The Economist analizează ascensiunea lui Călin Georgescu: Cum a ajuns de nicăieri pe primul loc în două săptămâni?
Postat la: 14.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
The Economist face o analiză a situației politice din România și analizează ascensiunea fulminantă a candidatului Călin Georgescu, omul care a reușit să arunce în aer scena politică de la București.
El crede că nanoboții sunt introduși în secret în cutii de Pepsi. Covid nu există, iar aterizările pe Lună au fost falsificate. El crede că se poartă o luptă politică globală între Satan și Arhanghelul Mihail. Îl admiră pe Vladimir Putin și ar reduce ajutorul pentru Ucraina. Pe 8 decembrie Calin Georgescu ar fi putut fi ales presedinte al Romaniei. Dar cu două zile mai devreme, curtea constituțională a țării a anulat alegerile și a ordonat ca acestea să fie candidate din nou. Românii sunt împărțiți între cei care cred că instanța le-a salvat democrația și cei care cred că aceasta a fost subminată, notează publicația citată
În urmă cu o lună, domnul Georgescu a fost văzut ca un candidat fără speranță, atrăgând aproximativ 5% în sondaje. Dar în primul tur al alegerilor din 24 noiembrie a fost primul cu 23%. Chiar înainte de turul doi împotriva Elenei Lasconi, o candidată slabă de centru-dreapta, un sondaj l-a avut în frunte cu 58%. Acesta a fost un cutremur politic.
Domnul Georgescu este un fost free lancer și specialist în dezvoltare durabilă. Oana Popescu, șefa Centrului GlobalFocus, un think-tank din București, l-a cunoscut în zilele sale moderate și spune că mai târziu „a devenit prost, transformându-se în acest fascist, QAnon, conspiracist de stat profund". S-a alăturat partidului de extremă dreapta Alianța pentru Uniunea Românilor, dar a părăsit-o în 2022 din cauza criticilor aduse opiniilor sale pro-ruse și anti-NATO (și laudele sale față de Garda de Fier, fasciștii interbelici ai României). Fără organizație de partid, puțini au luat în serios candidatura domnului Georgescu la președinție.
Președintele poate influența semnificativ politica externă și de securitate, așa că amenințările domnului Georgescu de a pune capăt sprijinului ferm al României pentru Ucraina nu sunt luate cu ușurință. Domnul Georgescu spune că este pro-pace, nu pro-rus. Dar disprețul său pentru NATO și UE ar fi fost, evident, un cadou pentru domnul Putin și pentru liderii prieteni din Ungaria și Slovacia.
Cum a ajuns domnul Georgescu de nicăieri pe primul loc în două săptămâni? Pe 28 noiembrie, serviciile de informații românești au prezentat dovezi privind finanțarea ilegală a campaniei, utilizarea ilegală a rețelelor sociale și „acțiuni hibride rusești" împotriva infrastructurii de internet a țării. Ei au comparat operațiunea de influență cu cele efectuate aparent de Rusia în timpul alegerilor prezidențiale din Moldova și referendumului privind aderarea la UE din octombrie. Curtea Constituțională a dispus renumărarea, dar nu a găsit probleme majore. Pe 5 decembrie a dat voie pentru turul doi, doar ca a doua zi să se inverseze.
Instanța a declarat că anulează alegerile pentru că alegătorii au fost „dezinformați" și că candidatul a beneficiat ilegal de „exploatarea abuzivă a algoritmilor platformei de social media". Materialele sale de campanie nu au fost etichetate corespunzător, iar voința alegătorilor a fost „denaturată" (deși instanța nu a decis direct că Rusia a intervenit). Campania domnului Georgescu a fost promovată în principal prin intermediul platformei de socializare TikTok, unde rețelele de conturi i-au amplificat videoclipurile. TikTok a minimizat abuzul, spunând că rețelele sunt „la scară mică".
Nu există nicio îndoială că TikTok a fost manipulat pentru a-l stimula pe domnul Georgescu, dar au existat și alți factori. Remus Stefureac, șeful INSCOP, o firmă de sondaje, spune că aproximativ o treime din voturi atât la alegerile prezidențiale, cât și la scrutinul parlamentar de la 1 decembrie au fost către candidații de dreapta radicală. Pe 5 octombrie, Curtea Constituțională ia interzis Dianei Sosoacă, o candidată antisemită, pro-Putin, de a candida, argumentând că opiniile ei sunt anticonstituționale. Mulți dintre susținătorii ei l-au susținut atunci pe domnul Georgescu. La alegerile parlamentare, partidul doamnei Sosoacă a luat mai mult de 7% din voturi.
Sondajele de opinie arată că sprijinul pentru Rusia este mai mic de 10%, spune dl Stefureac; majoritatea românilor care votează pentru dreapta radicală o fac din motive economice și sociale. Mulți sunt alegători din mediul rural care nu au câștigat din recentul boom economic al României sau din aderarea acesteia la UE. Alții aparțin diasporei de 5 milioane de oameni a țării și simt că au fost forțați să plece de acasă din cauza eșecului politicienilor corupți de a răspândi prosperitatea. Din 2021, principalele partide de centru-stânga și de centru-dreapta din România au guvernat în coaliție, iar mulți alegători se simt lipsiți de o alternativă semnificativă. După alegerile parlamentare nehotărâte, coaliția centristă este probabil să continue.
Rusia încearcă cu siguranță să influențeze alegerile din statele din apropiere. Moldova acuză Kremlinul că a cheltuit 15 milioane de dolari pentru a-și mitui cetățenii să voteze împotriva aderării la UE. Alegerile din Georgia de luna trecută au înregistrat acuzații pe scară largă de umplere a buletinelor de vot din partea partidului de guvernământ prietenos cu Rusia. Dar dovezile că Rusia s-a aflat în spatele manipulării rețelelor sociale în România sunt preliminare. Anularea alegerilor prezidențiale, pe de altă parte, este un pas extraordinar. Cei care l-au votat pe domnul Georgescu se vor simți ignorați. Când alegerile prezidențiale vor fi reluate, probabil va fi exclus. Dar motivele pentru care românii l-au votat nu pot fi interzise.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Viitorul șef al NASA vrea să trimită soldați americani în spațiu: „E absolut inevitabil"
Jared Isaacman, miliardarul ales de Donald Trump să fie următorul administrator al NASA, vrea să trimită trupe americane în spațiu, considerând că o astfel de mutare este „absolut inevitabilă", relatează The Independent.
-
Claudiu Târziu cheamă liderii AUR, SOS și POT la constituirea unei alianțe
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a lansat sâmbătă, 14 decembrie, un apel către AUR, SOS și POT, pentru semnarea „unui acord de constituire a Blocului Politic Suveranist".
-
Ce este „Boala X" din Congo, care afectează copiii mici: Ipoteza pe care o iau în considerare cercetătorii, după analizele de laborator
O boală care afectează preponderent copiii, identificată în Republica Democratică Congo, a atras atenția la nivel mondial. De la sfârșitul lunii octombrie, au fost raportate câteva sute de cazuri, cu efecte grave înregistrate predominant în rândul copiilor mai mici de cinci ani.
-
Gândaci cyborg gigantici ar putea contribui în viitor la misiuni de salvare și căutare în caz de dezastre
Pacientul este scufundat într-o baie de gheață ca anestezic pentru operația iminentă. După ce amorțeala este suficientă, Lachlan Fitzgerald, student la Universitatea din Queensland, începe procedura, atașându-i cu grijă o mică placă de circuite pe spate pentru a crea un robot biohibrid parțial viu, parțial mașină.
-
La ce oră trebuie să servești micul dejun pentru a avea o viață mai lungă. Oamenii de știință au găsit răspunsul
Un nou studiu a dezvăluit că orele la care mâncăm pot avea un impact asupra sănătății noastre, iar mâncatul la ora „potrivită" ne poate chiar prelungi viața.
-
Motivul pentru care Donald Trump vrea să elimine ora de vară odată cu revenirea la Casa Albă
Donald Trump a declarat vineri, 13 decembrie, că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară" în SUA şi pentru a renunţa astfel la schimbarea bianuală de oră, relatează AFP.
-
TikTok a răspuns cererilor Comisiei Europene în legătură cu manipularea alegerilor din România. Care este pasul următor
Compania TikTok a răspuns în termenul impus de Comisia Europeană, 13 decembrie, cererilor de informaţii ale executivului UE din 2 octombrie şi 29 noiembrie
-
Alianța PSD-PNL-USR-UDMR ar fi agreat cine va fi viitorul premier. Ce se știe despre un posibil candidat comun la prezidențiale
Coaliţia care se conturează în Parlament, între PSD-PNL-USR-UDMR şi minorităţi, strânge mai mult de 65% din voturi. Lideri din PSD, PNL, USR și UDMR și minorități au avut mai multe întâlniri, după alegerile parlamentare din 1 Decembrie.
- Fanii lui Liviu Dragnea au trecut de partea lui Călin Georgescu: Grupul de pe FB care a schimbat barca
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 5.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 6.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 7.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 8.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Fiul lui Donald Trump anunță Marea Resetare a sistemului financiar mondial: "Restul lumii să ne urmeze exemplul!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu