ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Vine o nouă criză globală. Analiștii au explicat care sunt semnele de necontestat si impactul catastrofal din viitorul apropiat

Postat la: 05.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Bursele din întreaga lume au deschis luni pe roșu, inclusiv în România (-3,6%), cu scăderi care au ajuns chiar și la -12% la bursa din Tokyo. Analiștii au explicat că sunt indicii de instalare a unei noi crize globale.

„Săptămâna debutează cu un sentiment accentuat de aversiune față de risc pe piețele de capital", a declarat Radu Puiu, Research Analyst în cadrul XTB Romania. Analistul XTB a explicat pentru „Adevărul" care sunt principalele motive care au dus la scăderea acțiunilor pe burse.

„Un val de temeri apărute referitoare la starea economiei americane. Sectorul industrial a arătat o încetinire mai abruptă decât se prognoza, în timp ce piața forței de muncă din SUA a înregistrat o deteriorare mai amplă decât estimările. În acest context, probabilitatea privind cărora băncile centrale mondiale vor trebui să ia măsuri crește, iar scenariul unei reduceri de urgență din partea Fed a căpătat mai multă tracțiune, alimentând și mai mult panica", a explicat analistul XTB, la solicitarea „Adevărul".

Potrivit acestuia, scăderea a fost cel mai puternic resimțită în Asia, piețe care au deschis primele și au putut reacționa la datele de vineri privind locurile de muncă din SUA. Acțiunile japoneze au suferit cea mai abruptă corecție din ultimii zece ani, iar yenul a crescut.

Contractele futures pe Nasdaq au pierdut 3%, după ce anterior au scăzut cu mai mult de 6%. Pe lângă factorii de risc deja menționați, nici rezultatele financiare ale companiilor de tehnologie din SUA nu au ajutat sentimentul. Perspectivele privind performanțele viitoare au fost mult mai temperate decât se prognoza, în timp ce entuziasmul privind sectorul de AI a fost „tăiat", fapt ce a reprezentat un duș cu apă rece privind evaluările companiilor din sector.

„Acțiunile din Europa au înregistrat pierderi mai puțin pronunțate, dar indicii de referință de pe Bătrânul Continent pierd mai mult de 2% la momentul scrierii. Situația rămâne în continuare tensionată, fapt ce îl confirmă indicele de volatilitate, VIX, care a avansat cu aproximativ 40% și evoluează în zona de 30 de puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2020", a afirmat analistul Radu Puiu.

Investitorii din Europa, Asia și New York au fost înspăimântați de datele americane, stârnind îngrijorarea că cea mai mare economie a lumii este într-o formă mai proastă decât se credea anterior.

Datele, împreună cu rezultatele dezamăgitoare ale firmelor de tehnologie Amazon, Alphabet și Intel, au condus la vânzări de acțiuni la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce acțiunile din Orientul Mijlociu au scăzut, de asemenea, duminică, pe fondul tensiunilor persistente din regiune.

Analiştii se tem că orice alt semn de fragilitate în economiile mari ar contribui la veștile deja proaste. O încetinire din Germania luna trecută i-a determinat pe analişti să avertizeze despre o recesiune, în timp ce o creştere a ratelor dobânzilor de către banca centrală a Japoniei a făcut ca acţiunile indicelui Nikkei să scadă vineri cu 2.216 puncte, sau aproape 6%.

Datele economice așteptate săptămâna aceasta în SUA le includ pe cele privind sectorul serviciilor (luni) și numărul solicitanților de șomaj (joi).

Piețele au fost agitate săptămâna trecută, după ce datele privind locurile de muncă din SUA pentru iulie au arătat o încetinire bruscă, cu 114.000 de locuri de muncă create, în loc de cele 175.000 estimate.

Rata șomajului a crescut la un maxim din ultimii trei ani de 4,3%, în timp ce activitatea de producție din SUA a scăzut și ea la un minim de opt luni în iulie, pe măsură ce noile comenzi din industrie stagnează.

Cifrele au alimentat anxietatea că cea mai mare economie din lume este vulnerabilă la o recesiune și ar putea fi nevoie ca FED să reducă dobânzile mai repede decât se aștepta pentru a stimula cererea.

Cei mai bogați oameni ai planetei au pierdut adunat 134 de miliarde de dolari, în urma prăbușirii piețelor bursiere. Cel mai afectat a fost Jeff Bezos, a cărei avere a scăzut cu 15,2 miliarde de dolari.

La Bursa de la New York, acţiunile Amazon.com Inc au scăzut cu 8,8%, pe fondul declinului general de pe pieţele bursiere, astfel încât averea netă a lui Jeff Bezos s-a redus la 191,5 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg. Scăderea de vineri este a treia cea mai mare lovitură cu care s-a confruntat Jeff Bezos, fiind depăşită doar de cea din 4 aprilie 2019, când averea co-fondatorului Amazon s-a redus cu 36 miliarde de dolari, în urma înţelegerii sale de divorţ, şi cea din 29 aprilie 2022, când acţiunile Amazon au scăzut cu 14%.

Indicele Nasdaq 100 al Bursei de la New York a scăzut cu 2,4% vineri, ceea ce a afectat şi averile altor miliardari, inclusiv a lui Elon Musk şi a lui Larry Ellison (de la Oracle Corp), ale căror averi nete s-au redus cu 6,6 miliarde de dolari şi, respectiv, cu 4,4 miliarde de dolari. Incertitudinile privind posibilele reduceri ale dobânzii de către Rezerva Federală a SUA, precum şi unele rezultate financiare dezamăgitoare, au dus la intrarea indicelui Nasdaq în teritoriul de corecţie, ştergând mai mult de 2.000 miliarde de dolari din valoare în doar trei săptămâni.

Miliardarii din domeniul tehnologiei, Mark Zuckerberg, Sergey Brin şi Larry Page au pierdut de asemenea vineri peste trei miliarde de dolari fiecare, pe fondul declinului acţiunilor Meta Platforms Inc şi Alphabet la Bursa de la New York. Miliardarii din acest domeniu s-au confruntat cu o scădere a averilor lor de 68 miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Bursa japoneză a închis şedinţa de luni în scădere cu 12,40%, cel mai sever declin înregistrat într-o singură zi, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune în SUA şi a aprecierii yenului, transmite Kyodo. Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 31.458,42 puncte, în scădere cu 4.451,28 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Seul - Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de luni în scădere cu 8,70%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.441,55 puncte, în scădere cu 234,64 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Yonhap.

Mișcări puternice au loc și pe piața valutară: dolarul și euro se depreciază cu peste 2% față de yen, în urma turbulențelor de pe piețele asiatice.

În jurul orei 07:30 GMT, dolarul era în scădere cu 2,34% la 143,01 yeni, iar euro cu 2,24% la 156,36 yeni. Bitcoin era în scădere cu 16,60%, la 52.505,00 dolari.

New York - Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de vineri în scădere, după ce Departamentul Muncii a anunţat că rata şomajului în SUA a crescut la 4,3% în iulie, sporind temerile privind o posibilă recesiune, transmite Reuters. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 1,51%, ajungând la valoarea de 39.737,26 puncte, în scădere cu 494,82 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Standard and Poor's 500 s-a depreciat cu 1,84%, ajungând la valoarea de 5.346,56 puncte, în scădere cu 100,12 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 2,43%, ajungând la valoarea de 16.776,16 puncte, în scădere cu 417,98 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 2,79 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 73,52 dolari.

Londra - Bursa de la Londra a închis şedinţa de vineri în scădere cu 1,31%, indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 8.174,71 puncte, în scădere cu 108,65 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna octombrie a scăzut cu 2,71 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 76,81 dolari.

Frankfurt - Bursa de la Frankfurt a închis şedinţa de vineri în scădere cu 2,33%, indicele principal DAX 40 a ajuns la valoarea de 17.661,22 puncte, în scădere cu 421,83 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

Paris - Bursa de la Paris a închis şedinţa de vineri în scădere cu 1,61%, indicele principal CAC 40 a ajuns la valoarea de 7.251,80 puncte, în scădere cu 118,65 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

Budapesta - Cursul oficial al Băncii Centrale a Ungariei valabil pentru ziua de luni este de 366,89 forinţi pentru un dolar, în scădere faţă de un curs de 367,12 forinţi, vineri, transmite MTI. Moneda euro este cotată la 396,79 forinţi, în creştere faţă de un curs de 395,94 forinţi, vineri, iar un leu românesc este cotat la 79,75 forinţi, în creştere faţă de un curs de 79,57 forinţi, vineri.

Bursa din Budapesta a închis şedinţa de vineri în scădere cu 0,78%, indicele BUX a ajuns la valoarea de 73.550,81 puncte. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 5,5 miliarde de forinţi (13,9 milioane de euro).

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE