ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Val de scumpiri după alegeri! Informații din interiorul Guvernului dezvăluie ce majorări vor lovi direct în buzunarul românilor

Postat la: 16.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Surse interne au dezvăluit că, după alegeri, Guvernul analizează posibilitatea de a majora TVA la 19% pentru toate produsele și serviciile care în prezent beneficiază de cote reduse.

Deși inițial a promis contrariul, executivul plănuiește să implementeze această creștere, ceea ce ar putea aduce scumpiri considerabile în 2025. Măsura ar genera majorări de prețuri în mai multe domenii, creând un efect de domino în economie. Informaţia a fost confirmată de surse din interiorul Guvernului, care spun că, pentru a aduce bani la buget, s-au analizat mai multe posibilităţi. În timp ce predicţiile economiştilor că TVA ar putea creşte până la 21% sunt neîntemeiate, cea mai posibilă variantă rămâne cea potrivit căreia se va renunţa la cotele reduse care există în prezent, de 5% şi, respectiv 9%, şi se va aplica TVA de 19% pentru toate produsele şi serviciile. Vor fi, în continuare, exceptate de la această majorare alimentele, medicamentele şi lemnele de foc.

Cele mai afectate vor fi, evident, sectoarele care în acest moment sunt taxate cu 9%, astfel că scumpiri se vor înregistra în activităţile de învăţământ, recreere, concerte și festivaluri, dar şi vacanțele vor fi mai scumpe, dacă TVA aplicată în domeniul HoReCa va crește de la 9 la 19%. Guvernul va justifica eventuala creştere a cotei TVA ca fiind o recomandare europeană, care prevede uniformizarea TVA în toate domeniile de activitate, în condiţiile în care statul se confruntă cu un deficit bugetar uriaş.

Astfel, ar urma ca manualele şcolare şi cărţile, pentru care în momentul de faţă se aplică TVA de 5% să se scumpească semnificativ, la fel şi activităţile reacreative precum festivalurile sau concertele şi spectacolele. Nu vor scăpa de majorări nici energia termică, irigaţiile şi panourile voltaice. Or, se ştie, orice creştere la preţul energiei electrice atrage după sine scumpiri în lanţ ale multor produse. Potrivit surselor guvernamentale, majorarea TVA va fi doar una dintre multe măsuri pe care Guvernul urmează să le aplice începând cu anul viitor pentru a reduce deficitul de la bugetul de stat.

Potrivit unui raport al Consiliului Fiscal, România suferă de sindromul „deficitelor gemene", cu dezechilibre externe mari, cu finanțare considerabilă prin împrumuturi externe. Țara noastră are cel mai mare deficit de cont curent ca pondere în PIB între țările din Centrul și Estul Europei și nici nu este în zona euro, implicând astfel un risc valutar.

„Având în vedere negocierile Guvernului cu Comisia Europeană privind planul bugetar-structural al României, în contextul noului cadru de guvernanță economică din Uniunea Europeană, nu este exclus ca unele cheltuieli să fie diminuate mai mult și să consemnăm un deficit sensibil sub 8% din PIB. Pe de altă parte, o subestimare a riscurilor generate de cheltuieli în creștere rapidă poate conduce la un deficit semnificativ peste 8% din PIB", arată Consiliul Fiscal.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE