ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Val de nemulțumiri după ce prezentatorii unui post radio au fost înlocuiți cu inteligența artificială

Postat la: 24.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un post de radio polonez și-a concediat toți angajații și i-a înlocuit cu „prezentatori" generați cu inteligența artficială (IA), potrivit CNN.

OFF Radio Krakow, radioul care și-a dat afară angajații, i-a înlocuit cu inteligența artificială, fiind „primul experiment din Polonia în care jurnaliştii... sunt personaje virtuale create de IA". Cele trei avatare create vizează publicul tânăr, deoarece aceștia discută despre probleme culturale, artistice și sociale, inclusiv preocupările persoanelor LGBTQ+.

În semn de protest, Mateusz Demski, jurnalist și critic de film a publicat o scrisoare deschisă prin care critică înlocuirea angajaților cu inteligența artificială.

„Este un precedent periculos care ne lovește pe toți", a scris el și a susținut că ar putea deschide calea „către o lume în care angajații cu experiență asociați cu sectorul media de ani de zile și oamenii angajați în industriile creative vor fi înlocuiți cu mașini". Potrivit jurnalistului, peste 15.000 de persoane au semnat o petiție, prin care se opun acestui experiment.

Demski a lucrat la OFF Radio Krakow din februarie 2022, unde realiza interviuri cu ucrainienii care au fugit de război, până în august, când a fost concediat, pe lângă cei 12 angajați. El consideră mișcarea una șocantă, întrucât postul radio este susținut de contribuabili.

„Este inteligența artificială mai mult o oportunitate sau o amenințare pentru mass-media, radio și jurnalism? Vom căuta răspunsuri la această întrebare", a scris șeful postului, Marcin Pulit, într-un comunicat. De asemenea, acesta susține că niciun jurnalist nu a fost concediat din cauza inteligenței artificiale, ci din cauza numărului foarte slab al audienței.

Krzysztof Gawkowski, ministrul afacerilor digitale și viceprim-ministru, consideră necesară o legislație pentru a reglementa IA.

Marți, un prezentator virtual a luat interviu cu vocea poetei ploneze Wisława Szymborska, câștigătoare a Premiului Nobel pentru literatură, care a murit în 2012.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE