Un platou submarin din Oceanul Pacific a bulversat lumea științifică
Postat la: 16.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un platou submarin din Oceanul Pacific, mai mare decât Idaho, a început să se formeze în urma unor erupții vulcanice în perioada Cretacicului (acum 145 până la 66 de milioane de ani) și continuă să crească și astăzi.
Platoul de la granița melaneziană, situat la est de Insulele Solomon, s-a format prin patru impulsuri separate de vulcanism, toate cu cauze de bază diferite, potrivit unei noi cercetări publicate în revista Earth and Planetary Science Letters.
Această cronologie este importantă, deoarece trăsăturile vulcanice gigantice de sub oceane sunt adesea prost înțelese, a declarat conducătorul studiului, Kevin Konrad, de la Universitatea Nevada, Las Vegas.
În unele cazuri, acestea se formează într-un singur potop de magmă, caz în care sunt cunoscute sub numele de provincii igneoase mari. Aceste evenimente vulcanice uriașe, de lungă durată, sunt atât de dramatice încât deseori modifică clima și au fost asociate cu extincții în masă.
Dar în alte cazuri, caracteristicile care arată identic cu marile provincii igneoase sunt de fapt construite pe perioade lungi de timp, cu multiple evenimente vulcanice care au acumulat roci ca un tort în straturi. Cu eșantioane limitate de rocă, poate fi greu să se facă diferența.
„Există unele caracteristici în bazinul Pacificului unde [oamenii de știință] au doar o singură mostră, iar aceasta arată ca un singur eveniment masiv foarte mare", a declarat Konrad.
Studiind vârsta și chimia acestor roci, cercetătorii au aflat că platoul a început probabil să se formeze în urmă cu 120 de milioane de ani. O porțiune a platoului care stă la baza celorlalte roci, cunoscută sub numele de Robbie Ridge, s-a format probabil în această perioadă în timpul unei inundații uriașe de lavă bazaltică.
Acest lucru a creat un mare platou submarin care probabil că nu a ajuns deasupra nivelului mării.
Apoi, în urmă cu 45 de milioane de ani, această bucată de Pacific a trecut peste un punct fierbinte din mantaua terestră. Punctele fierbinți sunt coloane de material încălzit care se ridică din mantaua și provoacă formarea vulcanilor în mijlocul plăcilor tectonice. Hawaii este un exemplu de lanț de insule format de un punct fierbinte.
În acest caz, vinovatul a fost vulcanul Rurutu-Arago, care există și astăzi sub Polinezia Franceză.
Aceasta a format un lanț muntos submarin, cu insule care se ridică deasupra suprafeței oceanului. Aceste insule s-au erodat, dar în urmă cu 13 milioane de ani, muntele submarin a alunecat spre zona care astăzi formează Insulele Samoa.
„Toate aceste conducte prin care trecea magma acum 45 de milioane de ani, sunt acum slăbiciuni preexistente prin care magma poate începe să se deplaseze acum 13 milioane de ani", a spus Konrad.
Acest lucru a construit noi insule, care s-au erodat din nou sub nivelul mării de-a lungul timpului. În cele din urmă, în ultimele trei milioane de ani, mișcările tectonice din șanțul Tonga au declanșat noi erupții vulcanice pe platou - un mecanism complet diferit de vulcanismul de tip hotspot care a avut loc înainte.
Konrad și colegii de la Universitatea din Maryland și de la Universitatea de Stat din California Long Beach vor eșantiona în curând munții din mijlocul Pacificului care ar fi putut fi construiți prin suprapunerea de puncte fierbinți.
Konrad propune ca aceste caracteristici să fie denumite „suprastructuri oceanice de la mijlocul plăcii" pentru a le diferenția de marile provincii ígnoase create de un singur eveniment vulcanic uriaș.
„Pe măsură ce prelevăm mai multe probe în detaliu", a spus Konrad, „vom descoperi mai multă complexitate".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O femeie s-a dezbrăcat și a vrut să-l fure pe pruncul Iisus de la Vatican VIDEO
O activistă ucraineană Femen a încercat să fure Pruncul din scena Nașterii Domnului de la Vatican. Tânăra în vârstă de 28 de ani s-a dezbrăcat înainte de a se cațăra peste gard și de a se repezi spre șopronul din fața bazilicii, anunță Corriere della serra.
-
Părintele fondator al AI avertizează: Tehnologia ar putea duce la dispariția oamenilor în 10 ani
Profesorul Geoffrey Hinton, cunoscut ca „părintele fondator al AI", avertizează că inteligența artificială ar putea duce la dispariția umanității în următorii zece ani. El cere reglementări guvernamentale stricte, scrie The Telegraph.
-
Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un context de temeri crescânde că Moscova ar putea ataca acest oraș aflat la graniță și vulnerabil, informează Politico.
-
Bani cu nemiluita: cât încasează Andra pentru un concert de 45 de minute
Andra este una dintre cele mai îndrăgite artiste din România, iar succesul ei nu se rezumă doar la popularitatea în rândul fanilor, ci și la veniturile semnificative obținute din concertele susținute cu fonduri publice.
-
Sindromul Havana: explicațiile CIA dezamăgesc, iar Senatul SUA reacționează dur
Un raport bipartizan al Comisiei de informaţii a Senatului SUA, publicat vineri, a criticat răspunsul CIA la aşa-numitul sindrom Havana, care a creat probleme de sănătate personalului său, afirmând că multe persoane nu au primit îngrijirea adecvată.
-
O nouă pandemie ar fi dezastru: virusul gripei aviare a suferit mutaţii în organismul unui pacient
Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutaţii în interiorul organismului său pentru a se adapta la tractul respirator uman, au anunţat joi autorităţile sanitare americane.
-
Care este viteza reală a gândului uman. Suntem cu adevarat mai rapizi in prelucrarea informatiei fata de un computer?
Cercetătorii de la Universitatea Caltech au descoperit că viteza gândului uman este semnificativ mai mică decât s-a crezut anterior și considerabil inferioară vitezei medii a conexiunii la internet.
-
Putin joacă tare pe nervii noștri: Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea declanșa o nouă cursă nucleară - Avertisment dur lansat de la Moscova
Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administrație a lui Donald Trump că Moscova ia în considerare o gamă largă de măsuri posibile privind testele nucleare, din cauza poziției radicale a lui Trump în această privință.
-
Baba Vanga și Nostradamus fac aceeași predicție înfricoșătoare pentru 2025: Vine sfârșitul pentru Europa și apare "o nouă putere mondială"
Celebrii clarvăzători Baba Vanga și Nostradamus au făcut aceeași previziune înfricoșătoare pentru 2025, care spune că Europa ar s-ar putea sfârși. Legendara pereche mistică a lăsat o profeție sinistru de asemănătoare, care detaliază modul în care întregul continent ar putea fi aruncate în haos în următoarele 12 luni.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu