ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Transelectrica, criticată de Comisia Europeană pentru numirile din conducerea companiei. Urmează aceeasi procedura si pentru Hidroelectrica!

Postat la: 17.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Numirea Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, transportatorul național de energie, este una dintre problemele semnalate de Comisia Europeană într-un raport cu privire la reformele din România. Într-un document CE, se vorbește de irosirea potențialului companiei de stat. Ministrul Adrian Câciu neagă vreo implicare a Transelectrica în blocarea parțială a celei de-a treia plăți din PNRR.

Selecția lipsită de transparență și conflictele de interese se numără printre motivele de îngrijorare ale Comisiei Europene legate de România. După Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), și Transelectrica a intrat în vizorul CE pentru numiri mai puțin legate de competență. Procesul neconform de numire a șefilor Transelectrica din Consiliul de Supraveghere este detaliat într-un document întocmit de experți.

„Înțelegând importanța companiei pentru securitatea României, a regiunii și a Uniunii Europene, cu un rol vital în proiecte foarte importante și complexe, compania are nevoie, pe lângă stabilitate pentru organismele de conducere, de încredere și de suport din partea acționarilor și părților interesate ca persoanele selectate și numite în organele sale de conducere au capacitatea de a susține interesele și obligațiile Transelectrica și că pot îndeplini întregul potențial al Transelectrica, fără a-l irosi", se arată în documentul Comisiei Europene.

Principiile liberei concurențe, nediscriminării și asumării răspunderii nu au fost respectate în procesul de numiri, iar Guvernul ar fi fost informat de asta de către Comisia Europeană. Observații similare ale Bruxelles-ului cu privire la conflictele de interese în numiri au dus la demisia conducerii AMEPIP, care asigură însă în interimatul instituției. Înființarea ei a fost una dintre cererile CE legate de a treia cerere de plată din PNRR. Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor europene, a declarat pentru sursa citată că Transelectrica nu a fost cuprinsă în cererea de plată 3 din PNRR.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE