Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Un tribunal din Turcia a anulat decizia din 1934 care a transformat Sfanta Sofia in muzeu. Catedrala poate redeveni moschee

Postat la: 10.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cel mai mare tribunal administrativ din Turcia a deschis vineri calea transformarii fostei bazilici Sfanta Sofia in moschee, revocand statutul actual de muzeu, au anuntat mass-media turce, citate de AFP.

Consiliul de stat din Turcia a acceptat cererea mai multor asociatii anuland o decizie guvernamentala din 1934 care conferea monumentului Sfanta Sofia de la Istanbul statutul de muzeu, a indicat agentia de presa de stat Anadolu.

Consiliul a examinat aceasta cerere din 2 iulie si decizia sa a fost asteptata in termen de 15 zile. Opera arhitecturala majora, construita in secolul VI de bizantinii care si-au incoronat imparatii aici, Sfanta Sofia este un sit clasat in patrimoniul mondial al UNESCO si una dintre principalele atractii turistice de la Istanbul.

Ea a fost convertita in secolul al XV-lea in moschee dupa invazia otomana, apoi in muzeu in 1934 de tanarul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic sa o ofera "umanitatii".

Mai multe tari, in special Rusia si grecia, care urmaresc soarta patrimoniului bizantin in Turcia, precum si Statele Unite si Franta, au avertizat Ankara contra transformarii monumentului Sfanta Sofia in loc de cult musulman, o masura pe care presedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan si-o doreste de mai multi ani.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE