The Telegraph: plătim costul carantinei, subvenționării oamenilor împiedicați să muncească și al firmelor împiedicate să funcționeze
Postat la: 21.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Finanțele publice ale Regatului Unit sunt acum într-o stare mai proastă decât oricând altcândva în perioada postbelică. Nu e vina guvernului, afirmă Jeremy Hunt. E pandemia. E Ucraina. Sunt ratele dobânzii la nivel mondial. E cam orice altceva în afară de principalul făptaș ascuns în fundal: măsurile de carantină din ultimii doi ani, anunță The Telegraph.
Să examinăm câteva date concrete de natură să ne trezească la realitate. În primul rând, cheltuielile guvernamentale asociate pandemiei au contribuit de departe cel mai mult la actualul deficit. Biroul Național de Audit (NAO) a estimat costul total la 376 de miliarde de lire sterline, adică 5.492 de lire pentru fiecare bărbat, femeie și copil din Regat.
În al doilea rând, cea mai mare parte a acestor cheltuieli nu a fost impusă de pandemie, ci de decizia guvernului de a răspunde la pandemie prin sechestrarea populației în locuințe. Mai puțin de un sfert din cifra calculată de NAO reprezintă costuri suplimentare cu asistența medicală și socială. Mai tot restul reprezintă costul subvenționării oamenilor împiedicați să muncească și al firmelor împiedicate să funcționeze. La apogeul pandemiei guvernul cheltuia lunar pentru a plăti oamenii să nu facă nimic aproximativ dublu față de costul total al serviciilor medicale publice din Regat.
Comparați acestea cu lovitura financiară modestă suferită de Suedia, unica țară europeană care a înțeles ce era în spatele retoricii prin care alte guverne au încercat să-și justifice măsurile. Suedia a adoptat un sistem bazat în cea mai mare parte pe voluntariat și a refuzat să intre în carantină. Măsurile legate de pandemie au costat 60 de miliarde de coroane în 2020 și 2021, conform guvernului. Ceea ce înseamnă cam 460 de lire per capita, mai puțin de 10% din cât a plătit Regatul Unit. Și totuși, rezultatele lor, ca număr de decese și cazuri, au fost mult mai bune decât ale noastre.
Plătim prețul panicii, populismului și procesului decizional prost gândit și pripit. Cel puțin actualul premier poate invoca propriile avertismente din perioada în care era cancelar [ministru de finanțe - n.trad.], cum că măsurile de carantină sunt prohibitiv de scumpe dacă sunt prelungite pe o perioadă semnificativă. Indiferența aristocratică a lui Boris Johnson față de bani a însemnat că nici măcar nu au fost estimate costurile. Tot ce poate fi spus în favoarea lui este că, dacă Partidul Laburist ar fi avut câștig de cauză, măsurile de carantină ar fi fost chiar și mai persistente, și mai costisitoare.
În general scepticii carantinei sunt etichetați drept „libertarieni", ca și cum credința în libertate ar fi ceva nelalocul lui. Dar n-a prea fost nimeni care să afirme că libertatea e mai presus de orice, și cu siguranță nici eu nu am făcut-o. Argumentația împotriva carantinei a fost mereu bazată pe două idei principale. În primul rând, coerciția nu a părut să funcționeze mult mai bine pe termen lung și mediu comparativ cu informarea corectă și consilierea adresată în principal acelora pe care vârsta ori boala îi face extrem de vulnerabili. În al doilea rând, pagubele colaterale era probabil să fie excepțional de grave, însă ele nu au fost estimate adecvat ori nici măcar luate în calcul atunci când a contat.
Adevăratul cost al acestui groaznic experiment social devine acum mai clar. Cadrele medicale au avertizat la acea vreme că măsurile de carantină vor avea un impact grav în privința sănătății mintale, și asupra diagnosticării și tratării altor boli. Toate acestea s-au adeverit negreșit, la fel ca avertismentele lui Rishi Sunak despre costul carantinei. Mortalitatea în exces depășește acum cam cu 10% ratele istorice, cu aproape toate decesele provocate de alte boli decât Covid-19. Cel mai mare ucigaș e de departe demența, o boală agravată de singurătate și de lipsa stimulilor.
Efectele pe termen lung asupra educației, inegalității, destrămării relațiilor, integrării sociale și artelor sunt mai greu de cuantificat, dar sunt grave și vor fi resimțite ani la rând. Se estimează că 1 milion de oameni au părăsit forța de muncă, dintre care cam jumătate sunt vârstnici care pur și simplu au renunțat să mai lucreze sub carantină.
Toate acestea constituie în esență un eșec de guvernare. E lucrul care se întâmplă de obicei atunci când se iau decizii radicale care ne afectează pe fiecare dintre noi, fără a fi luat în seamă și tabloul în ansamblul lui.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Alinierea a șapte planete în 2025, data când o poți vedea pe cer. Fenomen fascinant foarte rar care uimește lumea
Pasionații de astronomie sunt foarte entuziasmați, deoarece în perioada următoare din 2025 au ocazia să observe un fenomen absolut fascinant, foarte rar, pe cerul nopții: alinierea a șapte planete. Conjuncția lui Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte poate fi văzută în seara zilei de 28 februarie 2025.
-
VLC revoluționează redarea multimedia. Subtitrări și dublaje, în orice limbă, generate în timp real cu inteligență artificială
VLC, una dintre cele mai populare aplicații de redare multimedia din lume, pregătește o inovație majoră. La CES 2025, echipa VideoLAN a anunțat integrarea inteligenței artificiale în player-ul open source, ceea ce va permite generarea în timp real a subtitrărilor și dublajelor pentru orice tip de conținut video.
-
Mediatorul Orban - Întâlnirea dintre Putin și Trump ar putea avea loc în Ungaria
Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliștilor ruși Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte Comisiei pentru afaceri externe al Consiliului Federației ruse (camera superioară a Parlamentului rus).
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a promovat pe Klaus Iohannis, cel care din 2014 avea să devină președinte al României.
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, precum tumorile pe creier. Ciurea a dat exemplul unui afacerist care a făcut o astfel de tumoră, fiindcă vorbea foarte mult la telefon, folosind urechea stângă.
-
Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor utilizatori. Cu ele este posibil să ne monitorizăm activitatea fizică, să redăm muzică, să conversam, să facem apeluri și, practic, să realizăm orice funcționalitate a smartphone-urilor noastre.
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platformele reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertății noastre, susțin acestea, deoarece companiile-mamă caută "cu nerușinare" "puterea politică".
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu