Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Uleiul de avocado: ce este, de ce este bun și cum îl folosim?

Postat la: 17.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Uleiul de avocado a apărut relativ recent pe lista uleiurilor pentru gătit, dar a devenit rapid o alegere populară pentru bucătarii profesioniști sau amatori.

Acest ulei bogat în nutrienți este obținut din pulpa fructului de avocado și are o aromă ușoară, de unt, care îl face un ingredient versatil în orice bucătărie. Să descoperim împreună istoria uleiului de avocado, să aflăm cum se obține, cât se produce în fiecare an și cum poate fi folosit în bucătărie. Vom discuta, de asemenea, despre cele mai bune alimente ce pot fi combinate sau gătite cu ajutorul uleiului de avocado, pentru aromă aport nutrițional.

Istoria uleiului de avocado

Utilizarea uleiului de avocado poate fi urmărită până la vechii azteci, care foloseau fructul nu numai ca aliment, ci și în scopuri medicinale. Uleiul a fost extras manual și folosit pentru a trata rănile, a calma iritațiile pielii și pentru a stimula creșterea părului. Astăzi, uleiul de avocado este produs la o scară mult mai mare, în primul rând în țări precum Mexic, Peru și Statele Unite, dar a intrat și în portofoliul producătorilor europeni, ce se ocupau cu uleiuri tradiționale, precum cel de măsline. În ultimii ani, popularitatea uleiului de avocado a crescut datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, inclusiv nivelului ridicat de grăsimi mononesaturate, antioxidanți și vitamine.

Cum se obține și se produce uleiul de avocado

Uleiul de avocado se obține prin presarea pulpei fructului de avocado, care este apoi filtrată pentru a îndepărta orice impurități. Uleiul rezultat este de obicei de culoare verde închis, cu o aromă ușor de nucă și un gust similar cu al untului. Deoarece avocado este un fruct relativ scump, uleiul de avocado tinde să fie mai scump decât alte uleiuri de gătit, cum ar fi uleiul vegetal sau cel de măsline. Cu toate acestea, aroma sa unică și beneficiile pentru sănătate îl transformă într-o investiție utilă pentru mulți bucătari. Peste 80 de fructe sunt necesare pentru a obține un litru de ulei de avocado, iar în întreaga lume se produc puțin peste 8 tone anual din acest tip de ulei.

Utilizări culinare ale uleiului de avocado

Uleiul de avocado poate fi folosit într-o varietate de aplicații culinare, de la sosuri de salată și marinade, până la coacere și prăjire. Punctul său de ardere ridicat (aproximativ 200 grade Celsius) îl face ideal pentru prăjit. Uleiul de avocado poate fi folosit și ca înlocuitor pentru unt sau alte uleiuri în produsele de panificație, oferind o alternativă mai sănătoasă, fără a sacrifica aroma sau textura. Când este folosit în sosurile de salată sau ca ulei de finisare, uleiul de avocado poate adăuga o aromă subtilă, de nucă, oricărui fel de mâncare.

Alimente care se potrivesc bine cu uleiul de avocado

Uleiul de avocado se asociază bine cu o varietate de alimente diferite, inclusiv carne la grătar, legume prăjite și fructe de mare proaspete. Poate fi folosit și pentru gustare, alături de pâine proaspătă, sau ca ulei de finisare pentru supe și tocane. Pentru o garnitură simplă, dar aromată, încercați să stropiți ulei de avocado peste sparanghelul aburit sau prăjit sau folosiți-l pentru a căli ciuperci și ceapă pentru o garnitură super gustoasă.

Tu ai testat uleiul de avocado? Dacă nu, e momentul să aduci un plus de gust în bucătăria ta. Inspiră-te din bucătăria internațională și bucătăria ta va deveni centrul de atracție și distracție pentru întreaga familie!

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE