Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Un tânăr din Iași accidentat grav la coloană a reuşit să meargă a doua zi după o operaţie făcută cu robotul Mazor X!

Postat la: 06.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un tânăr în vârstă de 25 de ani, victimă a unui accident rutier în urma căruia risca să rămână paralizat, a reuşit să meargă a doua zi după ce a fost operat cu ajutorul robotului Mazor X, considerat cel mai performant robot din lume. Intervenția chirurgicală a avut loc la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

Managerul Spitalului de Neurochirurgie "Prof.dr.Nicolae Oblu", dr Lucian Eva, a declarat că în timpul accidentului rutier tânărul a suferit o fractură de coloană lombară care era instabilă. Pentru a elimina micile erori care puteau apărea în timpul intervenţiei chirurgicale, medicii au intervenit cu ajutorul robotului Mazor X, considerat cea mai performantă tehnologie din lume folosită în chirurgia spinală şi neurochirurgie. Unitatea medicală este singura din ţară şi a doua din Europa care deţine o astfel de tehnologie de ultimă generaţie.

"În cazul unei fracturi de coloană, dacă nu este rezolvată printr-o metodă conservatoare sau intervenţie chirurgicală, riscul este ca fractura să devină compresivă pe măduvă sau pe nervii rahidieni, iar pacientul să ajungă să paralizeze. În ceea ce priveşte intervenţia cu sistemul robotizat Mazor X, el elimină prin intervenţia chirurgicală micile erori ale mâinii umane. Cu ajutorul softului robotului se poate fixa o traiectorie fixă, clară, cu acurateţe de aproape sută la sută. Ulterior, introducerea device-urilor, adică a şuruburilor la nivelul coloanei, se face cu o precizie de aproape 100%, ceea ce duce în final la un confort şi o vindecare mult mai rapidă a pacientului", a declarat managerul Spitalului de Neurochirurgie, dr. Lucian Eva.

Intervenţia chirurgicală a durat patru ore, echipa medicală fiind formată atât dintr-un medic neurochirurg, un medic ortoped, un rezident, doi bioingineri şi doi asistenţi medicali. La mai puţin de 24 de ore de la ieşirea din blocul operator, pacientul a reuşit să facă primii paşi. "Scopul nostru e să facem operaţii cât mai sigure pentru ca imediat post operator să mobilizăm pacientul. Ştim că am amplasat instrumentaţia optim, a doua zi pacientul se dă jos din pat, nu îl mai imobilizăm cu acel corset rigid, eventual îi punem un corset uşor şi îl mobilizăm.", a explicat dr Bogdan Costăchescu, cel care a condus echipa medicală. În acest an, medicii au făcut 14 operaţii cu ajutorul lui Mazor X.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE