Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Un scandal monstru: Oamenii de știință anunță că au realizat un creier rezistent la cancer folosind celule fetale

Postat la: 11.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Oamenii de știință de la Centrul Máxima pentru Oncologie Pediatrică din Olanda au anunțat că au cultivat un creier folosind celule din fetuși avortați care se aflau în perioada de gestație cuprinsă între săptămânile 12 și 15.

Dailymail.co.uk relatează: Până în prezent, atunci când creșteau alte mini organe, oamenii de știință descompuneau țesuturile originale în celule individuale, folosind celule stem embrionare sau pluripotente pentru a crește și a reproduce zone specifice ale creierului. Această descoperire i-a determinat pe oamenii de știință să ia în considerare utilizarea mini-organului pentru a modela cancerul cerebral și să se concentreze în mod special pe modul în care acesta se dezvoltă la copii, în speranța că va duce la un tratament.

"Aceste noi organoide derivate din țesuturi fetale pot oferi noi perspective asupra a ceea ce modelează diferitele regiuni ale creierului și ceea ce creează diversitatea celulară", potrivit Dr. Delilah Hendriks, lider de grup la Centrul Máxima pentru oncologie pediatrică, cercetător postdoctoral la Institutul Hubrecht și cercetător Oncode. Donatorii anonimi au fost de acord ca oamenii de știință să folosească țesutul doar în scopuri de cercetare.

Cercetătorii au vrut să afle dacă pot crea un organ în expansiune pe termen lung cu aceeași complexitate celulară care se găsește într-un creier uman. Folosind țesutul cerebral fetal, echipa a tăiat țesutul în bucăți mici și le-a organizat într-un vas înainte de a plasa culturile pe un agitator orbital. În primele patru până la opt zile, cercetătorii au observat că s-au format mai multe structuri 3D care au continuat să crească, în timp ce încă mai semănau cu țesutul cerebral ca aspect.

Echipa a constatat că, prin divizarea organoidului creierului fetal, acesta se reforma la o dimensiune dublă față de cea inițială în 20-30 de zile de cultură. Acest proces complet a continuat pe parcursul a opt luni, mini-creierul ajungând în cele din urmă la o dimensiune de 1.500 de centimetri cubi, moment în care creșterea sa a încetinit, dar a putut fi menținută. Echipa s-a concentrat apoi asupra obiectivului său principal de combatere a cancerului cerebral și a folosit unele dintre organoidele nou formate pentru a dezvolta mini-tumori.

Echipa a folosit CRISPR-Cas9, o tehnică de editare genetică, la un număr mic de celule din organoizi pentru a introduce o genă canceroasă numită TP53 pentru a modela cancerul cerebral. Crispr-Cas9 este un instrument pentru efectuarea de modificări precise în ADN descoperit în bacterii. A fost nevoie de trei luni pentru ca gena să preia complet controlul asupra celulelor sănătoase, replicând aceleași caracteristici ale celulelor canceroase tipice și demonstrând potențialul pentru cercetarea medicamentelor împotriva cancerului.

Descoperirile lor, publicate în revista de specialitate Cell, au arătat că ar putea fi posibilă utilizarea organoizilor pentru a căuta un tratament împotriva cancerului și ar putea revoluționa cercetarea în domeniul creierului. "Organoizii cerebrali din țesutul fetal sunt un nou instrument neprețuit pentru a studia dezvoltarea creierului uman, a declarat co-autorul Dr. Benedetta Artegiani. "Noul nostru model de creier derivat din țesuturi ne permite să înțelegem mai bine modul în care creierul în dezvoltare reglează identitatea celulelor. De asemenea, ar putea ajuta la înțelegerea modului în care greșelile în acest proces pot duce la boli de neurodezvoltare, cum ar fi microcefalia, precum și la alte boli care pot proveni din dezvoltarea deraiată, inclusiv cancerul cerebral în copilărie".

Aproape 16.000 de copii cu vârste cuprinse între naștere și 19 ani sunt diagnosticați cu cancer în SUA în fiecare an, dintre care 4.000 sunt diagnosticați cu tumori cerebrale și ale măduvei spinării. Tumorile cerebrale și ale măduvei spinării reprezintă aproximativ unul din patru cancere din copilărie, iar aproximativ unul din patru copii diagnosticați cu cancer cerebral nu supraviețuiesc, potrivit Societății Americane de Cancer.

Din acest motiv, Centrul Prințesa Máxima spune că este impulsionat să găsească o soluție și crede că dezvoltarea cu succes a mini-creierilor va aduce oamenii de știință cu un pas mai aproape de un tratament. "Lucrăm împreună cu pasiune și fără limite în fiecare zi pentru a îmbunătăți rata de supraviețuire și calitatea vieții copiilor bolnavi de cancer. Acum, dar și pe termen lung", au declarat cercetătorii de la Centrul Máxima.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE