Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Teoriile conspiratiei: Un turn 5G a ars din temelii in Marea Britanie, dupa ce s-a lansat zvonul ca tehnologia e de vina pentru Covid-19

Postat la: 04.04.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un turn 5G a ars din temelii, joi noapte, in orasul britanic Birmingham, iar compania care il detine suspecteaza ca incendiul ar fi fost provocat intentionat de cineva. Incidentul vine la scurt timp dupa ce un fake news care leaga aceasta tehnologie de raspandirea noului coronavirus s-a viralizat in grupuri locale de Facebook.

Opt pompieri au intervenit la fata locului, iar politistii au blocat traficul in zona respectiva, transmite publicatia Birmingham Live. Autoritatile locale nu au reusit sa determine, in etapa actuala a investigatiei, care au fost cauzele incendiului si nici daca acesta a fost provocat intentionat sau nu. Totusi, reprezentantii companiei EE, care detin turnul 5G cu pricina, au precizat pentru The Guardian ca "este foarte posibil" sa fie vorba de o mana criminala. Mai mult, localnicii sunt incurajati sa agreseze inginerii care lucreaza in acest domeniu, atat pe grupurile de Facebook anti-5G, cat si prin mesaje trimise pe Whatsapp.

Incidentul vine la cateva zile dupa ce un fake news care lega tehnologia 5G de noul coronavirus s-a raspandit pe Internet. Unul dintre mesajele care a primit mai mult de 100 de comentarii era acesta: "Ati vazut noii stalpi de iluminat montati in jurul Sparkhill si Small Heath? Au mici antene 5G in varf. Acestea au fost activate de curand si trimit o cantitate uriasa de radiatii. Exista cu siguranta o legatura puternica intre 5G si noul coronavirus". Ca urmare a raspandirii acestor informatii false, reprezentantii autoritatilor au declarat public ca astfel de acuzatii sunt nefondate.

Dr. Justin Varney, directorul diviziei de Sanatate Publica din cadrul Consiliului Local al orasului Birmingham, a spus ca nu exista nicio dovada stiintifica credibila care sa faca legatura intre 5G (sau alta forma de telecomunicatii ori frecventa radio) de pandemia de coronavirus sau sa influenteze in vreun fel posibilitatea ca oamenii aflati in apropierea antenelor sa contracteze boala.

La randul sau, Coun Zafar Iqbal, un alt reprezentant al autoritatilor locale, a transmis urmatoarele: "Am aflat de incendiu. Circula multe mesaje malitioase, cu diverse teorii ale conspiratiei. Cum putem sa le oprim? Astea sunt vremurile in care traim. Oamenii cred ce vor. Supozitiile nu sunt sustinute de dovezi, iar oamenii le distribuie fara sa aiba nici macar o farama de intelegere a situatiei".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE