ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Vaccinarea, intre studii false si complicatia care poate ucide dupa 10 ani

Postat la: 04.03.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

In viitoarea lege a vaccinarii sunt prevazute doua tipuri de sanctiuni pentru parintii care refuza vaccinarea copilului, insa nu toate vaccinurile din schema de vaccinare vor fi obligatorii. La randul lor, institutiile statului vor avea in premiera responsabilitati si obligatii clare, spune dr. Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti Ilfov.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, dr Alexiu a explicat pe larg prevederile legii si a demontat principalele minciuni in privinta vaccinurilor: "Sa luam, spre exemplu, ROR. Reactia alergica grava de tip anafilactic este mentionata intr-un procent 1 la un milion de persoane vaccinate. Unul din 1.000 de copii care fac rujeola poate muri. Nu exista niciun deces provocat de vaccinare. Un copil din 1.000 bolnavi de rujeola poate face o encefalita grava. Unul dintr-un milion de copii vaccinati cu ROR poate face o encefalita postvaccinala mai putin grava, care se vindeca total". Nu exista niciun vaccin cancerigen.

Pe de alta, avertizeaza dr. Sandra Alexiu, exista o complicatie mortala a rujeolei care poate aparea dupa mult timp de la aparenta vindecare. "La cate cazuri de rujeola am avut in acesti ani e foarte posibil sa apara si asemenea complicatii in viitor". In privinta celor care au reactii mai puternice la vaccin, aceasta reactivitate este dovada ca nevaccinati ar fi facut o forma extem de grava a bolii.

Ati facut parte din grupul de lucru care s-a ocupat de elaborarea Legii vaccinarii care, dupa 3 ani de travaliu, a iesit cu aviz pozitiv din comisia juridica a Camerei Deputatilor. Cele mai mari controverse le-a provocat obligativitatea vaccinarii, contestata de cei care considera ca ar trebui lasati sa decida pentru copiii lor.

Vaccinarea este o chestiune care tine de sanatatea publica si cand e vorba despre asa ceva nu ar trebui sa decidem singuri. Sunt multe tari in care vaccinarea este obligatorie pentru anumite antigene din vaccinuri dupa ce s-a constatat ca acoperirea vaccinala a scazut, astfel incat nu mai poate fi asigurata imunitatea de grup. Cele mai recente exemple de tari care au legalizat obligativitatea vaccinarii sunt Franta si Italia.

Modelul de lege cu sanctiuni este ceva mai vechi chiar in tari unde nu vorbim neaparat despre obligativitate. In Australia, de exemplu, acoperirea vaccinala este impresionanta, desi nu exista obligativitate, dar parintii care nu dovedesc ca au vaccinat copilul nu mai primesc indemnizatia de crestere a acestuia, care ajunge la cateva mii de dolari australieni.

In alte tari, cum ar fi UK, exista niste filtre, de exemplu copiii nu pot merge la universitate daca nu au schema de vaccinare completa. Elevii si studentii romani care merg acolo trebuie mai intai sa-si completeze schema de vaccinare pentru a fi primiti.

Ce a ramas obligatoriu pentru parinti in proiectul adoptat de comisia juridica?

Parintii trebuie sa participe la sesiuni de consiliere si informare in trepte. Daca refuza participarea vor fi amendati cu sume care pot ajunge la 10.000 de lei. Daca participa la aceste sedinte de consiliere si totusi refuza vaccinarea copilului se aplica alte amenzi, conform deciziei Comisiei de vaccinare.

Dar trebuie spus ca obligativitatea va fi numai pentru anumite antigene din vaccinuri.

Cine le stabileste?

Va exista un grup de coordonare a activitatii de vaccinare, un fel de sfat al inteleptilor sau expertilor, care va recomanda printre altele ce vaccinuri ar trebui sa fie introduse in schema nationala de vaccinare din Romania, pentru ce grupe de varsta, in ce doze, care va fi categoria.

Antigenele obligatorii din vaccinurile din schema de vaccinare vor fi stabilite probabil prin ordin de ministru sau vor fi completate in legislatia secundara. Obligativitatea se instituie, inclusiv in tarile despre care am vorbit, pentru boli care trebuie prevenite pentru ca atunci cand apar nu pot fi tratate, de exemplu poliomielita sau difteria.

Obligativitatea va fi dublata de o intensa campanie de informare la nivel national, pe intelesul tuturor, constanta, gen "picatura chinezeasca", asa cum vedem acum zilnic pe toate canalele informari ale ministerului Sanatatii referitoare la coronavirus.

Si copiii care nu pot fi vaccinati din motive obiective?

Va exista o certificare a contraindicatiei de vaccinare, stabilita de medic pe baza documentelor medicale. Dar contraindicatiile absolute la vaccinare sunt extrem de rare si foarte bine precizate in prospectele fiecarui vaccin in parte.

In caz de reactie adversa se va stabili in fiecare caz daca exista sau nu o legatura intre ea si vaccin. Daca legatura nu este stabilita, sigur ca reactia nu poate fi pusa pe seama vaccinarii.

Legea nu prevede insa excluderea din comunitate a copiilor nevaccinati. Deci daca parintele are bani de amenzi...

Nu se poate pune problema excluderii copilului din comunitate, el nu trebuie sa sufere de pe urma deciziei parintelui. Se va pune problema excluderii temporare doar in caz de epidemie cu una dintre bolile pentru care copilul nu e vaccinat, tocmai pentru a-l proteja . El ar fi primul expus si condamnat de parintele lui care a refuzat vaccinarea, asa ca e de datoria statului sa-l protejeze in orice conditii, in interesul superior al minorului.

Sunt parinti care intreaba de ce copilul lor nevaccinat poate fi un pericol pentru restul comunitatii daca aceasta este vaccinata?

In primul rand, un copil nevaccinat este un pericol pentru el insusi deoarece poate face una dintre bolile grave, incurabile, pentru care a fost refuzata vaccinarea. El nu este un pericol pentru cei vaccinati, ci pentru cei din colectivitate care nu pot fi vaccinati din cauza unor contraindicatii, de exemplu copii cu unele imunodeficiente, la care se contraindica utilizarea vaccinurilor vii.

Si pentru sugarii care nu au ajuns la varsta vaccinarii?

Unele dintre contraindicatii se refera la varsta, insa nu numai. Copiii bolnavi de cancer sau copiii care trebuie sa sufere transplanturi sunt supusi unor tratamente care aproape le anuleaza sistemul imunitar, au memoria imunologica stearsa. Singurul mod in care ii putem proteja este sa ii ferim de oameni bolnavi. Daca vin in contact cu bolnav de, sa zicem, rujeola, acesti copii vor muri, pentru ca nu dispun de resursele imunologice de a se apara.

Au fost multe cazurile in care parintii voiau sa vaccineze copiii, dar nu exista vaccin.

Nu s-a mai intamplat in ultima vreme, dar, potrivit legii vaccinarii, statul roman devine mai responsabil. Legea stabileste responsabilitati, atributii si obligatii atat la nivelul institutiilor publice, cat si la nivelul parintilor. Pana acum noi nu stiam ce persoana, din ce birou, e responsabila pentru ca nu am avut vaccinuri la timp.

Mai mult, Legea stabileste, in premiera, existenta unui stoc tampon, pe care medicii sa il poata folosi daca apar crize in aprovizionare. In plus, legea prevede ca distributia vaccinurilor se va face pana la nivelul cabinetului medicului de familie. Vom economisi astfel timp pretios si resurse.

Legea defineste niste notiuni cum ar fi comunitate, imunitate de comunitate, colectivitate, lant de frig, reactii adverse. Introduce acordul informat in locul acordului prezumat, adica parintii trebuie sa semneze si pentru vaccinare, nu doar pentru refuzul vaccinarii, ceea ce pentru medici presupune birocratie suplimentara, daca acest fragment nu va fi amendat. Suntem si asa sufocati de birocratie. Nu ne dorim hartii in plus!

A aparut varianta ca renuntarea la medicul de familie este portita de a scapa de vaccinare pentru ca el are acces la Registrul National de Vaccinare.

E o fantezie a unei persoane care se opune vaccinarii. Conform noii legi toti medicii care vaccineaza vor avea acces la Registru si vor inscrie datele copiilor vaccinati, tocmai pentru a avea o imagine completa a fenomenului.

Deci in Registru se va vedea imediat daca un copil e sau nu vaccinat.

Mai mult, Registrul, in forma lui noua, va cuprinde si modalitatea de a chema parintele la vaccinare prin SMS trimis direct din soft. Vom capata astfel un ajutor important in activitatea de mobilizare a copiilor la vaccinare si intram si noi in randul lumii.

Sunt mediatizate tot felul de cazuri, reale sau nu, ale unor copii care au avut mult de suferit, spun parintii lor, din cauza vaccinurilor. Spre exemplu, vedeam recent o doamna ca pretindea ca vaccinul ROR i-a provocat copilului sau o alergie generalizata la mai toate alimentele si cu manifestari extrem de agresive, inclusiv stomatita. Este posibil?

Nu. Nu poti declansa o alergie in cascada pornind de la un vaccin. Exista multe situatii asociate in mod eronat cu vaccinarea. Aici e vorba despre o determinare genetica. Copilul facea oricum alergia, sau autismul, sau paralizia progresiva si daca nu se vaccina, pentru ca in genomul lui exista informatia defectiunii respective.

Nu exista dovezi, adica studii realizate pe sute de mii de subiecti, care sa demostreze legatura intre alergii si un anumit vaccin. Au existat la un moment dat intrebari privind legatura ROR cu dermatita atopica, insa sute de studii au infirmat aceasta ipoteza.

In prospectele vaccinului ROR se arata ca nu exista contraindicatie de vaccinare pentru persoanele alergice decat daca sunt alergice la vreuna dintre substantele care intra in compozitia vaccinului. Nu putem generaliza reactiile alergice.

Adversarii vaccinului invoca si ei studii.

Nu orice studiu e valabil si validat. Trebuie indeplinite criterii riguroase. De exemplu, folosim studiul randomizat dublu-orb care presupune existenta unui lot martor care nu a primit substanta respectiva. Un sondaj de opinie pe internet intre parinti referitor la ce efecte li s-a parut lor ca a avut un vaccin sau altul nu e studiu.

Sunt o multime de persoane in spatiul public sau in social-media din Romania care sunt ingineri, instructori de dans, economisti si care fac afirmatii despre vaccinuri si alte chestiuni medicale fara sa aiba minime studii in domeniu. Daca o asemenea persoana scrie o carte sau da un interviu nu inseamna ca are vreo relevanta stiintifica, e doar o opinie personala.

Exista totusi reactii adverse dovedite stiintific ale vaccinurilor?

Cu siguranta. Pe prospectul fiecarui vaccin in parte sunt trecute toate reactiile adverse cu procentele in care ele apar. Pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale (www.anm.ro) sunt publicate toate prospectele.

Sa luam, spre exemplu, ROR. Reactia alergica grava de tip anafilactic este mentionata intr-un procent 1 la un milion de persoane vaccinate, deci cu mult mai rara decat bolile considerate astazi rare. In 25 de ani de practica eu nu am vazut o asemenea reactie de tip anafilactic si probabil ca nici nu voi vedea.

Unul din 1.000 de copii care fac rujeola poate muri. Nu exista niciun deces provocat de vaccinare. Un copil din 1.000 bolnavi de rujeola poate face o encefalita grava. Unul dintr-un milion de copii vaccinati cu ROR poate face o encefalita postvaccinala mai putin grava, care se vindeca total.

Acestea sunt cifre reale, mentionate in prospectele vaccinurilor.

Fiecare parinte se poate intreba: si daca e copilul meu acela 1 dintr-un milion?

Sigur ca se poate intreba. Sa va dau un exemplu de o reactie pe care am intalnit-o de 3 ori in 25 de ani dupa ROR: rujeola mitigata. Adica la doua saptamani dupa vaccinare, copilul face un puseu de febra urmat de o eruptie care mimeaza rujeola. Trece in cateva zile, nu e contagioasa si nu e contraindicatie pentru doza a doua.

Daca acest copil care a avut o asemenea reactie la vaccin nu era vaccinat si facea rujeola putea sa moara. Reactivitatea crescuta la virus poate duce la efecte dramatice in caz de imbolnavire.

Spre deosebire de poliomielita, rujeola nu e considerata o boala foarte grava. Multi dintre adulti am facut-o, intre bolile copilariei, pe vremea cand nu exista vaccin.

Aceasta opinie vine din ignorarea cu buna stiinta sau din necunoasterea cazurilor care fac complicatii si pot determina decese. Din 2016 incoace suntem intr-o perpetua epidemie si am ajuns la mortalitate de 4 la mie, fata de 1 la mie cat e pe plan international.

Copiii care fac rujeola si par sa se vindece spontan sunt candidati la o complicatie foarte severa care apare dupa mult timp, chiar 10-20 de ani, dupa boala. Se numeste panencefalita sclerozanta progresiva (PESS) si presupune ca persoana sa nu mai aiba control asupra membrelor, se instaleaza o paralizie progresiva care duce in final la deces. La cate cazuri de rujeola am avut in acesti ani e foarte posibil sa apara si asemenea complicatii in viitor.

Exista vreun vaccin care prezinta risc cancerigen?

Nu. Nicio tara nu si-ar permite sa puna in schema de vaccinare un asemenea vaccin. Trebuie sa fim siguri ca citim prospectul original. Exista site-uri care deturneaza prospectele si manipuleaza textul. Gasiti, cum spuneam, prospectele corecte pe situl ANMDM.

Si nici nu exista vreun vaccin care sa fie lansat din Romania. Totodeauna suntem printe ultimii care includ un vaccin nou in schema de vaccinare si beneficiem de experienta de ani de zile a altor tari. De frica introducerii unui vaccin nou, am pierdut trenul cu vaccinul HPV pe care, daca il introduceam in 2008, aveam deja o experienta de 12 ani de vaccinare, o scadere a incidentei cancerului de col si foarte multe morti evitate.

Tarile care l-au introdus atunci, cum e Australia, vorbesc deja despre eradicarea cancerului de col. Acest vaccin protejeaza si impotriva altor tipuri de cancere: orofaringiene, laringian, penian. Protejeaza impotriva papiloamelor cutanate, plus cateva boli veneriene, vegetatiile cu transmitere sexuala.

Aveti un baiat. L-ati vaccinat?

Cu tot ce exista pe piata cand era mic si acum urmeaza vaccinurile adecvate adolescentei. Sunt si eu vaccinata. De 20 de ani ma vaccinez anual impotriva gripei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE