Un român acuzat de SUA că ar fi un celebru hacker care a devalizat fiscul american, judecat în Grecia pentru extrădare
Postat la: 20.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
„Nu sunt un hacker, sunt un simplu fermier", susține un român arestat în Zakynthos pentru o fraudă imensă împotriva SUA - agenții americani susțin că este vorba de celebrul hacker „Juliensweiss". Curtea Supremă din Grecia merge mai departe cu extrădarea sa.
Protagonistul este un român de 42 de ani care a fost arestat în Grecia sub acuzația de a fi celebrul hacker „Juliensweiss", care a jefuit fiscul american. Avocații greci ai presupusului hacker susțin că clientul lor a fost arestat în baza unui mandat fals și că nu are nicio legătură cu persoana căutată de autoritățile americane.
Giuliani Niță a fost arestat pe baza a unei notificări Interpol în Zakynthos, pe 17 iulie 2021, în timp ce se afla în vacanță cu partenera sa și mama acesteia. Pe toată durata detenției sale, presupusul hacker a ținut un jurnal în care consemnează cele mai importante momente pe care le-a trăit în închisorile grecești.
Autoritățile americane îl acuză că este un hacker periculos, care a pătruns în sistemul fiscal american, obținând un câștig ilegal de 58 de milioane de dolari, deși el susține că este doar un agricultor care a urmat doar opt ani de școală, având dificultăți recunoscute de învățare în copilărie.
Acum, autoritățile americane solicită extrădarea acestuia în SUA sub acuzația că împreună cu alte persoane necunoscute au format un grup infracțional, iar în perioada 2013-2017 au reușit să pătrundă în sistemul IRS (fiscul din SUA) și să depună declarații fiscale false pentru companii pe care le-au înființat cu date personale furate și apoi au transferat acești bani în conturile bancare ale companiilor în spatele cărora s-au ascuns Giuliani și banda lui.
Legătura lui Giuliani Niță cu acest caz o constituie faptul că i se atribuie porecla „Juliensweiss", potrivit avocaților săi greci, Andreas Reglis și Periklis Paschakis. Principalul argument din declarațiile agenților americani care au dus la emiterea mandatului de arestare, spun cei doi avocați, este că se caută un „Juliensweiss" care locuiește în România și Belgia, iar Giuliani Nița a lucrat în Belgia timp de un an în trecut cu partenera sa.
În fața instanței, presupusul hacker a prezentat peste 150 de fotografii care demonstrează unde se afla în momentul comiterii infracțiunilor. Fotografiile îl arată la ferma lui din România ocupându-se de animale.
Consiliul Curții de Apel din Patras, prin hotărârea nr. 7/2023, a emis un aviz împotriva extrădării acestuia în SUA pe motiv că nu există suficiente probe din care să rezulte indicii clare ale vinovăției sale, adică mandatul de arestare a fost emis de către SUA pe baza unui material probatoriu nesemnificativ.
În plus, Consiliul Curții de Apel a dispus ca Giuliani Niță să fie lăsat liber, după ce a apreciat că persoana căutată nu este susceptibilă de a fugi, ci s-a prezentat întotdeauna în fața autorităților judiciare și de poliție. În plus, a ordonat să se prezinte la Subdirecția pentru Siguranță din Patras de două ori pe lună. A fost admisă și cealaltă cerere a persoanei căutate, de a i se restitui documentele de călătorie, ceea ce dovedește în practică încrederea pe care judecătorii au căpătat-o în persoana respectivă, întrucât aceasta a fost mereu prezentă și nu a creat nicio problemă pe durata procedurii.
Însă în ultima zi a termenului de cinci zile prevăzut de lege pentru intentarea recursului, procurorul a făcut recurs împotriva deciziei, cu scopul de a se pronunța Curtea Supremă. În ciuda obiecțiilor avocaților săi și ale persoanei în cauză, care s-au prezentat în persoană la Curtea Supremă, Curtea Supremă, într-o procedură care a durat o oră, s-a pronunțat prin hotărârea cu nr. 1059/2023 în favoarea extrădării lui Giuliani Nița în SUA.
Aceeași instanță i-a respins și cererea ca România să fie informată cu privire la acest caz pentru a-și putea exercita drepturile pe baza jurisprudenței Petruhhin și pentru a prelua cauza, ca țară de origine a persoanei căutate.
Argumentele din spatele deciziei Curții Supreme se bazează pe posibilitatea ca infracțiunile de care este acuzat Giuliani să fi fost comise fără prezența sa fizică în SUA. Concret, se precizează că „aceste infracțiuni ar putea fi comise de persoana căutată și de cei cu care a pus totul la cale din orice loc din afara Statelor Unite, iar consecințele preconizate ale acestor fapte să fie provocate în Statele Unite prin intermediul dispozitivelor electronice pe care, la aprecierea acestei instanțe, intimatul căutat le deținea și le opera cu deosebită ușurință".
În plus, Curtea Supremă a apreciat că prin extrădarea persoanei căutate către autoritățile competente din SUA, pentru a fi judecat acolo pentru cele trei infracțiuni de conspirație împotriva SUA, nu există riscul încălcării art. 3 din Carta Europeană a Drepturilor Omului și art. 19 alin.2 din Carta Drepturilor Fundamentale, privind tortura și condițiile inumane de detenție în închisorile din SUA, și nici nu există riscul încălcării articolelor 6 și 8 din CEDO, cu privire la un proces echitabil și respectiv protecția familiei, „cum susține în mod neîntemeiat persoana căutată prin memoriile depuse de avocații săi".
La rândul lor, cei doi avocați greci ai lui Giuliani Niță susțin că se pune problema falsității sau cel puțin a nulității principalului document pe care se întemeiază extrădarea sa în SUA, și anume mandatul de arestare al autorităților americane. De aceea au depus o plângere pentru fals și uz de fals la Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Infracțiuni Patras.
Pe baza cererii de extrădare, Giuliani Niță este acuzat că este infractor cibernetic și riscă în total peste 50 de ani de închisoare. El susține însă că nu a fost niciodată în SUA, repetă că este un fermier care a făcut doar opt clase de școală și că are o fermă cu animale și pomi în România, de unde provine.
Giuliani Niță așteaptă decizia definitivă a ministrului grec al Justiției, Giorgos Floridis, care este singura persoană competentă să decidă dacă va fi extrădat sau nu, întrucât nu este obligat să țină seama de avizul pozitiv în privința extrădării dat de Curtea Supremă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Un experiment cu un rezultat inedit arată că nu trăim în cea mai bună dintre lumile posibile, nici măcar în cel mai bun univers
Simpla noastră existență ca specie implică faptul că, teoretic, ar putea exista și alte ființe inteligente în Univers. Nu știm dacă Terra este cea mai bună planetă dintre toate. Tot teoretic, ar putea exista planete mult mai bune decât a noastră. Plecând de la această idee, un grup de astronomi din Marea Britanie și Elveția a dus întrebările la un nou nivel. Mai exact, trăim în cel mai bune Univers posibil? Răspunsul, oferit tot de ei, pare a fi unul negativ.
-
Se pregătește o investigație de amploare împotriva lui Elon Musk. Democrații americani au lansat ofensiva
Relatările conform cărora miliardarul american Elon Musk a avut mai multe convorbiri cu oficiali ruşi, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, ar trebui investigate de Pentagon şi de agenţiile de aplicare a legii, pe temei de securitate naţională, au susţinut doi senatori democraţi într-o scrisoare consultată vineri de Reuters.
-
Geoană primește un sprijin important chiar de la șeful Comisiei Speciale pentru Serviciile de Informații a Congresului SUA
Mircea Geoană a primit azi susținerea deschisă a congresmanului republican Mike Turner, șeful Comisiei Speciale pentru Serviciile de Informații din Camera Reprezentanților a SUA dar și co-președinte al grupului de sprijin pentru România din Camera Reprezentanților. Republicanul face referire și la faptul că Mircea Geoană a lucrat foarte bine cu administrația Trump ca adjunct al NATO.
-
China a găsit metoda prin care să fenteze majorarea tarifelor vamale pentru mașini electrice impusa de UE
Partenerul chinez al Chery Auto a anunţat că lucrează pentru a asigura componente produse local pentru societatea sa mixtă cu producătorul auto chinez, astfel încât vehiculele lor să fie comercializate ca europene.
-
Israelul a distrus centrul de cercetare secret pentru dezvoltarea armelor nucleare din Iran
În timpul atacului asupra Iranului de la sfârșitul lunii octombrie, Israelul a distrus un centru ultrasecret activ de cercetare în domeniul armelor nucleare, relatează Axios, citând oficiali americani și israelieni.
-
Primul robot umanoid electric din lume este open source pentru a accelera intrarea roboților în viața oamenilor
Primul robot umanoid electric din lume, „Tiangong", a fost trecut luni în modul open source, o inițiativă care ar trebui să faciliteze dezvoltarea secundară a roboților umanoizi și să accelereze integrarea roboților în viața umană. Dezvoltat de Centrul Național și Local de Inovare Robotică din Beijing, Tiangong este primul robot umanoid de dimensiuni normale alimentat exclusiv cu energie electrică.
-
Studiu: Radiațiile 5G modifică țesutul cerebral al șoarecilor de laborator
S-a descoperit, deloc surprinzător, că radiațiile de la telefoanele mobile au dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator. Potrivit unei echipe de oameni de știință de la Universitatea de Stat Tomsk (TSU) din Rusia, expunerea controlată la spectrul de radiații 5G a dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator.
-
Cercetătorii sunt uluiți: Au oamenii capacitatea latentă de a regenera părți ale corpului la fel ca salamandrele?
Am auzit cu toții de salamandre și alți amfibieni care își regenerează membrele, dar pot oamenii să facă același lucru? Primul dvs. instinct ar putea fi să spuneți că acest lucru este imposibil, dar există unele dovezi anecdotice că copiilor le poate crește din nou un deget după un accident - deși este un domeniu în care există surprinzător de puține cercetări.
-
Carmen Harra a prezis moartea lui Silviu Prigoană: "I-am spus Adrianei în privat... Eu nu cred că a murit de inimă"
Renumitul parapsiholog Carmen Harra, cunoscută în special pentru prezicerile ei, susține că a prevăzut decesul afaceristului Silviu Prigoană, informând-o și pe Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a acestuia.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 7.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 8.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu