Tinerele din SUA se aprovizionează cu anticoncepționale, de teama unor restricții în al doilea mandat Trump
Postat la: 18.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cu câteva zile înainte de preluarea mandatului de către Donald Trump, multe femei americane se grăbesc la farmacii pentru a se aproviziona cu pilule contraceptive. Declarațiile făcute de noul președinte ales al Statelor Unite cu privire la o posibilă interdicție a contracepției sunt un motiv de îngrijorare pentru tinerele din mediile liberale.
„Studiem acest lucru, vom pune în aplicare o politică în acest sens foarte repede", a declarat Donald Trump în timpul campaniei unui jurnalist care l-a întrebat despre acest lucru. Trump își începe cel de-al doilea mandat pe 20 ianuarie. O tânără din Pittsburgh, intervievată de TF1, a spus că își face provizii de pastille "de a doua zi", ca măsură de precauție „în cazul în care legislația se schimbă" după venirea la putere a lui Donald Trump.
„Aceasta este a patra pe care o cumpăr. Nu am nevoie de ea acum. Doar că mă simt mai bine să am una la îndemână. În prezent, contracepția mea este acoperită de securitatea socială, dar acest lucru s-ar putea schimba cu noua administrație. Mi-e teamă că va deveni inaccesibilă", spune tânăra. Unele dintre tinere se filmează cumpărând anticoncepționale și distribuie clipurile pe rețelele de socializare.
Pentru multe dintre ele, este și un act de rezistență. „Lucrurile s-au schimbat, fetelor, din păcate. Asigurați-vă că aveți întotdeauna o pilulă de a doua zi acasă. Mă duc acolo în fiecare zi să cumpăr. Poți lua două pe zi", spune o tânără americancă într-un videoclip postat după alegerile prezidențiale.
Revenirea la putere a lui Donald Trump ar putea duce la noi atacuri asupra dreptului la contracepție și avort. Dreptul la avort a fost deja redus drastic în multe state americane. Trump se laudă că numirile sale de trei judecători conservatori la Curtea Supremă în timpul primului său mandat au permis anularea garanției federale a dreptului la avort în iunie 2022.
Prin această răsturnare a unei jumătăți de secol de jurisprudență, Curtea Supremă a dat statelor toată libertatea de a legifera în acest domeniu. Aproximativ douăzeci dintre acestea au introdus de atunci restricții parțiale sau totale. Candidatul republican a repetat în mai multe rânduri că dorește să lase această chestiune la latitudinea statelor. Opinia lui Trump pe această temă a oscilat de-a lungul anilor.
În 1999, Donald Trump se declara foarte „pro-choice" (în favoarea posibilității de a alege să avorteze), dar în 2020 a devenit primul președinte care a participat la „Marșul pentru viață", evenimentul anual al militanților împotriva avortului. Cu toate acestea, în timpul ultimei sale campanii, candidatul republican a fost prudent pe această temă, majoritatea opiniei publice fiind în favoarea dreptului la avort. În același timp, el și-a menajat susținătorii din cercurile evanghelice și ultra-conservatoare.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
Un bărbat și soția sa au decis să testeze acuratețea kitului 23andMe de testare ADN la domiciliu trimițând o mostră de salivă prelevată de la șopârla lor de companie. Ceea ce au descoperit este că totul este o farsă.
-
SUA trebuie să ia în serios țările BRICS. Chinezii sunt mult mai deștepți, iar Bejingul acumulează încet putere și construiește relații globale
China are motivația de a realiza pacea, stabilitatea și integrarea și nu are intenția de a distruge sistemul internațional existent. Pe de altă parte, politica SUA față de China pare prea conflictuală. Dacă SUA pot avea o atitudine mai cooperantă, rezultatul poate fi diferit, a declarat jurnalistul CNN Fareed Zakaria, în cadrul unui interviu acordat pentru Foreign Policy.
-
România este pentru a zecea lună la rând țara cu cea mai ridicată inflație din UE
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în decembrie până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în noiembrie, iar România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar.
-
Bill Gates, după un dineu de trei ore cu Donald Trump, se declară „impresionat" de interesul președintelui ales pentru sănătatea mondială
Bill Gates se alătură listei marilor miliardari care iau masa cu președintele ales Donald Trump înainte ca acesta să se întoarcă la Casa Albă. Co-fondatorul Microsoft a declarat că a petrecut recent mai mult de trei ore cu Trump și i-a vorbit despre provocările din domeniul sănătății globale, potrivit Wall Street Journal.
-
Jurnalul misterios al iubitei englezoaice a lui Hitler. Marile secrete dezvăluite după 80 de ani
Jurnalul pierdut a lui Unity Mitford, aristocrata engleză care a devenit admiratoarea obsedată a lui Hitler, a fost dezvăluit după 80 de ani, scrie Daily Mail. Jurnalul din piele, descoperit recent, care acoperă perioada 1935-1939, oferă o privire şocantă asupra relaţiei sale cu dictatorul infam.
-
Topirea gheții din Groenlanda anunță o adevărată „goană după aur" pentru mineralele pe care le găzduiește teritoriul danez
Topirea masivă a gheţii din Groenlanda, cauzată de criza climatică, expune unele dintre cele mai mari rezerve neexploatate de minerale critice din lume, transformând insula într-un posibil hub global pentru minerit, relatează CNBC.
-
Microplasticele găsite în apă sunt mai mici decât limitele recomandate în UE. Noi recomandări privind limita de detecție
Oamenii de ştiinţă afirmă că microplasticele găsite în apa potabilă sunt foarte fine şi, prin urmare, mai susceptibile de a trece din intestinul uman în sânge şi organe.
-
Cercetătorii încep un nou test pentru tratarea bolii Alzheimer. Un gaz ar putea fi cheia pentru reducerea neurodegenerării
Un nou studiu realizat de cercetători americani a relevat că inhalarea de gaz Xenon a redus neurodegenerarea şi a sporit protecţia în modele preclinice cu Alzheimer.
-
A fost confirmată existența unui sistem de tuneluri subterane despre care se credea că este doar un mit
Arheologii au descoperit și confirmat existența unui vast sistem de tuneluri subterane, numit Chincana, sub orașul Cuzco din Peru. Aceste tuneluri se extind pe o distanță de peste un kilometru, conectând Templul Soarelui cu o fortăreață situată la periferia orașului.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu