ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Vești proaste pentru toți cei care au avut Covid-19: studiile recente au dezvăluit ce efect dezastruos are infecția pe termen lung

Postat la: 06.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Două studii recente au adus din nou în prim-plan riscul de deteriorare cognitivă persistentă la un an după infectarea cu Covid-19.

Primul studiu, publicat în The Lancet la începutul lunii octombrie, a analizat tineri sănătoși care s-au infectat voluntar cu virusul SARS-CoV-2 și au dezvoltat simptome de Covid.

Al doilea, publicat pe 23 septembrie în Nature Medicine, a urmărit pacienți cu vârsta medie de 54 de ani, care fuseseră spitalizați din cauza unor forme severe de Covid-19.

În ambele cazuri, infecția pare să fi avut un impact prelungit asupra facultăților cognitive, deși doar puțin la tineri, dar mai pronunțat la pacienții în vârstă.

„Covid-19 nu este întotdeauna o boală simplă de scurtă durată: infecția poate duce la sechele cognitive prelungite, chiar dacă probabil doar ușoare", a rezumat Mahmoud Zureik, profesor de epidemiologie și sănătate publică la Universitatea Versailles-Saint-Quentin.

Acestea nu sunt primele studii care scot în evidență acest fenomen. În timp ce SARS-CoV-2 are un tropism puternic pentru tractul respirator (nas, gât și plămâni), acesta poate afecta și alte organe: microvasele, inima, rinichii, sistemul digestiv și, prin urmare, creierul. Dar aici accentul nu s-a pus pe examinarea complicațiilor neurologice care apar în fazele acute severe ale bolii, cum ar fi accidentul vascular cerebral, delirul sau confuzia, tulburările neuromusculare etc, arată Le Monde.

Publicația SchhitechDaily scrie că acest studiu revoluționar a dezvăluit efecte cognitive pe termen lung la pacienții cu COVID-19, comparând starea lor post-recuperare cu îmbătrânirea accelerată. Constatările includ scăderea volumului creierului și creșterea proteinelor din leziuni cerebrale, subliniind impactul sever și de durată al virusului asupra sănătății creierului.

Studiul publicat în The Lancet nu menționează cazurile de „Covid de lungă durată" în cazul tinerilor pacienți monitorizați, întrucât deficiența cognitivă, care poate fi măsurată în mod obiectiv, este mai ușoară. Mai mult, în timp ce testele evidențiază aceste deficiențe, pacienții înșiși nu le percep.

William Trender și colegii de la Imperial College și King's College din Londra au recrutat 34 de participanți voluntari, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, cărora li s-a injectat o doză foarte mică de SARS-CoV-2 (tulpina originală). Doar 10 dintre ei s-au infectat, iar cercetătorii au putut compara grupul infectat cu grupul neinfectat. Ei au putut, de asemenea, să evalueze funcția cognitivă înainte și după infecție.

„Rezultatul este îngrijorător, deoarece acești tineri sănătoși prezintă un deficit cognitiv ușor, care persistă la cel puțin un an de la infectare", a rezumat Lisa Chakrabarti, de la Institut Pasteur, Paris. „Această deteriorare este ușoară, dar semnificativă. Cu cât este mai mare încărcătura virală, cu atât este mai mare deteriorarea", a adăugat Zureik.

„Acești tineri sănătoși, care au acceptat să fie inoculați cu SARS-CoV-2, sunt expuși riscului de a păstra sechele neurologice ușoare, dar persistente" a remarcat Chakrabarti.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE