ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Un virus "foarte grav" transmis de țânțari a determinat orașe din SUA să-și închidă parcurile

Postat la: 28.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un virus rar, dar potențial letal, transmis de țânțari, a determinat 12 orașe din SUA să își închidă parcurile publice noaptea și să restricționeze activitățile în aer liber seara, când țânțarii sunt cei mai activi, relatează BBC.

Zece comunități din Massachusetts sunt acum desemnate cu risc ridicat sau critic de encefalită ecvină de est, sau EEE, care se răspândește prin mușcătura unui țânțar infectat, spun oficialii.

În prezent, nu există vaccinuri sau medicamente disponibile pentru a trata boala „foarte gravă", cunoscută și sub numele de „Triple E", potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Comunitățile au fost puse în alertă după ce țânțarii din zonă au fost testați pozitiv pentru EEE, iar statul a raportat primul caz uman de virus din 2020.

Oficialii din domeniul sănătății publice au anunțat că boala a fost diagnosticată la un cal din Plymouth, Massachusetts, ceea ce a ridicat nivelul de risc EEE al orașului. Un bărbat în vârstă de 80 de ani a fost primul infectat și diagnosticat pe 16 august.

Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din Massachusetts, între 33% și 70% dintre oameni ar muri din cauza bolii dacă sunt infectați, iar majoritatea deceselor survin la două până la 10 zile după debutul simptomelor.

Simptomele virusului includ diaree, febră, dureri de cap, convulsii și vărsături, potrivit CDC.

„EEE este o boală rară, dar gravă și o problemă care amenință sănătatea publică", a declarat comisarul pentru sănătate publică din Massachusetts, Robbie Goldstein, într-un comunicat. „Vrem să reamintim locuitorilor necesitatea de a se proteja de înțepăturile de țânțari, în special în zonele statului în care observăm activitate EEE."

În efortul de controla răspândirea, oficialii pulverizează în aer pesticidul Anvil 10+10, care este un produs înregistrat de EPA folosit pentru controlul țânțarilor în SUA.

De asemenea, oficialii din domeniul sănătății îndeamnă oamenii să evite, până la sfârșitul lunii septembrie, activitățile în aer liber seara, când este ora de vârf pentru țânțari.

Nu este primul focar de virus în Massachusetts. Au fost raportate 17 cazuri umane de EEE și șapte decese în 2019 și 2020.

Boala este rară și doar 11 cazuri sunt raportate anual în SUA, potrivit CDC.

Oficialii din domeniul sănătății avertizează că, pe lângă EEE, aproximativ opt municipalități din Massachusetts sunt considerate a fi expuse unui risc ridicat legat de țânțarii purtători ai virusului West Nile.

Cazuri de West Nile au fost raportate în peste 30 de state, iar fostul director al Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase Anthony Fauci se numără printre cei infectați cu virus. Acesta revine acasă după ce a stat șase zile în spital.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE