Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului ajunge la cea de-a XXI-a ediție! Printre surprizele evenimentului se numără amenajarea unui târg de meșteșuguri și bunătăți
Postat la: 13.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În perioada 15-20 august 2024 se organizează cea de-a XXI-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, un eveniment inedit, cu suflu patriotic și tradițional, dedicat românilor de pretutindeni. Anul acesta, organizatorii evenimentului, Eugen Popescu și Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, au pregătit un frumos program artistic, dar și o surpriză aparte: un târg de meșteșugari și bunătăți.
„Una dintre noutățile acestei ediții este Târgul de Meșteșugari și Bunătăți, un eveniment care dorește să evidențieze bogăția culturală și meșteșugărească a regiunii. Cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, târgul va aduna artizani și meșteșugari din județele Mureș, Covasna și Harghita, precum și din regiunile istorice învecinate. Vizitatorii vor putea descoperi meșteșuguri tradiționale, precum: țesutul costumelor populare, prelucrarea metalelor, împletirea în papură, pictura pe sticlă și multe altele.
Târgul va fi un loc de întâlnire pentru meșteșugarii români și maghiari, care vor expune produse tradiționale precum pâinea de casă și înghețata artizanală. În spiritul respectului și colaborării interetnice, va fi prezent și un meșter căldărar rom din Brăteiu, cunoscut pentru obiectele sale din bronz. Acest târg nu este doar o expoziție de produse, ci și o oportunitate de a învăța despre tradițiile diferitelor comunități și de a consolida legăturile dintre ele", transmit organizatorii.
Programul artistic va fi asigurat de ansambluri folclorice renumite din toată țara, cum ar fi: Ansamblul Folcloric Românesc din Valea Timocului, Ansamblul folcloric aromân „DOR", Ansamblul „Flori Mureșene", Ceata „Opincuța" din Sf. Gheorghe, Corul „Voineștenii", Corul „Voievozii munților", precum și de interpreți, trupe folk și dansatori, precum: Olivia Volosciuc, Zvonko Trailovici, Grupul Folk „Zori", Dansatorii din Voșlobeni.
Nu vor lipsi ediția aceasta dezbaterile importante și apreciate de public despre situația comunităților românești din țară și din afara granițelor. „Pe lângă târg, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului va găzdui dezbateri de importanță majoră pentru comunitățile românești din țară și din afara granițelor. Vor participa reprezentanți ai autorităților locale din județele Covasna, Harghita și Mureș, deputați, senatori, primari și reprezentanți ai ministerelor relevante. Aceste dezbateri vor aborda subiecte actuale precum protecția și promovarea drepturilor românilor din comunitățile istorice, păstrarea limbii și culturii române, dar și strategii pentru consolidarea identității naționale. Discuțiile vor oferi o platformă pentru schimbul de idei și bune practici, având ca scop formularea unor soluții concrete pentru provocările cu care se confruntă comunitățile românești. Prezența oficialilor și a experților subliniază angajamentul autorităților de a sprijini aceste comunități și de a răspunde nevoilor lor specifice".
Data de 16 august va fi dedicată discuțiilor pe tema „Interesul național românesc în actuala conjunctură geopolitică. Globalism versus suveranism", dezbaterea fiind moderată de prof. univ. Petrișor Peiu. Printre vorbitori se numără: Cozmin Gușă- geopolitician și moderator Gold FM; Adrian Severin, fost ministru de externe; Marius Ghilezan- jurnalist România Liberă; George Simion - deputat și liderul partidului suveranist AUR. Tot în prima zi se va aborda și subiectul „Rolului României ca actor geopolitic regional. Siguranța europeană în contextul conflictului de la granițe", alăturându-se oratorilor menționați anterior și următorii: gen. Mircia Chelaru- deputat, fost sef de Stat Major al Armatei; Gen. Brigadă (r) Marius Crăciun; Conf. Univ. Dr. Lucian Săcălean (UMST Târgu Mureș); Conf. Univ. Dr. Mihaela Natea (UMST Târgu Mureș); Prof. Univ. Dr. Radu Carp (Univ. București).
Ziua de 17 august va găzdui dezbateri pe temele „Românitatea balcanică astăzi: probleme și soluții. Cazul Albaniei, Greciei, Macedoniei de Nord și Croației" și „Românii din Ucraina între război și deznaționalizare", moderate de Eugen Popescu, director al Centrului Român de Studii și Strategii, dar și lansări de carte, fiind prezenți autorii Romeo Couti și Adina Berciu.
Pe 18 august se va intra în dialog direct cu diaspora, invitatul principal fiind Eugen Terteleac (Asociația Românilor din Italia). În ultima zi, dezbaterile se vor axa pe subiectele „Națiunea română și statalitatea. Republica Moldova - încotro?", moderator Vlad Cubreacov (președinte al Asociației „Răsăritul Românesc" din Republica Moldova) și „Românii din județele Covasna, Harghita și Mureș - trei decenii de segregare pe criterii etnice. Viziune de viitor și soluții", moderator Dragoș Burghelia (președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș).
Desfășurătorul dezbaterilor:
15 august - la deschidere
- Ierarhii + Organizatorii
- Primari / oficialități/parlamentari
16 august. Ora 09.00 - Interesul național românesc în actuala conjunctură geopolitică. Globalism versus suveranism. Moderator prof. univ. Petrișor Peiu
-prof univ. Petrișor Peiu
-Cozmin Gușă- geopolitician, moderator Gold FM
- Adrian Severin, fost ministru de externe
- Iulian Capsali - publicist
- Marius Ghilezan- jurnalist România Liberă
- Claudiu Târziu - europarlamentar
- George Simion - deputat
16 august. Ora 11.30 - Rolul României ca actor geopolitic regional. Siguranța europeană în contextul conflictului de la granițe
- gen. Mircia Chelaru- deputat, fost sef de Stat Major al Armatei
- Gen. Brigadă (r) Marius Crăciun
- Conf. Univ. Dr. Lucian Săcălean (UMST Târgu Mureș)
- Conf. Univ. Dr. Mihaela Natea (UMST Târgu Mureș)
- Prof. Univ. Dr. Radu Carp (Univ. București)
17 august. Ora 09.00 - Națiunea română: elemente definitorii, valori, riscuri, amenințări și soluții. Cazul Serbiei și Bulgariei. Moderator - Eugen Popescu, director al Centrului Român de Studii și Strategii.
- Titus Corlățean - presedinte Comisia de Politică Externă a Senatului
- Claudiu târziu - europarlamentar
- Gheorghe- Adrian Cătană, Președeintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului
- Zavișa Jurj - Asociația „Ariadnae Filum" pentru Cultura românilor/vlahilor din Serbia (Timoc)
- Predrag Balașevic - Președintele Partidului Neamului Românesc din Serbia(Timoc)
- Stevan Mihailov- Presedinte Comunitatea Românilor din Serbia (Voievodina)
- Daniel Magdu - Consiliul Național al Minorității Române din Serbia (Voievodina)
- Ivo Gheorghiev - Președintele Uniunuii Etnicilor Români din Bulgaria
17 august. Ora 11.30 Românitatea balcanică astăzi: probleme și soluții. Cazul Albaniei, Greciei, Macedoniei de Nord și Croației. Lansări de carte. Moderator - Eugen Popescu, director al Centrului Român de Studii și Strategii..
- Prof univ. Adina Berciu
- dr. Marian Crăciun- Universitatea București
- Iulian Capsali
- Prof. univ. Radu Baltasiu
- Caimacan Popescu
17 august. Ora 15.30 - Românii din Ucraina între război și deznaționalizare. Moderator - Eugen Popescu, director al Centrului Român de Studii și Strategii -Eugen Popescu
- Vlad Cubreacov, presedintele Asociației „Răsăritul Românesc"
- Dragoș Burghelia (dacă doriți, mai pot nuanța sau ajuta la moderare)
- prof. Bâcu Ancuța - director adjunct, profesoara de limba și literatura română, liceul Alexandru cel Bun, Cernăuți
- prof. Vasile Țiple, prof. școala românească din Biserica Albă, Maramureșul Istoric, Ucraina
- Pr. Ciprian Bilețchi, preot ortodox român în Maramureșul Istoric, Ucraina
18 august. Ora 15.30 - Diaspora + colocviu
- Eugen Terteleac - Asociația Românilor din Italia
- Colocviu - Prof univ. Radu Baltasiu, Prof. Univ. Cristi Pantelimon + avem studenții de la CESPE
19 august. Ora 09.00 - Națiunea română și statalitatea. Republica Moldova - încotro? Moderator - Vlad Cubreacov, președinte al Asociației „Răsăritul Românesc" din Republica Moldova
- Boris Volosatâi- Vicepresedinte al Comisiei pentru Comunități;e românești din afara țării a Camerei Deputaților;
- Eugen Popescu
- Mihăiță Dohotar , membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului
- Constantin Codreanu - fost deputat
- Vlad Bilețchi - jurnalist
- Ștefan Secăreanu - jurnalist
19 august. Ora 11.30 - Românii din județele Covasna, Harghita și Mureș - trei decenii de segregare pe criterii etnice. Viziune de viitor și soluții. Moderator - Dragoș Burghelia, președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș-Dragoș Burghelia
- Prof. Univ. Ioan Sabău Pop
- Ciprian Dobre - Prefect de Mureș
- Sebi Cucu - subprefect Covasna
- Romeo Focșa - Primar Corbu
- Daniel Corneanu - Sărmaș - Harghita - consilier local PMP, membru în Forum
- Ionuț Neagu - senator
- Vasile Tămaș- preot
- Vasile Gotea /Ilie Șandru - Președinte Fundația Miron Cristea - Toplița (?)
19 august. Ora 16.30 - Romano-catolicii din Moldova și pericolul deznaționalizării. Cumpărarea identității ca metodă de lucru a Ungariei. Moderator - Dragoș Burghelia, președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.
- Dragoș Burghelia
- Eugen Popescu
- Gheorghe Bejan - asociația Romano Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaș"
- Prof. Univ. Radu Baltasiu
Organizatorii au mai subliniat că Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului nu este doar un eveniment cultural, ci și un forum de dialog și cooperare interetnică, o platformă esențială pentru promovarea și protejarea valorilor românești.
„Un punct de întâlnire pentru românii din comunitățile istorice și diaspora"
Școala de Vară de la Izvoru Mureșului se dorește a fi „un punct de întâlnire pentru românii din comunitățile istorice, diaspora, dar și pentru autoritățile și experții din România implicați în acest domeniu".
Cea de-a XXI-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului este organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în colaborare cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni din București, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române din București și Centrul de Cercetări și Studii Regionale din Târgu Mureș, având binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu