Ursula von der Leyen nu mai prinde un nou mandat în fruntea Comisiei Europene: anunț de la preşedintele Consiliului European
Postat la: 18.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Liderii UE nu au ajuns încă la o decizie cu privire la un al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a anunţat marţi dimineaţa devreme preşedintele Consiliului European, Charles Michel - transmit agenţiile internaţionale de presă.
"Scopul de astăzi nu a fost de a lua o decizie", a declarat Michel jurnaliştilor după dineul de lucru al liderilor UE, în pofida aşteptărilor larg răspândite privind un acord rapid. "Acest lucru este planificat pentru săptămâna viitoare", relatează DPA. Mai degrabă, a spus Michel, scopul reuniunii de luni a fost "de a avea un schimb de opinii aprofundat". El a spus că reuniunea de luni a fost "un pas util pentru a pregăti următorul Consiliu European".
Sprijinul politic pentru von der Leyen ar fi trebuit să pună capăt la luni de speculaţii cu privire la persoana pe care liderii UE ar putea să o nominalizeze pentru funcţia de conducere a blocului, după alegerile pentru Parlamentul European de săptămâna trecută. Întâlnirea liderilor a fost prima de la alegerile europarlamentare, în urma care s-au înregistrat câştiguri pentru centru-dreapta şi naţionaliştii de dreapta, dar înfrângeri umilitoare pentru preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.
La dineul de la Bruxelles, cei 27 de lideri naţionali ai UE au discutat despre cine ar trebui să conducă puternicul organism executiv al Comisiei Europene, cine ar trebui să prezideze reuniunile Consiliului European şi cine ar trebui să ocupe postul de şef al politicii externe. Era de aşteptat ca aceştia să o desemneze pe Ursula von der Leyen din Germania pentru un al doilea mandat la şefia Comisiei Europene, pe fostul premier portughez Antonio Costa ca preşedinte al Consiliului şi pe şefa guvernului estonian Kaja Kallas ca şefă a diplomaţiei.
Un trio format din von der Leyen, Costa - un socialist veteran - şi liberala Kallas ar asigura un echilibru politic şi geografic între funcţiile de conducere, consideră Reuters. Dar actualul preşedinte al Consiliului European, Charles Michel, a declarat că au nevoie de mai mult timp. "A fost o conversaţie bună, (ea) merge în direcţia bună, cred eu. Dar nu există niciun acord în această seară", a declarat el reporterilor după cină.
Michel a spus că partidele politice paneuropene au făcut propuneri cu privire la posturi şi că va fi nevoie de mai multă muncă pentru a ajunge la un acord. El nu a oferit detalii despre aceste propuneri. Liderii urmează să ia o decizie oficială în cadrul unui summit care va avea loc la 27-28 iunie. Von der Leyen va avea nevoie de sprijinul Parlamentului European, care va vota în prima sa sesiune din 16 iulie. Întreaga Comisie formată din 27 de membri, inclusiv şeful politicii externe, are nevoie, de asemenea, de sprijin parlamentar.
Liderii au discutat, de asemenea, despre următorul ciclu legislativ de cinci ani, cu accent pe valorile comune, apărare şi competitivitate economică. Aceştia urmează să îşi confirme orientările privind "agenda strategică" în cadrul summitului de la sfârşitul lunii iunie. În curând, liderii ar trebui să primească un raport al lui Mario Draghi, fost premier italian şi preşedinte al Băncii Centrale Europene, privind stimularea perspectivelor economice ale UE. Într-un discurs ţinut vineri, acesta a declarat că blocul comunitar are nevoie de energie mai ieftină şi de o uniune a pieţelor de capital pentru a orienta economiile private către investiţii.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Israelul a distrus centrul de cercetare secret pentru dezvoltarea armelor nucleare din Iran
În timpul atacului asupra Iranului de la sfârșitul lunii octombrie, Israelul a distrus un centru ultrasecret activ de cercetare în domeniul armelor nucleare, relatează Axios, citând oficiali americani și israelieni.
-
Primul robot umanoid electric din lume este open source pentru a accelera intrarea roboților în viața oamenilor
Primul robot umanoid electric din lume, „Tiangong", a fost trecut luni în modul open source, o inițiativă care ar trebui să faciliteze dezvoltarea secundară a roboților umanoizi și să accelereze integrarea roboților în viața umană. Dezvoltat de Centrul Național și Local de Inovare Robotică din Beijing, Tiangong este primul robot umanoid de dimensiuni normale alimentat exclusiv cu energie electrică.
-
Studiu: Radiațiile 5G modifică țesutul cerebral al șoarecilor de laborator
S-a descoperit, deloc surprinzător, că radiațiile de la telefoanele mobile au dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator. Potrivit unei echipe de oameni de știință de la Universitatea de Stat Tomsk (TSU) din Rusia, expunerea controlată la spectrul de radiații 5G a dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator.
-
Cercetătorii sunt uluiți: Au oamenii capacitatea latentă de a regenera părți ale corpului la fel ca salamandrele?
Am auzit cu toții de salamandre și alți amfibieni care își regenerează membrele, dar pot oamenii să facă același lucru? Primul dvs. instinct ar putea fi să spuneți că acest lucru este imposibil, dar există unele dovezi anecdotice că copiilor le poate crește din nou un deget după un accident - deși este un domeniu în care există surprinzător de puține cercetări.
-
Carmen Harra a prezis moartea lui Silviu Prigoană: "I-am spus Adrianei în privat... Eu nu cred că a murit de inimă"
Renumitul parapsiholog Carmen Harra, cunoscută în special pentru prezicerile ei, susține că a prevăzut decesul afaceristului Silviu Prigoană, informând-o și pe Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a acestuia.
-
Pe Borbely de la Hidroelectrica l-au lăsat nervii. A dat cu cafeaua de toți pereții de i-a făcut țăndări
Președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, a aruncat o cană cu cafea într-un perete de sticlă și l-a făcut țăndări sub privirile a 60 de subalterni.
-
Ultima SuperLuna a anului și ploaie de stele căzătoare în acest weekend
Luna plină din noiembrie, cunoscută și sub numele de luna castorului, va străluci pe cer vineri ca ultima superlună a anului. Potrivit Societății americane de meteoriți, pentru cei care observă globul auriu în acest weekend, ploaia de meteoriți Leonid care își atinge apogeul în noaptea de sâmbătă spre duminică, ar putea fi un bonus.
-
I se rupe de popor: Iohannis a plecat astăzi în Germania cu avionul privat
Klaus Iohannis nu renunță la confort nici la final de mandat, în ciuda scandalului legat de cheltuielile Administrației Prezidențiale. Președintele a plecat astăzi în Germania, tot cu un avion privat.
-
E clar că-i vinovata! Comisia Europeană refuză să dezvăluie discuțiile prin SMS între Von der Leyen și șeful Pfizer din timpul pandemiei. Scandalul pe larg
Comisia Europeană a refuzat să pună la dispoziție mesajele text pe care președinta Ursula von der Leyen le-a trimis directorului general al companiei Pfizer în plină pandemie Covid, ceea ce reprezintă o problemă în materie de transparență cu privire la o importantă afacere cu vaccinuri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 7.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 8.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu