Un experiment cu un rezultat inedit arată că nu trăim în cea mai bună dintre lumile posibile, nici măcar în cel mai bun univers
Postat la: 16.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Simpla noastră existență ca specie implică faptul că, teoretic, ar putea exista și alte ființe inteligente în Univers. Nu știm dacă Terra este cea mai bună planetă dintre toate. Tot teoretic, ar putea exista planete mult mai bune decât a noastră.
Plecând de la această idee, un grup de astronomi din Marea Britanie și Elveția a dus întrebările la un nou nivel. Mai exact, trăim în cel mai bune Univers posibil? Răspunsul, oferit tot de ei, pare a fi unul negativ.
În singura carte pe care a scris-o vreodată, Teodiceea, filosoful german Gottfried Leibniz (1646 - 1716) prelua o idee expusă inițial de stoicii antici și postula faimoasa sa frază „totul se petrece cel mai bine în cea mai bună dintre lumile posibile".
Cu toate implicațiile filosofice și teologice ale afirmației, el făcea atunci referire la o infinitate de lumi. Sau, mai exact, la posibilitatea ca Divinitatea să fi putut crea o mulțime de alte lumi.
Iar raționamentul său, ironizat ulterior de Voltaire, se baza pe ideea că Divinitatea, ca arhitect suprem, a creat cea mai bună combinație de posibilități în ceea ce reprezintă cea mai bună dintre lumile posibile. Nu una perfectă, căci altfel ar fi creat noi zei.
În studiul pe care l-au publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, astronomii de la universitatțile din Edinburgh și Geneva, au eliminat intervenția Divinității din ecuație și au dus această abordare strict pe domeniul fizicii teoretice și al astrofizicii.
Mai exact, au plecat de la faimoasa ecuație a lui Drake, cea care expune o formulă prin care se poate estima probabilitatea existenței vieții inteligente în Univers, și au aplicat-o nu la nivelul unui singur univers, ci la un întreg multivers.
Iar pentru această nouă abordare au luat în calcul un element ipotetic, pe care astrofizicianul american Frank Drake, dar și alți specialiști în domeniu, l-au omis în calculele lor inițiale, precum și variantele îmbunătățite ulterior ale formulei de calcul. Este vorba despre energia întunecată.
Energia întunecată este o formă ipotetică de energie prezentă în Univers. Cel puțin la nivel teoretic, existența ei poate explica expansiunea Universului, accelerarea acestei expansiuni, precum și multe dintre caracteristicile fizice pe care le putem observa în cosmos.
Cu toate acestea, nu avem nicio confirmare directă a existenței sale. Dacă ar exista însă, ea poate influența Universul la un nivel uriaș, iar una din aceste influențe, subliniată de autorii studiului, ar fi legată de apariția stelelor.
Conform datelor prezentate de cercetătorii britanici și elvețieni, eficiența transformării materiei ordinare în stele este de circa 23%. Iar asta se râsfrânge asupra probabilității vieții căci, fără stele, viața nu ar putea exista. Cel puțin nu așa cum o înțelegem noi.
Echipa de astronomi a efectuat mai multe simulări computerizate în care a creat universuri teoretice în care valorile energiei întunecate merg de la absența totală până la unele de 100.000 de ori mai mari decât cele care ar exista în propriul nostru Univers.
Modelul de calcul oferit în studiu prezintă tipare ale eficienței formării stelelor în funcție de valorile densității energiei întunecate. Iar rezultatele au arătat că, pentru valori mai mari ale energiei întunecate decât cele din Universul nostru, eficiența formării stelelor ar crește la 27%.
Acesta ar fi procentajul optim. De aici, logica e simplă. Mai multe stele, mai multe șanse ca viața inteligentă să apară pe undeva.
Concluzia? Nu trăim în cel mai bun Univers posibil, sau măcar în cel mai propice pentru apariția vieții inteligente. Interesant este însă, iar acest fapt este subliniat chiar de către autori, că atributele Universului nostru sunt foarte apropiate de cele optime, care ar permite crearea celui mai mare număr de stele.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu