Teoria "Red Queen": motivul neștiut pentru care a apărut, de fapt, sexul. Scopul nu este doar reproducerea!
Postat la: 01.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Evoluția reprezintă schimbarea speciilor în timp. Cu toate acestea, având în vedere modul în care funcționează ecosistemele pe Pământ, multe specii au o relație strânsă și importantă între ele pentru a-și asigura supraviețuirea. Aceste relații simbiotice, cum ar fi relația prădător-prădător, asigură funcționarea corectă a biosferei și împiedică speciile să dispară.
Acest lucru înseamnă că, pe măsură ce o specie evoluează, aceasta va afecta celelalte specii într-un fel sau altul. Această coevoluție a speciilor este ca o cursă a înarmării evolutive care insistă ca și cealaltă specie din relație să evolueze pentru a supraviețui.
Ipoteza "Red Queen" în evoluție este legată de coevoluția speciilor. Aceasta afirmă că speciile trebuie să se adapteze și să evolueze în mod continuu pentru a transmite genele generației următoare și, de asemenea, pentru a nu dispărea atunci când evoluează și alte specii dintr-o relație simbiotică. Propusă pentru prima dată în 1973 de Leigh Van Valen, această parte a ipotezei este deosebit de importantă în cazul unei relații prădător-pradă sau al unei relații parazitare.
Sursele de hrană sunt, fără îndoială, unul dintre cele mai importante tipuri de relații în ceea ce privește supraviețuirea unei specii. De exemplu, dacă o specie de pradă evoluează pentru a deveni mai rapidă de-a lungul unei perioade de timp, prădătorul trebuie să se adapteze și să evolueze pentru a continua să folosească prada ca sursă de hrană fiabilă. În caz contrar, prada, acum mai rapidă, va scăpa, iar prădătorul va pierde o sursă de hrană și va putea dispărea. Cu toate acestea, dacă prădătorul devine el însuși mai rapid sau evoluează într-un alt mod, cum ar fi să devină mai invizibil sau un vânător mai bun, atunci relația poate continua, iar prădătorii vor supraviețui. Conform ipotezei Reginei Roșii, această coevoluție de du-te-vino a speciilor este o schimbare constantă, cu adaptări mai mici care se acumulează pe perioade lungi de timp.
O altă parte a ipotezei Reginei Roșii are legătură cu selecția sexuală. Aceasta are legătură cu prima parte a ipotezei ca mecanism de accelerare a evoluției cu trăsături dezirabile. Speciile care sunt capabile să își aleagă un partener, în loc să se reproducă asexuat sau să nu aibă capacitatea de a selecta un partener, pot identifica caracteristicile dezirabile ale partenerului respectiv și vor produce urmașii cei mai potriviți pentru mediul înconjurător. Să sperăm că acest amestec de trăsături dezirabile va duce la selectarea urmașilor prin selecție naturală, iar specia va continua să existe. Acesta este un mecanism deosebit de util pentru una dintre speciile aflate într-o relație simbiotică, dacă cealaltă specie nu poate fi supusă selecției sexuale.
Un exemplu de acest tip de interacțiune ar fi o relație dintre gazdă și parazit. Indivizii care doresc să se împerecheze într-o zonă cu o abundență de relații parazitare pot căuta un partener care pare să fie imun la parazit. Deoarece majoritatea paraziților sunt asexuate sau nu pot fi supuși selecției sexuale, atunci specia care poate alege un partener imun are un avantaj evolutiv. Scopul ar fi acela de a produce urmași care să aibă trăsătura care face ca paraziții să nu se mai poată adapta.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu