Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ucraina vrea să ofere României moaștele Sfintei Teodora de la Sihla în schimbul rămășițelor eroilor Ivan Mazepa și Pylyp Orlyk

Postat la: 19.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Moaștele Sfintei Teodora de la Sihla ar putea ajunge în posesia României, după ce Ucraina s-a oferit să le dea la schimb pentru rămășițele unor eroi naționali, potrivit Basilica.

În declarația comună a premierul Ciolacu și Șmîhal se stipulează „importanța lucrărilor legate de organizarea căutării moaștelor Sfintei Teodora în Ucraina și a mormintelor hatmanilor Pylyp Orlyk și Ivan Mazepa din România".

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7 august) a trăit pe vremea domnitorului Vasile Lupu. După trecerea la Domnul, trupul i-a rămas în peștera unde își petrecuse mare parte din sihăstrie, dar în timpul ocupației rusești a Principatelor Române a fost dusă la ansamblul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev.

Pentru obținerea acestor cinstite moaște au mai fost făcute demersuri și în anul 1992, la canonizarea Cuvioasei Teodora, însă fără succes.

În ceea ce-i privește pe Ivan Mazepa și Pylyp Orlyk, aceștia sunt eroi naționali ai Ucrainei care au murit pe teritoriul României și ale căror rămășițe s-ar afla în țara noastră.

Ivan Mazepa a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687 - 1709, erou național în Ucraina, opozant vehement al rușilor, considerat părintele ideii de independență a ucrainenilor. A fost îngropat în Biserica Sf. Gheorghe din orașul Galați, dar mormântul său a dispărut în contextul demolării bisericii în 1962.

Pylyp Orlyk a fost un cazac legendar, membru senior al Cancelariei militare generale a hatmanului Ivan Mazepa, decedat în 1742 la Iași.

Reamintim că declarația comună a premierilor României și Ucrainei nu apare absolut nimic despre dispariția așa-zisei „limbi moldovenești", așa cum s-a lăudat Marcel Ciolacu.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE