Topirea gheții din Groenlanda anunță o adevărată „goană după aur" pentru mineralele pe care le găzduiește teritoriul danez
Postat la: 18.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Topirea masivă a gheţii din Groenlanda, cauzată de criza climatică, expune unele dintre cele mai mari rezerve neexploatate de minerale critice din lume, transformând insula într-un posibil hub global pentru minerit, relatează CNBC.
Groenlanda, o insulă vastă şi slab populată situată între oceanele Arctic şi Atlanticul de Nord, a cunoscut schimbări dramatice în ultimele decenii. Un studiu al Universităţii din Leeds, publicat anul trecut, arată că suprafeţe semnificative de gheaţă şi gheţari au fost înlocuite cu terenuri mlăştinoase, vegetaţie de arbust şi roci expuse.
Deşi pierderea masei de gheaţă ridică îngrijorări privind emisiile de gaze cu efect de seră şi creşterea nivelului mării, aceasta a facilitat accesul companiilor miniere la resursele insulei.
Roderick McIllree, director executiv al companiei britanice 80 Mile, a declarat că retragerea gheţii deschide accesul în zone izolate, precum nordul Groenlandei, pentru perioade mai lungi în fiecare an. Compania sa dezvoltă trei proiecte pe insulă, inclusiv unul pentru titan, lângă baza spaţială americană Pituffik, şi un altul pentru nichel şi cupru în sud-vest.
Tony Sage, CEO al Critical Metals Corporation, a subliniat că topirea gheţii a facilitat transportul maritim în apropierea zăcămintelor, permiţând utilizarea unui doc plutitor în loc de un port. Compania sa dezvoltă unul dintre cele mai mari zăcăminte de pământuri rare la Tanbreez, în sudul Groenlandei.
"Există potenţial uriaş, dar infrastructura slab dezvoltată reprezintă un obstacol major. În afara oraşelor, nu există drumuri, ceea ce face ca transportul între zone să fie posibil doar cu elicopterul," a adăugat Sage.
Groenlanda, văzută ca o alternativă occidentală la monopolul Chinei asupra pământurilor rare, a intrat recent în centrul unor tensiuni geopolitice. Preşedintele-ales Donald Trump a declarat că obţinerea controlului asupra teritoriului este o „necesitate absolută" pentru securitatea naţională a SUA, fără a exclude utilizarea forţei militare.
Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, a reiterat că insula nu este de vânzare, dar este deschisă unor relaţii mai strânse cu SUA în domenii precum mineritul.
Un sondaj realizat în 2023 de Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS) a evaluat potenţialul a 38 de materii prime din Groenlanda, inclusiv grafit, niobiu, metale din grupa platinei, tantal şi litiu. Aceste resurse sunt esenţiale pentru tranziţia energetică şi tehnologii precum bateriile şi aplicaţiile de securitate naţională.
Jakob Klove Keiding, consultant senior la GEUS, a avertizat că, deşi potenţialul este mare, Groenlanda se află în stadii timpurii de explorare, iar exploatarea resurselor va necesita timp considerabil.
"Topirea gheţii elimină unele obstacole logistice, dar progresul în extracţie va dura destul de mult," a spus Keiding.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
Un bărbat și soția sa au decis să testeze acuratețea kitului 23andMe de testare ADN la domiciliu trimițând o mostră de salivă prelevată de la șopârla lor de companie. Ceea ce au descoperit este că totul este o farsă.
-
SUA trebuie să ia în serios țările BRICS. Chinezii sunt mult mai deștepți, iar Bejingul acumulează încet putere și construiește relații globale
China are motivația de a realiza pacea, stabilitatea și integrarea și nu are intenția de a distruge sistemul internațional existent. Pe de altă parte, politica SUA față de China pare prea conflictuală. Dacă SUA pot avea o atitudine mai cooperantă, rezultatul poate fi diferit, a declarat jurnalistul CNN Fareed Zakaria, în cadrul unui interviu acordat pentru Foreign Policy.
-
România este pentru a zecea lună la rând țara cu cea mai ridicată inflație din UE
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în decembrie până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în noiembrie, iar România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar.
-
Bill Gates, după un dineu de trei ore cu Donald Trump, se declară „impresionat" de interesul președintelui ales pentru sănătatea mondială
Bill Gates se alătură listei marilor miliardari care iau masa cu președintele ales Donald Trump înainte ca acesta să se întoarcă la Casa Albă. Co-fondatorul Microsoft a declarat că a petrecut recent mai mult de trei ore cu Trump și i-a vorbit despre provocările din domeniul sănătății globale, potrivit Wall Street Journal.
-
Jurnalul misterios al iubitei englezoaice a lui Hitler. Marile secrete dezvăluite după 80 de ani
Jurnalul pierdut a lui Unity Mitford, aristocrata engleză care a devenit admiratoarea obsedată a lui Hitler, a fost dezvăluit după 80 de ani, scrie Daily Mail. Jurnalul din piele, descoperit recent, care acoperă perioada 1935-1939, oferă o privire şocantă asupra relaţiei sale cu dictatorul infam.
-
Topirea gheții din Groenlanda anunță o adevărată „goană după aur" pentru mineralele pe care le găzduiește teritoriul danez
Topirea masivă a gheţii din Groenlanda, cauzată de criza climatică, expune unele dintre cele mai mari rezerve neexploatate de minerale critice din lume, transformând insula într-un posibil hub global pentru minerit, relatează CNBC.
-
Microplasticele găsite în apă sunt mai mici decât limitele recomandate în UE. Noi recomandări privind limita de detecție
Oamenii de ştiinţă afirmă că microplasticele găsite în apa potabilă sunt foarte fine şi, prin urmare, mai susceptibile de a trece din intestinul uman în sânge şi organe.
-
Cercetătorii încep un nou test pentru tratarea bolii Alzheimer. Un gaz ar putea fi cheia pentru reducerea neurodegenerării
Un nou studiu realizat de cercetători americani a relevat că inhalarea de gaz Xenon a redus neurodegenerarea şi a sporit protecţia în modele preclinice cu Alzheimer.
-
A fost confirmată existența unui sistem de tuneluri subterane despre care se credea că este doar un mit
Arheologii au descoperit și confirmat existența unui vast sistem de tuneluri subterane, numit Chincana, sub orașul Cuzco din Peru. Aceste tuneluri se extind pe o distanță de peste un kilometru, conectând Templul Soarelui cu o fortăreață situată la periferia orașului.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu