Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Un număr minuscul de oameni ar fi necesar pentru ca Omenirea sa supraviețuiasca unei apocalipse

Postat la: 15.05.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

De la un război nuclear total până la un impact al unui asteroid masiv, nu este greu să ne imaginăm cum viața umană s-ar putea sfârși brusc pe Pământ, mai ales în perioada aceasta de pandemie. Dar, presupunând că există supraviețuitori, de câți oameni ar fi nevoie pentru a asigura supraviețuirea speciei noastre? Răspunsul scurt este că depinde.

Diferite catastrofe ar crea condiții apocaliptice diferite pentru populația rămasă în viață. De exemplu, un război nuclear ar putea declanșa o iarnă nucleară, supraviețuitorii fiind nevoiți să se confrunte cu temperaturi scăzute vara, lipsă a recoltelor și foamete globală, ca să nu mai vorbim de expunerea la radiații. Însă numărul de oameni necesar pentru continuarea speciei ar fi surprinzător de mic comparativ cu populația globală actuală de 7,8 miliarde de locuitori.

„Probabil că poti supraviețui timp de multe secole cu populații de ordinul câtorva sute [de indivizi]. Și multe populații mici de acest fel au supraviețuit timp de secole și poate chiar milenii", afirmă Cameron Smith, profesor în cadrul Departamentului de antropologie de la Universitatea Portland. El se așteaptă ca marile orașe să fie cele mai vulnerabile în cazul unui colaps al civilizației globale deoarece acestea își importă aproape toată mâncarea și depind în mare măsură de electricitate.

Prin urmare, populațiile supraviețuitoare s-ar împrăștia probabil pentru a găsi resurse însă marea problemă cu care se vor confrunta va fi menținerea unui sistem de reproducere pentru a evita consangvinizarea. Repercursiunile acesteia au fost demonstrate de căderea dinastiei habsburgice spaniole care a practicat regulat căsătoriile între membri ai familiei până în 1700, când linia genealogică s-a încheiat cu Carol al II-lea, un rege infertil și deformat facial.

Un scenariu similar s-ar putea întâmpla și cu o populație umană în scădere cu opțiuni de reproducere limitate după un cataclism global, cu excepția cazului în care ar avea suficientă diversitate genetică. Un număr suficient de indivizi de vârstă reproductivă de sex opus, indicator cunoscut drept mărimea efectivă a populației, ar fi de asemenea necesar pentru ca specia umană să supraviețuiască, scrie Live Science.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE