Un studiu recent explică de ce avem impresia că timpul trece mai repede
Postat la: 06.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Conform unor studii recente, majoritatea oamenilor din Marea Britanie și Irak raportează o senzație intensă că timpul trece mai repede în perioada sărbătorilor importante, cum ar fi Crăciunul sau Ramadanul.
Experții sugerează că acest fenomen ar putea fi legat de agitația specifică acestor momente, precum și de emoțiile puternice asociate cu pregătirile și reuniunile de familie, ceea ce influențează percepția timpului, scrie The Guardian.
Acest fenomen poate fi parțial explicat prin apariția tot mai timpurie a decorațiunilor festive, dar și prin modul în care percepem timpul din punct de vedere psihologic.
Această percepție a timpului care „se grăbește" poate genera stres, mai ales la început de an, amplificând sentimentul lipsei de control și concentrând atenția asupra obiectivelor nerealizate. Totuși, există posibilitatea de a modifica această percepție.
Percepția timpului este subiectivă și poate varia în funcție de activitățile desfășurate. Marc Wittmann diferențiază „timpul resimțit", subiectiv, de „timpul ceasului", obiectiv. Modul în care experimentăm timpul în prezent diferă de modul în care îl percepem retrospectiv.
Chiar dacă timpul pare să zboare când ne distrăm și să se târâiască când suntem plictisiți, în retrospectivă, perioadele monotone se contopesc, dând impresia unei durate mai scurte. Această distorsiune a duratei este cauzată de lipsa evenimentelor memorabile.
Experimentele cu persoane izolate în peșteri, lipsite de stimuli externi, confirmă această teorie. Beatriz Flamini, de exemplu, a estimat o perioadă de 160-170 de zile petrecute într-o peșteră, când, în realitate, au trecut 500. Funcționarea memoriei explică acest fenomen.
Creierul nostru nu monitorizează constant timpul, ci se bazează pe numărul de amintiri formate pentru a evalua durata unei perioade. Perioadele bogate în amintiri noi par mai lungi, în timp ce cele lipsite de evenimente memorabile par mai scurte.
Studiile neuroștiințifice susțin această ipoteză, demonstrând o corelație între activitatea hipocampusului, centrul memoriei imediate, și capacitatea de a estima durata.
Persoanele cu Alzheimer, afecțiune asociată cu probleme de memorie și afectarea hipocampusului, au dificultăți în estimarea duratei. Prin urmare, implicarea în activități plăcute și memorabile poate modifica percepția asupra timpului.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Reuters: OMV din Austria este de acord să furnizeze gaze românești Germaniei în situația de criză energetică
Compania austriacă OMV a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper gaze din proiectul său din Marea Neagră începând din 2027, au declarat pentru Reuters trei persoane familiarizate cu această chestiune, în timp ce Europa caută noi modalități de a spori securitatea energetică după ce a tăiat legăturile cu Rusia.
-
ANAF pune lupa pe conturile Revolut. Ce se întâmplă cu banii tăi
ANAF pune tunurile pe conturile românilor. Conturile Revolut se vor supune legislației românești, astfel că afacerile celor care încasează prin această bancă vor fi verificate riguros. Poprirea conturilor Revolut ale românilor cu datorii la stat, de către ANAF, se va face direct prin sucursala din România.
-
Bulgaria a devenit paradisul benzinei pentru greci, după extinderea Schengen
Grecii se înghesuie să treacă granița în Bulgaria pentru a profita de prețurile semnificativ mai mici la carburanți, ca urmare a extinderii spațiului Schengen la 1 ianuarie 2025, scrie Protothema.
-
Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
Șeful fondului de investiţii Rockefeller Capital Management's, Ruchir Sharma, a realizat într-un articol publicat în Financial Times o analiză însoțită de predicţii pentru anul 2025.
-
Descoperire colosală: Adam și Eva chiar au existat; la fel și Grădina Edenului. E mai aproape decât credeam
Povestea lui Adam și Eva este una familiară pentru majoritatea creștinilor: conform Bibliei, ei sunt primii bărbat și femeie pe Pământ, creați din praf și trăind în Grădina Edenului. Această narativă stă la baza credinței că întreaga umanitate își are rădăcinile într-o singură pereche de strămoși.
-
"Canada ar trebui să fuzioneze cu Statele Unite": reacţia lui Donald Trump la anunțul despre demisia premierului canadian Justin Trudeau
Preşedintele ales Donald Trump a sugerat din nou că Statele Unite şi Canada ar trebui să „fuzioneze", la câteva ore după demisia premierului canadian Justin Trudeau. El invocase deja această idee în faţa premierului canadian la Mar-a-Lago, la începutul lunii decembrie,
-
Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
Diana Șoșoacă se retrage din spațiul public în unor unor amenințări la adresa ei și a familiei. De altfel, președinta SOS România a vorbit pe B1 TV despre faptul că se teme pentru viața ei și pentru siguranța copiilor ei.
-
Ce cunoaștem despre icoane? Câteva date despre aceste obiecte de cult
Toate obiectele de cult au un istoric unic si fascinant. Știți în ce secol au apărut icoanele pentru prima dată? Cunoașteți motivul real pentru care acestea au fost făcute? Aceste obiecte de cult au jucat și joacă un rol important în creștinism. Rămâneți alături de noi să aflați mai multe despre aceste obiecte.
-
Secrete japoneze pentru slăbit rapid. Patru trucuri pe care poți să le încerci
În ciuda influențelor externe și a stilului de viață modern, japonezii au păstrat obiceiuri alimentare și rutine care contribuie la starea lor generală de bine. Aceste practici sunt fundamentale pentru menținerea unui corp zvelt și sănătos.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu