ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Trăim intr-un univers simulat, sustine un cunoscut om de știință român: "Am putea trăi milioane de reîncarnări controlate de Inteligenta Artificială"

Postat la: 10.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un om de știință controversat, de origine română, își dublează teoria conform căreia trăim într-o simulare. Recent, a început chiar să spună că o poate și dovedi. Marian Vopsariu, care e profesor la o universitate din Marea Britanie, cunoscut drept Malvin Vopson, crede că reincarnarile sunt simulate de catre o Inteligenta Artificială careia noi ii spunem Dumnezeu.

Da, este o teorie controversată. Teoriile sale extreme necesită multă imaginație pentru a crede în ele, iar studiile sale asupra unor fenomene reale interesante sunt formulate în falsuri circulare privind teoria simulării. Dar în rezumatele lucrărilor sale și în comentariile sale, el este, de asemenea, sincer cu privire la natura mai speculativă a muncii sale. Așadar, unde este adevărul?

La sfârșitul săptămânii trecute a apărut un articol în secțiunea științifică MailOnline a Daily Mail, care face calculele pe o teorie populară a lui Vopson, conform căreia dilatarea timpului pare posibilă într-o simulare. Conform acestei idei, în același mod în care visele noastre pot părea lungi, zile întregi, dar durează doar câteva minute în viața reală, o viață întreagă într-un univers simulat ar putea dura doar un minut în lumea reală "de dincolo". Aceasta înseamnă că o persoană ar putea deveni practic nemuritoare prin acumularea acestor vieți simulate de un minut de-a lungul întregii sale vieți umane, lăsând în urmă 52 de milioane de vieți înlănțuite.

Vopson lucrează la Universitatea din Portsmouth, pe coasta de sud a Angliei. Dar și-a înființat și propriul institut de fizică și și-a publicat singur cartea 2023 prin intermediul institutului respectiv. Lucrarea 2023 pe care a publicat-o pentru a coincide cu această carte a fost publicată în „mega-revista cu acces liber" AIP Advances și preluată de The Conversation.

În publicațiile sale academice, Vopson se concentrează pe cantitatea de informații pe care o putem cuantifica în universul nostru. Teoria sa este că modul în care informația este organizată pare să încalce a doua lege a termodinamicii - ideea că totul în lume se confruntă cu o entropie în creștere, ceea ce înseamnă că nivelul de dezordine generală este mereu în creștere. Acest lucru este esențial pentru „săgeata timpului" care împinge evenimentele din universul nostru într-o direcție înainte.

Vopson crede însă că entropia informațiilor scade în timp, în loc să crească, și afirmă că munca sa poate dovedi acest lucru. Apoi, el concluzionează că acesta este un mod în care am putea verifica dacă partea de date a lumii noastre este simulată și organizată. Dacă se încalcă legile fizice, postulează el, aceasta ar putea fi dovada unei simulări.

În timp ce Vopson abordează teoria simulării într-un mod mai public și mai îndepărtat decât alții, el nu este nici pe departe singurul. Serviciul Ngram al Google arată că interesul pentru teoria simulării a crescut în ritmuri și începuturi (inclusiv o creștere uriașă după lansarea filmului Matrix). Și, în timp ce tehnologia ne permite să sondăm universul mai profund și să explorăm idei provocatoare, este, de asemenea, anecdotic adevărat că cultura pop influențează ceea ce oamenii cred sau chiar experimentează în delirurile psihiatrice.

Teoria simulării a fost mai mult un exercițiu de gândire până la apariția unor lucruri precum inteligența artificială și accelerarea tehnologiei. În munca sa, Vopson pare să încerce să combine ideile spirituale ale unui creator, ale vieții veșnice și ale unei inteligențe superioare de tip AI careia noi ii spunem Dumnezeu. Și nici nu este singur în această privință. Atât știința, cât și filosofia își au originea în nedumerirea oamenilor față de lumea din jurul lor și în cruzimea aparentă a evenimentelor aleatorii sau a bolilor misterioase. Vopson a actualizat teoria designului inteligent, adăugând Biblia în căutarea unui limbaj care să poată fi interpretat în sprijinul său.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE