The Economist: Ce vor face oamenii dacă inteligența artificială rezolvă toate problemele?
Postat la: 11.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Într-un scenariu optimist, dezvoltarea tehnologiei ne poate oferi opțiuni pentru muncă și divertisment pe care nici măcar nu ni le putem imagina acum.
În „Orașul permutărilor", un roman de Greg Egan, eroul Peer, care a atins nemurirea într-o realitate virtuală pe care o controlează complet, începe să sufere de plictiseală. De aceea, inventează noi hobby-uri, de exemplu - extinderea granițelor matematicii superioare sau scrierea de opere. "Odată chiar era interesat de viața de apoi. Nu mai este."
Instabilitatea lui Peer este legată de o problemă mai profundă, scrie The Economist: ce vom face când tehnologia rezolvă toate problemele umanității? Această întrebare este abordată într-o nouă carte a lui Nick Bostrom, un filosof de la Universitatea Oxford care a susținut anterior că există riscul ca omenirea să fie exterminată în următorii 100 de ani dacă inteligența artificială scapă de sub control.
În noua sa lucrare, Deep Utopia, Bostrom ia în considerare un rezultat complet diferit. Ce se va întâmpla dacă dezvoltarea inteligenței artificiale va avea un succes deosebit? Conform unui scenariu prezentat în carte, tehnologia va ajunge la punctul în care poate face toată munca valoroasă din punct de vedere economic la un cost practic zero. Într-un scenariu și mai radical, chiar și sarcinile despre care crezi că ar trebui să fie îndeplinite de oameni, cum ar fi creșterea copiilor, ar putea fi mai bine realizate de inteligența artificială.
Bostrom numește primul scenariu o „utopie post-scareză". Într-o astfel de lume, nevoia de muncă va fi redusă. În țările bogate, numărul mediu de ore de lucru pe săptămână a scăzut de la mai mult de 60 la sfârșitul secolului al XIX-lea la mai puțin de 40 în prezent. Americanul tipic își petrece o treime din timpul său de lucru în timp liber și făcând sport. În viitor, oamenii ar putea dori să-și petreacă timpul cu lucruri pe care nici nu ni le putem imagina încă. După cum scrie Bostrom, cu ajutorul tehnologiilor puternice, „spațiul experienței posibile pentru noi va depăși cu mult ceea ce ne este disponibil cu creierul nostru actual neoptimizat".
Cu toate acestea, explozia economică provocată de super-inteligență va fi în continuare limitată de resursele fizice, în special de terenuri. În timp ce explorarea spațială poate crește semnificativ spațiul disponibil pentru construcții, acesta nu va fi infinit.
„Bunurile de poziționare" care sporesc statutul proprietarilor lor sunt, de asemenea, probabil să existe. Chiar dacă AI îi depășește pe oameni în artă, inteligență, muzică și sport, oamenii vor continua probabil să beneficieze de avantaje față de propriul lor gen, cum ar fi să aibă bilete la cele mai tari evenimente. În 1977, economistul Fred Hirsch a susținut în cartea „Social Limits to Growth" că pe măsură ce bogăția crește, o pondere tot mai mare a dorințelor umane este alcătuită din bunuri poziționale. Timpul petrecut în competiții crește, prețul unor astfel de bunuri crește și, prin urmare, ponderea acestora în PIB crește. Această regularitate poate fi păstrată în utopia AI.
Bostrom subliniază că unele tipuri de competiție reprezintă un eșec al coordonării: dacă toată lumea este de acord să nu mai concureze, va avea timp pentru alte lucruri, mai bune, care pot contribui la creștere în continuare.
Cu toate acestea, unele forme de competiție, cum ar fi sportul, au valoare intrinsecă și ar trebui păstrate. Interesul pentru șah a crescut din 1997, când computerul IBM Deep Blue l-a învins pentru prima dată pe Harry Kasparov, campionul mondial de atunci. O întreagă industrie a apărut în jurul eSporturilor, unde computerele pot învinge confortabil oamenii; Se preconizează că veniturile obținute vor crește cu 20% pe an în următorul deceniu și vor ajunge la aproape 11 miliarde de dolari până în 2032.
Anumite grupuri din societatea modernă ne oferă o idee despre modul în care oamenii viitorului își pot petrece timpul: aristocrații și boemii se bucură de artă; sportivii își dedică viața competiției; pensionarii se distrează în toate aceste domenii.
Vor fi lăsate în seama oamenilor sarcini precum creșterea copiilor? Bostrom nu este atât de sigur. El susține că lumea post-scarificare este o lume "post-instrumentală", în care specia noastră va deveni supraomenească în ceea ce privește îngrijirea copiilor.
O astfel de dinamică sugerează „paradoxul progresului". Deși majoritatea oamenilor aspiră la o lume mai bună, dacă tehnologia devine prea avansată, își pot pierde scopul în viață. Potrivit Bostrom, majoritatea oamenilor vor găsi în continuare plăcere în activități care au valoare intrinsecă, precum mâncarea bună. Utopienii care cred că viața a devenit prea simplă ar putea încerca să colonizeze o nouă planetă pentru a încerca să reconstruiască civilizația de la zero. Cu toate acestea, la un moment dat, chiar și astfel de aventuri pot înceta să fie benefice. Cât timp vor fi oamenii fericiți sărind între pasiuni, așa cum face Peer în Orașul Permutărilor, rămâne o întrebare deschisă.
Deși economiștii cred că oamenii au „dorințe nelimitate", odată cu apariția utopiei AI, acest lucru va trebui testat în practică, conchide The Economist. Potrivit miliardarului Elon Musk, inteligența artificială va depăși inteligența umană în 2025.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu