice și geopolitice
Miliardarul Ray Dalio, fondatorul celui mai mare fond speculativ din SUA Bridgewater Associates, a avertizat ca investit ...
-
Donald Trump vrea ca producția iPhone să fie mutată din China în SUA. Ce probleme ar avea Apple și la cât ar ajunge prețul produselor?
Pe fondul creșterii iminente a tarifelor inițiate de președintele american Donald Trump, Casa Alba a anunțat posibilitat ...
-
Ce conține planul prin care UE ar vrea să devină o forță în domeniul Inteligenței Artificiale, pentru a concura cu SUA și China
Comisia Europeana a prezentat miercuri așa-numitul „Plan de Acțiune pentru Continentul AI", prin care UE vrea sa d ...
-
Ursula ne omoară cu zile! Comisia Europeană autorizează utilizarea porumbului modificat genetic pentru alimentație și furaje
În urma unei asa-zise evaluari științifice favorabile realizate de Autoritatea Europeana pentru Siguranța Al ...
-
Sahara a găzduit până acum 5.000 de ani o populație complet necunoscută / Cercetătorii au descoperit cele mai vechi mumii umane
Acum 5.000 de ani, Sahara a trecut printr-o serie de schimbari majore, pe fondul modificarii climei la nivel global, iar ...
-
Eşec pentru primul dosar coordonat de Parchetul condus de Kovesi: judecătorii anulează condamnarea primită de denunţătorul lui Florian Coldea
Curtea de Apel Cluj a anulat, miercuri, condamnarea de patru ani inchisoare primita in prima instanta de omul de afaceri ...
-
Cea mai clară fotografie cu un OZN: ce ascund serviciile secrete britanice despre incidentul Clavine
În luna august a anului 1990, in regiunea Calvine din Scoția, doi excursioniști au raportat observarea unui aparat ...
-
Cartea despre Donald Trump și Elon Musk care a devenit bestseller în toată lumea nu a fost scrisă de mâna omului
Filosoful Jianwei Xun din Hong Kong, autorul bestseller-ului "Hypnocracy. Trump, Musk and the New Architecture of Realit ...
-
Intră in productia de serie o baterie miniaturală care functionează cu energie atomică și va alimenta non-stop smart deviceurile timp de 50 de ani
O companie din China a dezvoltat de fapt o „baterie atomica miniaturala" care, teoretic, ar putea alimenta un disp ...
-
În Europa, cercetătorii in domeniul nano particulelor vor să creeze o versiune mult mai mare a acceleratorului Large Hadron Collider
Oamenii de știința iși rafineaza planurile de a construi cea mai mare mașina din lume intr-un loc situat sub granița din ...
-
Bodyoids - Oamenii de știință de la Stanford studiază cultivarea de corpuri umane "de rezervă" dezvoltate în pântece artificiale
„Materialele biologice" umane sunt o marfa esențiala in medicina, iar penuria persistenta a acestor materiale cree ...
-
Un investitor de pe Wall Street avertizează: „Armaghedonul a sosit". Bursele se vor prăbuși cu 80% din cauza taxelor lui Trump
Unul dintre cei mai de succes investitori de pe Wall Street a avertizat ca scaderea acțiunilor pe burse din cauza tarife ...
-
Neonazismul de la Casa Albă - JD Vance, derapaj incredibil la adresa Chinei: "Sunt un popor de țărani"
China l-a criticat marti pe vicepresedintele american JD Vance dupa ce acesta s-a referit intr-un interviu la chinezi ca ...
-
SUA iau în calcul retragerea a 10.000 de soldați din România și Polonia!
Oficialii de rang inalt din Departamentul Apararii al SUA iau in considerare o propunere care ar putea duce la retragere ...
-
Conspirația Big Pharma: Grăsimea animală nu induce boli de inima si colesterol rău - arată o cercetare de ultimă oră pentru dieta ketogenică
Peste jumatate de secol ni s-a spus ca grasimea animala este rea pentru inima, pentru ca produce colesterol rau si obezi ...
-
Lupii Groazei din Game of Thrones au fost readuși la viață prin inginerie genetică
Într-o descoperire științifica care ar putea schimba pentru totdeauna modul in care oamenii interacționeaza cu pla ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu