Telescopul James Webb confirmă că există ceva în neregulă cu înțelegerea noastră asupra universului
Postat la: 19.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Într-o descoperire izbitoare, telescoapele spațiale James Webb și Hubble au confirmat că universul se extinde la viteze diferite în funcție de punctul de observație, ceea ce pune la îndoială înțelegerea noastră actuală a cosmosului.
Această discrepanță este cunoscută sub numele de Tensiunea Hubble. Ea a fost observată pentru prima dată de Telescopul spațial Hubble în 2019 și confirmată ulterior de Telescopul spațial James Webb în 2023, eforturile recente combinate ale ambelor telescoape eliminând acum orice îndoieli cu privire la erorile de măsurare.
Tensiunea Hubble provine dintr-un conflict între două metode de măsurare a ratei de expansiune a universului. Una dintre metode analizează universul timpuriu, bazându-se pe fondul cosmic de microunde - străvechea strălucire de după Big Bang - pentru a calcula expansiunea așteptată.
Cealaltă metodă se concentrează pe universul mai recent, utilizând telescoapele pentru a observa stelele și galaxiile. Problema este că aceste două metode dau rezultate extrem de diferite. Este ca și cum universul și-a schimbat subtil regulile între începuturile sale și zilele noastre.
Prin observarea a peste o mie de stele Cefeide în galaxii aflate la o distanță de până la 130 de milioane de ani-lumină, cercetătorii au confirmat fiabilitatea măsurătorilor efectuate de Hubble pe scara distanțelor cosmice, excluzând astfel eroarea de măsurare ca fiind cauza tensiunii Hubble și sugerând un mister profund în centrul înțelegerii noastre asupra expansiunii universului.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Telescopul James Webb confirmă că există ceva în neregulă cu înțelegerea noastră asupra universului
Într-o descoperire izbitoare, telescoapele spațiale James Webb și Hubble au confirmat că universul se extinde la viteze diferite în funcție de punctul de observație, ceea ce pune la îndoială înțelegerea noastră actuală a cosmosului.
-
Politico: O bombă radioactivă cu ceas îl așteaptă pe Trump sub gheața Groenlandei
În sălbăticia înghețată a Groenlandei, un secret radioactiv doarme sub gheață - și ar putea fi o durere de cap pentru Donald Trump dacă președintele ales al SUA își va pune în aplicare amenințarea de a prelua controlul asupra vastei insule arctice, relatează Politico.
-
Iranul dezvăluie existenţa unei instalaţii subterane de nave „în apele din sudul" ţării
Forţa maritimă a Gardienilor Revoluţiei- armata de elită a regimului de la Teheran - a dezvăluit sâmbătă o instalaţie subterană de nave situată „în apele din sudul" ţării, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat.
-
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025. Câştigul real se va majora cu 1,6%
Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.
-
Un „mini cabinet" britanic secret face planuri pentru a lucra cu imprevizibilul Trump
Adevărul fundamental despre Donald Trump, la nivel guvernamental, dar și în rândul liderilor din afaceri și armată din Marea Britanie, este acela că, indiferent de ce s-ar întâmpla, Trump nu este previzibil. Acest lucru este valabil și acum.
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The Adam and Eve Story" (Povestea lui Adam și Eva), scrisă de Chan Thomas, fost angajat al Forțelor Aeriene ale SUA și cercetător în fenomenele OZN, conține o ipoteză apocaliptică care a fost reținută de agenție până acum câțiva ani.
-
Vladimir Tismăneanu îl ironizează pe Călin Georgescu: „Împerecherea dintr o camaradă de cuib și un tovarăș de organizație de bază a generat venirea pe lume a Mântuitorului securist"
Vladimir Tismaneanu, istoric al comunismului şi profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland din SUA, l-a numit pe Călin Georgescu, într-o postare pe Facebook, „Mesia cu epoleți", ironizându-l pe fostul finalist prezidențial după dezvăluirile legate de trecutul legionar al mamei sale.
-
Bombardamente, în loc de armistițiu. Armata israeliană a lovit în Gaza, după ce Hamas a blocat intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului
Armata Israeliană (IDF) susține că avioanele sale de luptă efectuează un val de atacuri aeriene în Fâșia Gaza. Mai multe detalii vor fi furnizate ulterior, adaugă armata, citată de Times of Israel.
-
Trăsnet în economia globală: Rezerva Federală a SUA se retrage din grupul pentru gestionarea riscurilor climatice în sistemul financiar
Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat vineri că s-a retras din reţeaua globală de bănci centrale şi autorităţi de reglementare care explorează modalităţi de a supraveghea riscurile climatice în sistemul financiar.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Cinci greșeli prin care le oferiți acces hackerilor la datele personale și bancare stocate pe dispozitivele mobile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu