Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ungaria și Polonia joacă tare. Cer schimbarea Tratatului de Baza al UE

Postat la: 28.11.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Polonia și Ungaria continuă să se opună planului de condiționare a finanțărilor europene, în valoare de 1,8 trilioane de Euro, de respectarea statului de drept.

Într-o conferință de presă, joi, premierul ungar Viktor Orban și Mateusz Morawiecki, prim-ministru al Poloniei, au cerut Bruxelles-ului să separe procesul de ratificare a bugetului UE de reziliență și pachetul de ajutor de urgență pentru coronavirus de dezbaterea privind mecanismul statului de drept, despre care au spus că ar trebui modificate „substanțial", potrivit Financial Times.

Ei au cerut convocarea de urgență a unei conferințe interguvernamentale pentru a modifica TRATATUL DE BAZĂ al UE în consecință, dacă Bruxelles-ul insistă. Norma fundamentală a UE nu prevede la niciun capitol o asemenea condiționare a acordării de fonduri de dezvoltare. „Ungaria nu se confruntă cu nici o pierdere financiară dacă bugetul european de gestionare a crizelor nu e folosit și pentru țara sa", a spus Orban. El a precizat că ajutorul e bine venit doar statelor cu un nivel de îndatorare publică ce depășește 100% din PIB.

Bugetul pe șapte ani și împrumuturile pentru fondul de recuperare post-COVID-19 necesită un acord unanim între statele membre. Prin declarația comună ambele guverne își propun să „împiedice un mecanism care nu ar consolida, dar va submina Statul de drept în Uniune, degradându-l într-un instrument politic. Condiționarea propusă ocolește tratatul, aplică definiții vagi și termeni ambigui, fără criterii clare pe care se pot baza sancțiunile și nu conține garanții procedurale semnificative," notează Polanddaily.com.

"Această atitudine este împotriva întregii Europe și împotriva intereselor cetățenilor polonezi și maghiari. Un acord ar trebui găsit cât mai curând posibil", a declarat Ludovic Orban pentru Financial Times. Ungaria și Polonia s-au opus prin veto bugetului pentru 2021-2027 şi fondului de recuperare post-coronavirus pentru că Uniunea Europeană le-ar fi forţat să accepte migraţia, explică Ludovic Orban.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE