Teoria intrigantă a unui om de știință: viața pe Marte a fost descoperită acum 50 de ani, dar distrusă dintr-o greșeală
Postat la: 31.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În timp ce căutarea continuă pentru detectarea vieții pe Marte, planul NASA de a prelua mostre de pe planetă se va încheia la începutul deceniului următor. Cu toate acestea, un om de știință propune o idee intrigantă: că am fi întâlnit viață pe Planeta Roșie în urmă cu aproape cinci decenii, scrie jpost.com.
Înaintea călătoriei istorice a roverului Curiosity, două nave de aterizare precedente au jucat un rol vital. Programul Viking al NASA, lansat în 1975, nu numai că a oferit primele imagini ale peisajului de pe Marte, dar a efectuat și analize biologice ale solului său, cu scopul principal de a descoperi indicii de viață.
Datele obținute de aceste sonde au determinat o schimbare de paradigmă în rândul comunității științifice de pe Pământ cu privire la prezența apei pe Marte. Explorările au scos la iveală numeroase formațiuni geologice compatibile cu efectele unor fluxuri de apă substanțiale. Au fost dezvăluite canale fluviale vaste în diferite regiuni și au apărut dovezi ale unor valuri de apă catastrofale care au rupt baraje, au sculptat văi extinse, au cioplit formațiuni stâncoase și au traversat mii de kilometri. Rețele extinse de canale și cursuri de apă ramificate erau predominante în emisfera sudică, subliniind probabilitatea unor precipitații în trecut pe Marte. În mod special, pantele vulcanilor marțieni semănau cu cele din Hawaii, ceea ce sugerează că au fost expuse anterior la ploi. Anumite cratere au prezentat chiar caracteristici asemănătoare cu impacturile pe teren noroios.
Cu toate acestea, o serie de experimente au dat rezultate perplexe care i-au derutat pe oamenii de știință. Navele de aterizare au efectuat trei experimente distincte. Primul a produs rezultate pozitive care indică procese metabolice. Cu toate acestea, efectele negative ale celor două experimente ulterioare, care nu au reușit să detecteze substanțe organice, i-au determinat pe cercetători să speculeze că rezultatul pozitiv inițial s-ar fi putut datora unor reacții chimice non-biologice. În termeni mai simpli, primul experiment a detectat urme de materiale organice combinate cu clor, probabil contaminanți transportați din greșeală de pe Pământ.
Un alt aspect al experimentului a constat în introducerea în solul marțian a apei infuzate cu nutrienți și carbon radioactiv (carbon-14). Ipoteza a fost că eventualele microorganisme de pe Marte ar consuma nutrienții și ar elibera carbonul radioactiv sub formă de gaz. Deși experimentul inițial a indicat emisia acestui gaz radioactiv (absent într-un experiment de control), restul rezultatelor au rămas neconcludente. Potrivit unei explicații de pe platforma științifică "iflscience", prezența bacteriilor ar fi trebuit să ducă la creșterea producției de gaz în cazul unor injecții suplimentare de nutrienți și al unei incubări prelungite. Cu toate acestea, injecțiile succesive nu au reușit să declanșeze mai multe emisii de gaz. Vinovatul probabil pentru citirea pozitivă inițială a fost percloratul, un compus utilizat în combustibilul pentru rachete, care ar fi putut altera procesarea nutrienților.
Cu toate acestea, există o teorie alternativă. Profesorul Dirk Schulz-McKoch, o autoritate în domeniul habitatului planetar și al astrobiologiei de la Universitatea Tehnică din Berlin, susține că includerea apei în experiment ar fi putut fi o omisiune, ceea ce ar fi putut duce la dispariția chiar a bacteriilor căutate.
Într-o publicație apărută în luna iunie în revista BigThink, el citează viața de pe Pământ care prosperă în medii extreme, cum ar fi bacteriile din rocile de sare care extrag umezeala din aer. Scufundarea acestor bacterii în apă s-ar putea dovedi fatală, ceea ce ar putea explica absența detectării gazului radioactiv în ciuda injecțiilor suplimentare de nutrienți. Prof. Schultz-McKoch a propus anterior posibilitatea ca viața marțiană să conțină peroxid de hidrogen în celulele lor. Într-un studiu din 2007, el a subliniat avantajele unei astfel de configurații pentru viața marțiană, inclusiv un punct de îngheț scăzut, o sursă de oxigen și higroscopicitate.
El sugerează: "Dacă luăm în considerare ipoteza că viața marțiană a evoluat pentru a încorpora peroxid de hidrogen în celulele sale, aceasta ar putea elucida rezultatele experimentelor din programul Viking". El adaugă, în mod amuzant, că spectrometrul de masă al gaz-cromatografului a supus probele la încălzire înainte de analiză. "Dacă celulele marțiene conțineau peroxid de hidrogen, acest lucru s-ar fi putut dovedi fatal. În plus, ar fi putut declanșa o reacție între peroxidul de hidrogen și moleculele organice, generând dioxid de carbon substanțial - exact ceea ce dispozitivul a detectat."
Deși speculativă, această noțiune presupune că omenirea a întâlnit, probabil, viața pe Marte în urmă cu aproape cinci decenii, curmând-o din greșeală la scurt timp după descoperire.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu