ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Știința își pune foarte serios o întrebare: Conștiința e doar o iluzie a propriei noastre minți?

Postat la: 26.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ce se întâmplă dacă tot ce există în lumea noastră are un suflet și o minte? Dacă fiecare birou, scaun și plantă în ghiveci are un flux conștient de gânduri?

Aceasta este ideea de bază din spatele panpsihismului, o teorie avansată pentru prima dată la sfârșitul secolului al XVI-lea de Francesco Patrizi. Au trecut aproximativ o sută de ani de când știința a câștigat în privința acestei teorii, în anii 1920, dar acum ea își recapătă impulsul.

Pentru a înțelege de ce această teorie își recapătă popularitatea, este necesar să analizăm una dintre cele mai dificile enigme cu care s-au confruntat vreodată oamenii de știință: de unde provine conștiința. Cercetătorii încearcă să rezolve această problemă dificilă de peste o sută de ani și, deși evoluțiile în neuroștiință, psihologie și fizică cuantică au avansat mult, încă nu avem un răspuns definitiv.

Psihiatrul italian Giulio Tononi a propus ideea că există o conștiință răspândită chiar și în cele mai simple sisteme. Tononi și neurologul american Christof Koch au susținut că conștiința va urma acolo unde există bucăți organizate de materie. Unii cred chiar că stelele ar putea fi conștiente.

Prin urmare, această idee de bază pare să sugereze că bucățile grupate de materie, cum ar fi chiar scaunul pe care stați acum, ar putea avea un flux de conștiință. Bineînțeles, nu toată lumea este de acord cu acest lucru. Mulți încă mai consideră că aceasta este doar o încercare de a se agăța de un pai, pentru a înțelege conștiința și modul în care aceasta se naște.

Ideea principală din spatele panpsihismului pare să se bazeze pe convingerea că, dacă nu este nevoie de creier pentru conștiință, atunci orice poate fi conștient de existența sa și, astfel, totul are experiențe diferite. Dar aici nu există doar credincioși și necredincioși. Există de fapt unii care cred că conștiința este o iluzie, ceea ce ridică și mai multe întrebări.

Keith Frankish, profesor onorific de filozofie la Universitatea din Sheffield, a declarat pentru Popular Mechanics că el crede că conștiința este doar o iluzie a propriei noastre minți. Dacă stelele însele sunt sau nu conștiente nu a fost încă dovedit, desigur. Iar noi suntem încă departe de a înțelege creierul și modul în care acesta se corelează cu diferite lucruri din lumea noastră, spune Keith Frankish.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE