Turiști inconștienți pe Transfăgărășan își riscă viața, inclusiv a copiilor, ca să hrănească urșii
Postat la: 02.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La finele săptămânii trecute, un grup numeros de turiști a fost la un pas să fie sfâșiat de un urs pe Transfăgărășan. Printre cei care s-au apropiat de fiara sălbatică, se afla și un copil.
Sub pretextul că vor să-i dea de mâncare, dar și să facă poze cu acesta, peste zece turiști au coborât din mașini, într-o parcare neamenajată de pe marginea drumului DN7C Transfăgărășan , atrași de mirajul de a fi atât de aproape de o fiară sălbatică. Panica însă i-a cuprins pe toți când ursul a început să alerge spre ei aparent fără motiv. Cu mic cu mare, speriați, aceștia au luat-o la fugă. Au avut noroc că animalul s-a oprit, altfel „ședința foto" s-ar fi putut transforma într-un carnagiu.
Astfel de incidente au loc tot mai des în România, pentru că turiștii se opresc și se apropie periculos de mult de urși, în ciuda avertismentelor autorităților care-i îndemnă să nu-i hrănească și să nu se apropie de ei, pentru că își pun viața în pericol , dar și pentru că riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
Șeful Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, a menționat pentru „Adevărul" că populația urșilor de pe Transfăgărășan a crescut periculos de mult, depășind 20 de exemplare. La cererea turiștilor, comercianții din zonă au început să vândă și hrană pentru animale.
După Bâlea Lac și Tunelul Capra, pe porțiunea care coboară spre Barajul Vidraru, dar și după această monumentală construcție, de ani de zile, urșii care așteaptă pe marginea drumului să primească de mâncare reprezintă o imagine obișnuită, pentru care mulți turiști dau bani ca s-o urmărească în direct, în cadrul excursiilor organizate. Chiar și străinii vin special în zonă ca să se bucure de „unul dintre cele mai frumoase drumuri montane din lume" dar și să vadă urși în libertate, cunoscut fiind faptul că peste 60% dintre aceste sălbăticiuni ale Europei trăiesc în țara noastră.
Imaginea ursului care salută trecătorii de pe Transfăgărășan a făcut înconjurul lumii, grație internetului și nu este singura. Li se mai spune și „urșii tomberonari" sau „urșii cerșetori", iar din cauza numărului tot mai mare, Transfăgărășanul a început să fie considerat „Grădina Zoologică a Europei".
„La o simplă numărătoare, de la Barajul Vidraru până la Piscul Negru, a reieșit că sunt cel puțin 18 exemplare. Chiar ieri am fost la munte și în cinci kilometri am văzut șapte urși", a recunoscut directorul DS Argeș.
Referitor la episodul petrecut pe Transfăgărășan la finele săptămânii trecute, specialistul Romsilva a explicat: „Urșii se obișnuiesc cu acest comportament, n-o să fie mai fie niciodată urși adevărați, ci urși tomberonari care stau pe marginea drumului, hrănindu-se din cerșit și gunoaie. Turiștii le fac acestor animale cel mai mare rău posibil atunci când îi hrănesc, pentru că-i deviază de la comportamentul lor sălbatic și de la o hrănire normală, către una artificială, cu un comportament deviat, care depinde în exclusivitate de om. Creează în acest mod o problemă majoră ecosistemului și populației de urși".
Chiar și magazinele din zonă s-au adaptat cerințelor și au început să aducă hrană granulată pentru animale: „Turiștii vin special cu pâine, granule, ca să poată hrăni urșii. Iar hrana o cumpără de la magazinele din zonă, care s-au aprovizionat și cu acest gen de marfă, la cererea clienților... Ca să nu mai amintesc de ambuteiajele care se creează de către toți cei care se opresc să facă poze și / sau să hrănească urșii. Este stresant! Stai câte 5 - 6 minute după fiecare, ca să treci de cei care opresc abuziv".
În ceea ce privește pericolele la care se expun turiștii când opresc să facă fotografii ori să hrănească animalele sălbatice, specialistul a atras atenția: „Oamenii sunt iresponsabili! Au impresia că-l văd pe Baloo din „Cartea Junglei" sau pe Bambi când văd un căprior. Ori acestea sunt povești de desene animate. Animalul sălbatic poate să producă o tragedie, dacă situația scapă de sub control. Toți îi confundă cu niște ursuleți de pluș, dar atunci când atacă nu mai pot fi opriți. Acum urșii nu se mai sperie de absolut nimic - poți să-i claxonezi, să țipi, să urli. În clipa în care atacă nu mai ai ce să-i faci, cum să-l sperii, să-l îndepărtezi, pentru că nu mai știe de frică, s-a obișnuit cu omul".
Șeful silvicultorilor argeșeni recunoaște că numărul amenzilor aplicate turiștilor, pe această temă, este mult prea mic față de amplitudinea fenomenului de pe Transfăgărășan, fapt care reiese de altfel din discuțiile pe care instituțiile le au în cadrul Prefecturilor: „Noi, din păcate, nu putem să dăm amenzi, doar Jandarmeria și Poliția, fiind vorba despre un drum public. Într-adevăr, legislația ar trebui să se modifice, pentru că altfel creăm o populație care nu-și găsește rolul în nișa ecologică, cu un comportament total deviat. Ar trebui să se facă ceva cu acești urși carpatini, pentru că nu se poate gestiona populația în acest mod . Până în 2016 exista o cotă de intervenție, se extrăgeau undeva la 400 - 500 de exemplare și totul era ținut sub control. Populația era sălbatică, cu un comportament normal...".
Directorul Romsilva Armand Chiriloiu a mai menționat și ce sancțiuni sunt prevăzute în astfel de cazuri: „Turiștii trebuie să știe că sunt pasibili de amenzi care pleacă de la 500 și ajung la 1000 de lei, pentru hrănirea vânatului. Se riscă în acest mod să se formeze o populație care va avea și pe viitor același comportament. Dacă acum câțiva ani erau doi - trei urși pe Transfăgărășan, acum au ajuns să fie 15 - 20. Și o să tot fie..."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu