"Tiktokizarea" planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial
Postat la: 20.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opiniei publice, în timp ce compania sa mamă, China Bytedance, neagă ferm că este controlată de Partidul Comunist Chinez.
TikTok se confruntă cu un proces în SUA ce ar putea culmina cu interzicerea sa dacă platforma nu se desparte de Bytedance, despre care Washingtonul suspectează că ar putea folosi informaţiile despre utilizatorii americani pentru a manipula opinia publică , scrie agenţia de presă spaniolă EFE într-o analiză, relatează Agerpres.
Şi Comisia Europeană va investiga TikTok pentru un presupus eşec de a atenua interferenţele străine în alegeri precum scrutinul prezidenţial din România, unde Călin Georgescu a câştigat primul tur.
Compania Bytedance, cunoscută pe atunci sub numele de Jinritoutiao, a lansat Douyin, aplicaţia chineză originală a TikTok, în 2016. Concepută pentru o piaţă internă de aplicaţii video scurte deja competitivă, cu rivali precum Kuaishou, Douyin s-a diferenţiat prin integrarea muzicii, a efectelor speciale şi a unui "feed" personalizat sofisticat.
După un succes copleşitor în China, Bytedance s-a extins rapid. În 2017, compania a creat o versiune globală a Douyin, pe care a denumit-o TikTok şi şi-a început expansiunea prin achiziţia Musical.ly, o platformă de videoclipuri muzicale populară în rândul tinerilor americani. Această achiziţie a permis TikTok să acceseze o bază deja consacrată de utilizatori şi să câştige tracţiune pe pieţe cheie, cum ar fi America de Nord şi Europa. În primul trimestru al anului 2018, TikTok a fost cea mai descărcată aplicaţie din App Store la nivel mondial.
De la extinderea sa globală, TikTok a devenit un fenomen fără precedent pentru o aplicaţie dezvoltată în China, depăşind giganţi precum Facebook şi Instagram ca viteză de creştere.
Însă succesul TikTok şi poziţia sa ca prima reţea socială de origine chineză cu succes internaţional a făcut-o în curând să se confrunte cu provocări geopolitice şi de reglementare. În 2020, India a interzis TikTok după un conflict de graniţă cu China, pierzând cea mai mare piaţă la acea vreme.
În primele luni ale anului 2020, când milioane de persoane au fost obligate să rămână în case din cauza pandemiei de COVID-19 şi s-au simţit "atrase de telefoanele mobile mai mult ca oricând", popularitatea aplicaţiei a explodat, potrivit Sensor Tower.
Descărcările sale globale au crescut de la 200 de milioane în ultimul trimestru din 2019 la peste 300 de milioane în primul trimestru din 2020, un record de descărcări într-un trimestru pentru orice aplicaţie mobilă.
Având în vedere succesul înregistrat de TikTok, numeroşi analişti au subliniat, începând din 2021, "tiktokizarea" unor rivali precum Instagram sau YouTube, care şi-au ajustat strategia pentru a prioritiza videoclipurile scurte şi recomandările video personalizate. Fenomenul subliniază influenţa TikTok şi importanţa algoritmului său, care a forţat alte reţele de socializare să îşi ajusteze strategiile.
Algoritmul eficient al TikTok, ce optimizează conţinutul în funcţie de timpul de vizionare, este un element cheie al succesului aplicaţiei, dar şi una dintre cele mai mari bătăi de cap din cauza criticilor la adresa opacităţii sale.
La fel ca în cazul României, unde Comisia Europeană a cerut "aplicaţiei" să detalieze funcţionarea algoritmului său, sau al acuzaţiilor că TikTok, care are aproximativ două miliarde de utilizatori în întreaga lume, cenzurează conţinut contrar guvernului chinez, numeroase voci cer o mai mare transparenţă din partea Bytedance.
După presiunile din partea Washingtonului şi Bruxelles-ului, compania a decis să stocheze datele utilizatorilor americani şi comunitari în centre din afara Chinei, deşi persistă îndoieli cu privire la faptul că angajaţii Bytedance de pe teritoriul chinez mai au acces la acestea.
Directorul executiv al TikTok, singaporezul Shou Zi Chew, a asigurat Congresul american în 2023 că "ByteDance nu se află sub controlul guvernului chinez". "Nu am dovezi că executivul chinez are acces la date", a declarat Shou Zi Chew într-o intervenţie care a devenit virală în China datorită modului în care directorul executiv al TikTok a răspuns întrebărilor incisive ale congresmenilor americani.
Bytedance, condus de Zhang Yiming, care a devenit cel mai bogat om al Chinei în 2024, a negat în mod repetat că ar transmite informaţii despre utilizatorii săi autorităţilor chineze.
EFE aminteşte că TikTok, la fel ca servicii precum Google, Facebook sau X, sunt blocate în China, unde Bytedance operează Douyin, aplicaţia care a dat naştere TikTok şi care este complet independentă de versiunea sa internaţională.
Douyin, care are lunar aproximativ 750 de milioane de utilizatori în China, este supusă regulilor stricte ale autorităţilor de reglementare din China, care îi cer să elimine complet conţinutul considerat sensibil de autorităţile chineze şi să promoveze publicaţiile din mass-media de stat.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu