ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Un fenomen alarmant riscă să distrugă Pământul. Cercetătorii sunt într-o cursă contra cronometru pentru a găsi soluții salvatoare

Postat la: 16.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un nou studiu publicat luna aceasta a scos în evidență pericolele din ce în ce mai mari ale modificărilor curenților oceanici. Conform acestei noi cercetări, o circulație mai slabă a curenților oceanici ar putea, de fapt, spori cantitatea de CO2 acumulată în atmosferă, accelerând distrugerea planetei prin creșterea temperaturilor globale.

Schimbările în circulația de răsturnare a oceanelor sunt, de asemenea, legate de progresele înregistrate în domeniul schimbărilor climatice - deci este ca un fel de cerc al vieții. Conform previziunilor oamenilor de știință, încetinirea ar putea însemna o reducere a absorbției dioxidului de carbon din atmosferă de către ocean. Cu toate acestea, ei au prezis, de asemenea, că aceasta ar putea însemna că mai puțin dioxid de carbon este dragat de pe fundul adâncurilor oceanului.

Astfel, oamenii de știință cred că ar putea exista un efect de echilibrare. Dar s-ar putea ca povestea să nu fie completă. De fapt, pericolele legate de modificările curenților oceanici sunt încă foarte reale, conform unui nou studiu. Noua cercetare a fost condusă de cercetători de la MIT și publicată în Nature Communications. Deși pentru unii lucrurile par să rămână echilibrate, pe măsură ce circulația continuă să încetinească, s-ar putea să se elibereze de fapt mai mult carbon stocat pe fundul adâncurilor oceanului.

Bineînțeles, aceasta este o veste proastă pentru noi, deoarece dioxidul de carbon este un gaz cu efect de seră, ceea ce înseamnă că, în cele din urmă, va contribui la captarea unei cantități mai mari de căldură în atmosfera Pământului. Un rezultat ulterior al acestui fapt va fi creșterea continuă a temperaturilor globale - posibila dezghețare a platformelor de gheață antice și creșterea nivelului mărilor care ar putea decima coastele țărilor din întreaga lume.

Motivul pentru care acest nou studiu consideră că schimbările în curenții oceanici ar putea provoca, de fapt, o dragare mai mare a carbonului din adâncurile oceanelor se datorează echilibrului general dintre fier, carbon, nutrienți, microorganisme de suprafață și o clasă de molecule cunoscute sub denumirea de "liganzi". Pericolele încetinirii curenților oceanici intră în joc deoarece încetinirea curenților înseamnă schimbări fundamentale ale acestor actori-cheie și ale cantității de carbon pe care o eliberează în ocean.

În cele din urmă, acest lucru înseamnă că oceanul emană mai mult carbon în atmosferă. Cercetătorii spun că acest lucru răstoarnă complet ceea ce credeam că se întâmplă cu oceanul și că trebuie să fim proactivi în găsirea unor modalități de a reduce emisiile acum, astfel încât să putem câștiga mai mult timp pentru a atenua problema schimbărilor climatice.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE