Veste proastă pentru România. BERD a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei în 2023
Postat la: 16.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a înrăutăţit uşor estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2023, potrivit raportului "Regional Economic Prospects", publicat joi de instituţia financiară internaţională.
Conform celor mai recente prognoze ale BERD, economia României ar urma să înregistreze un avans de 1,7% în acest an, după ce prognoza din septembrie indica o expansiune de 1,9% în 2023.
Creşterea ar urma să accelereze la 3,2% anul viitor, conform previziunilor BERD.Preţurile ridicate la gaze şi inflaţia persistentă, care erodează salariile reale, vor limita în 2023 creşterea în Europa emergentă, Asia Centrală şi Africa de Nord, potrivit raportului "Regional Economic Prospects", publicat joi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Instituţia financiară internaţională estimează că economiile din regiunea sa de activitate ar urma să înregistreze un avans de 2,1% în acest an, după ce prognoza din septembrie indica o expansiune de 3% în 2023, în contextul în care inflaţia s-a situat în medie la 16,5% în decembrie, după un nivel de vârf de 17,5% în noiembrie, deşi "dezinflaţia va fi probabil mult mai graduală decât se aşteaptă pieţele în prezent".
"De asemenea, încă există incertitudini asociate cu războiul din Ucraina, în special pentru ţările aflate în proximitate geografică", a declarat pentru Reuters economistul şef al BERD, Beata Javorcik.
Oficialul a adăugat: Creşterea în regiune va pierde din avânt din cauza performanţei mai slabe a Germaniei - cea mai mare economie din Europa - care va avea ca rezultat "o cerere mai scăzută pentru exporturi".
Aproximativ 80% se confruntă cu deficite atât pe partea bugetară, cât şi a comerţului extern. În unele cazuri - Turcia, Iordania şi România - acele deficite depăşesc 5% din PIB, se arată în raportul BERD.
În cazul Rusiei, preţurile ridicate la energie au ajutat la o uşoară atenuare a impactului sancţiunilor, după invadarea Ucrainei. După un declin al economiei de 3,5% în 2022, PIB-ul Rusiei ar urma să se contracteze cu 3% anul acesta, în urma scăderii preţului petrolului, al continuării impactului sancţiunilor şi al presiunilor fiscale.
BERD estimează că economia Ucrainei va creşte cu 1% în 2023, după un declin de 30% în 2022.
"Dacă nu va exista o schimbare strategică semnificativă, PIB-ul Ucrainei va înregistra o creştere apropiată de zero în 2024", se arată în raport.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
-
Ruptură în blocul țărilor post-sovietice! Rusia amenință Armenia: 'Trebuie să facă o alegere!'
Rusia interpretează aspiraţiile europene făcute publice recent de Armenia ca pe o dorinţă a ţării caucaziene de a rupe legăturile cu blocul postsovietic al Uniunii Economice Eurasiatice (EEU), a declarat vicepremierul rus Aleksei Overciuk.
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu