Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Un bărbat paralizat și-a folosit creierul pentru a scrie propoziții în timp real

Postat la: 15.05.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un bărbat paralizat de la gât în ​​jos timp de aproape un deceniu și-a folosit creierul pentru a compune propoziții întregi în timp real într-o nouă premieră medicală realizată de oamenii de știință de la Universitatea Stanford din Statele Unite.

Oamenii de știință au implantat doi senzori mici compuși din electrozi cu o dimensiune de 4 x 4 milimetri în partea stângă a creierului său pentru a-i permite să-și scrie gândurile - o abilitate numită „mindwritting" (scris cu mintea) de către cercetători. Bărbatul, identificat de către aceștia doar ca T5, avea 65 de ani în momentul studiului care a fost efectuat la 9 ani după ce a suferit o leziune a măduvei spinării în 2007.

Acestuia i s-a cerut să-și imagineze că ține în mână un pix și că scrie pe o bucată de hârtie. Senzorii au detectat activitatea cerebrală în timp ce bărbatul vizualiza mintal mișcarea iar un algoritm a decodat apoi mișcările pentru fiecare literă, translatându-le în text afișat pe ecranul computerului.

T5 a reușit cu ajutorul sistemului „creier-text" să tasteze 90 de caractere - sau 18 cuvinte - pe minut, mai mult decât dublu față de rezultatele obținute anterior cu ajutorul unei interfețe „creier-computer", potrivit studiului publicat de cercetători miercuri în revista Nature. Reușita este cu atât mai remarcabilă cu cât o persoană obișnuită poate tasta în medie aproximativ 23 de cuvinte pe minut pe un smartphone, potrivit cercetătorilor citați de CNN.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE