Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ucraina îl încarcerează pe un înalt cleric ortodox, Rusia cere să fie eliberat!

Postat la: 19.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O înaltă personalitate a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) a fost plasată în arest preventiv. Clericul mitropolit Pavlo este acuzat pentru că a exprimat opinii considerate prea pro-rusești.

Un tribunal din Kiev a dispus sâmbătă ca Pavlo să fie încarcerat. Cauțiunea clericului a fost de aproape 900.000 de dolari, iar acesta ar putea rămâne în arest preventiv timp de o lună. Judecătorul a susținut că Pavlo a încălcat un ordin judecătoresc prin contactarea unui martor în procesul său. Pavlo, care este cunoscut și sub numele de Petro Lebid, spune că nu a cunoscut persoana care era martor.

La 1 aprilie, Pavlo a fost plasat în arest la domiciliu. Deși inițial fusese programat doar pentru o lună, arestul său la domiciliu a fost prelungit de mai multe ori. Acuzațiile împotriva lui Pavlo includ incitarea la ură și justificarea războiului rusesc din Ucraina.

Sâmbătă, Moscova a cerut Kievului să-l elibereze pe Pavlo. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Maria, a declarat:

"Cerem respectarea strictă de către regimul de la Kiev a obligațiilor sale juridice internaționale, eliberarea imediată a mitropolitului Pavlo, care suferă de o boală gravă, și asigurarea unei îngrijiri medicale adecvate pentru el."

Ea a adăugat că arestarea a fost "încă o manifestare a arbitrariului politic și a lipsei de legalitate [din partea Kievului]."

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a purtat un război cultural. UOC a fost o țintă principală a campaniei de "derusificare". La 1 decembrie, Zelensky a anunțat că Kievul va încerca să expulzeze toate instituțiile religioase care au legături cu Rusia, argumentând că această măsură ar face "imposibilă funcționarea în Ucraina a organizațiilor religioase afiliate la centrele de influență din Federația Rusă".

Kievul a intensificat și mai mult campania de ștergere a UOC prin confiscarea activelor și prin impunerea unor interdicții de călătorie pentru mai mulți dintre oficialii de top ai bisericii. În plus, o serie de raiduri ale poliției ucrainene a vizat UOC.

Campania de derusificare a lui Zelensky s-a extins mult dincolo de UOC. Kievul a naționalizat mass-media, a redenumit locurile publice cu numele unor personalități istorice rusești, a interzis cărțile tipărite în limba rusă și a scos în afara legii partidele politice care reprezintă etnicii ruși din Ucraina.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE