ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Tot mai multe tări testează Venitul universal necondiționat pentru "a face față tranziției tehnologice si climatice"

Postat la: 06.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

După ce a fost testat cu oarece succes si in tarile nordice, acum, în cadrul unui program pilot, Anglia va încerca pentru prima dată venitul universal de bază în valoare de 1.600 de lire/lună/persoana. In testele din Suedia, Norvegia si Danemarca, venitul garantat de stat a fost curpins intre 800-1200 de euro/luna/persoana.

In Anglia, 30 de persoane vor încasa lunar suma de bani timp de doi ani, relatează The Guardian. De asemenea, indivizii în cauză vor fi supravegheați pentru a vedea efectele asupra vieții lor. Două orașe din această țară au fost alese pentru acest program pilot: Jarrow, situat în nord-estul Angliei, și East Finchley, situat în nord.

„Este o sumă substanțială. Venitul universal de bază acoperă, de obicei, nevoile de bază ale oamenilor, dar vrem să vedem ce efect are această sumă necondiționată asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor, indiferent dacă aceștia aleg să lucreze sau nu", a afirmat directorul organizației Autonomy, Will Stronge.

„Societatea noastră va avea nevoie de o formă de venit de bază în anii următori, având în vedere schimbările climatice, perturbările tehnologice și tranziția industrială care ne așteaptă. Acesta este motivul pentru care construirea bazei de dovezi și implicarea publicului acum este atât de importantă, astfel încât terenul să fie bine pregătit pentru punerea în aplicare la nivel național", a mai adăugat Stronge.

Adepții sunt de părere că venitul universal de bază (UBI) poate asigura un nivel de siguranță economică. În plus, este văzut ca o posibilă rezolvare la nesiguranța de pe piața muncii, în timp ce alții susțin că este costisitor și că ajutorul ar trebui să fie direcționat. În urmă cu un an, Andy Burnham, primarul din Greater Macnhester, a afirmat că venitul universal de bază este o idee „căreia i-a sosit timpul", în timp ce se referea la criza costului vieții.

Alte astfel de proiecte sunt în curs de desfășurare și în alte state din zonă. În Țara Galilor, guvernul desfășoară un program prin care plătește 1.600 de lire sterline pe lună, timp de doi ani, tinerilor care părăsesc sistemul de îngrijire. De asemenea, guvernul a transmis că va prezenta un raport cu privire la rezultate după ce se va încheia procesul de testare.

În anul 2020, peste 170 de parlamentari au solicitat guvernului să instituie un venit de bază universal pentru a „oferi tuturor sprijinul financiar de care au nevoie pentru a se întreține pe ei și familiile lor" în timpul pandemiei de COVID. Tot din 2020, in UE există o initiativa cetateneasca in acest sens. Dintre statele UE, Germania a testat la scara mai larga venitul minim garantat.

„Sperăm că acest plan va avea ca rezultat primul proiect pilot privind venitul de bază din Anglia. Nimeni nu ar trebui să se confrunte vreodată cu sărăcia, fiind nevoit să aleagă între încălzire și mâncare, într-una dintre cele mai bogate țări din lume. Venitul de bază are potențialul de a simplifica sistemul de asistență socială și de a combate sărăcia în Marea Britanie", a afirmat Cleo Goodman, co-fondator al inițiativei Basic Income Conversation.

Un grup de control va fi implicat și nu va primi venitul de bază pentru a urmări experiențele lor în aceeași perioadă. Participanții vor fi selectați în mod aleatoriu dintr-un grup de voluntari, 20% din locuri fiind alocate persoanelor cu dizabilități.

„Toate dovezile arată că acesta ar reduce în mod direct sărăcia și ar spori bunăstarea a milioane de oameni: beneficiile potențiale sunt prea mari pentru a fi ignorate. În condițiile în care deceniile următoare vor fi pline de șocuri economice cauzate de schimbările climatice și de noile forme de automatizare, venitul de bază va fi un element esențial pentru asigurarea mijloacelor de trai în viitor", a mai precizat Stronge.

A primi bani gratuit nu reprezintă o cale sănătoasă, este de părere Barbara Stöttinger, decanul WU Executive Academy și directorul academic al MBA Marketing & Sales, făcând referire la faptul că inteligența artificială va duce la dispariția unor locuri de muncă.

"Cred că a fost un studiu în Austria (în anii ‘20-30 n.r.) în rândul persoanelor care nu aveau loc de muncă într-o anumită regiune. Primeau bani cât să supraviețuiască, deci nu este vorba despre un venit decent. Sociologii au aflat în 1920 sau 1930 că oamenii au început să dezvolte probleme mentale", a spus ea.

De ce? „Pentru că nu aveau un scop în viață, iar munca este legată de un scop. Cred că un venit universal nu va rezolva lucrurile. Deci orice ar fi, trebuie să găsești un loc de muncă care este destul de decent pentru a duce o viață bună. A primi bani gratuit nu cred că este, în opinia mea, o cale sănătoasă", a precizat Barbara Stöttinger.

„Cred că au fost experiemente în Finlanda, recent, când au încercat asta pentru un an pentru o anumită populație, dar au oprit-o. Opinia mea, nu e bazată pe studii, e că trebuie să fii ocupat, să fii recompensat pentru asta. Poți fi ocupat muncind". "A primi bani gratuit este o ușurare pe termen scurt, dar nu pe termen lung. Creează o anumită dependență. Devii dependent de Guvern. Îți trimite un cec. Dacă guvernul se schimbă, ce faci?", afirmă decanul.

Banii, spune ea, reprezintă un indicator care arată valoarea. "Dacă primim bani pentru nimic, atunci valorăm nimic. Cred că asta nu este sănătos. Este bine să le oferi oamenilor o sarcină și o idee", a afirmat Barbara Stöttinger.

Potrivit acesteia, vedem și în cazul celor care sunt șomeri de multă vreme: au tot felul de probleme și nu vor să stea acasă și să nu facă nimic. "Nu cred că sunt multe, dar sunt gospodării în Austria în care nicio generație nu a muncit. Deci părinții tăi au fost dependenți de banii sociali. Nici nu se ridică să-și ducă copiii la școală. Deci ce să așteptăm de la acei copii, de la modelele pe care le văd? Majoritatea dintre ei vor ajunge în aceeași situație. Nu cred că este un fenomen în Austria, dar asta se întâmplă când primești bani fără a face nimic", a precizat ea.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE