Telescoapele NASA au făcut o descoperire importantă: gaura neagră a Căii Lactee este pregătită pentru o schimbare
Postat la: 10.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee se rotește atât de repede încât deformează spațiu-timpul care o înconjoară într-o formă care poate semăna cu o minge de fotbal, potrivit unui nou studiu realizat cu ajutorul datelor furnizate de Chandra X-ray Observatory al NASA și de Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) al National Science Foundation.
Astronomii numesc această gaură neagră gigantică Sagittarius A* (pe scurt Sgr A*), care se află la o distanță de aproximativ 26.000 de ani-lumină de Pământ, în centrul galaxiei noastre.
Găurile negre au două proprietăți fundamentale: masa lor (cât cântăresc) și spinul (cât de repede se rotesc). Determinarea oricăreia dintre aceste două valori le spune oamenilor de știință foarte multe despre orice gaură neagră și despre modul în care se comportă.
O echipă de cercetători a aplicat o nouă metodă care utilizează date radio și cu raze X pentru a determina cât de repede se rotește Sgr A*, pe baza modului în care materialul se apropie și se îndepărtează de gaura neagră. Ei au descoperit că Sgr A* se rotește cu o viteză unghiulară - numărul de rotații pe secundă - care reprezintă aproximativ 60% din valoarea maximă posibilă, o limită stabilită de faptul că materialul nu poate călători mai repede decât viteza luminii.
În trecut, diferiți astronomi au făcut alte câteva estimări ale vitezei de rotație a lui Sgr A* folosind tehnici diferite, cu rezultate care variau de la Sgr A* care nu se rotește deloc până la Sgr A* care se rotește aproape la viteza maximă.
"Munca noastră poate ajuta la rezolvarea problemei cu privire la viteza de rotație a găurii negre supermasive din galaxia noastră", a declarat Ruth Daly de la Penn State University, care este autorul principal al noului studiu. "Rezultatele noastre indică faptul că Sgr A* se învârte foarte rapid, ceea ce este interesant și are implicații de anvergură."
O gaură neagră care se rotește trage "spațiu-timpul" (combinația dintre timp și cele trei dimensiuni ale spațiului) și materia din apropiere în jurul ei în timp ce se rotește. Spațiu-timpul din jurul găurii negre care se rotește este, de asemenea, strivit. Privind o gaură neagră de sus, de-a lungul țevii oricărui jet pe care îl produce, spațiu-timpul are o formă circulară. Privind gaura neagră care se rotește din lateral, cu toate acestea, spațiu-timpul are forma unei mingi de fotbal. Cu cât rotația este mai rapidă, cu atât mingea de fotbal este mai plată.
Rotația unei găuri negre poate acționa ca o sursă importantă de energie. Găurile negre supermasive care se rotesc pot produce fluxuri colimate, adică fascicule înguste de materie, cum ar fi jeturile, atunci când energia de rotație este extrasă, ceea ce presupune existența a cel puțin puțină materie în vecinătatea găurii negre.
Din cauza combustibilului limitat din jurul lui Sgr A*, această gaură neagră a fost relativ liniștită în ultimele milenii, cu jeturi relativ slabe. Totuși, această lucrare arată că acest lucru s-ar putea schimba dacă cantitatea de materie din vecinătatea lui Sgr A* crește.
"O gaură neagră care se învârte este ca o rachetă pe rampa de lansare", a declarat Biny Sebastian, coautor la Universitatea Manitoba din Winnipeg, Canada. "Odată ce materialul se apropie suficient de mult, este ca și cum cineva a alimentat racheta și a apăsat butonul de "lansare"."
Acest lucru înseamnă că, în viitor, dacă proprietățile materiei și intensitatea câmpului magnetic din apropierea găurii negre se vor schimba, o parte din energia enormă a rotației găurii negre ar putea impulsiona ieșiri mai puternice. Această sursă de materie ar putea proveni din gaz sau din rămășițele unei stele sfâșiate de gravitația găurii negre, în cazul în care acea stea se apropie prea mult de Sgr A*.
"Jeturile alimentate și colimate de gaura neagră centrală a unei galaxii care se rotește pot afecta profund aprovizionarea cu gaz a unei întregi galaxii, ceea ce afectează rapiditatea cu care se pot forma stelele și chiar dacă acestea se pot forma", a declarat coautorul Megan Donahue de la Michigan State University. "Bulele Fermi" observate în raze X și raze gamma în jurul găurii negre din Calea Lactee arată că gaura neagră a fost probabil activă în trecut.
Măsurarea roteției găurii noastre negre este un test important al acestui scenariu." Pentru a determina rotația lui Sgr A*, autorii au folosit o metodă teoretică cu o bază empirică, denumită "metoda fluxului de ieșire", care detaliază relația dintre spinul găurii negre și masa sa, proprietățile materiei din apropierea găurii negre și proprietățile fluxului de ieșire.
Fluxul colimat produce undele radio, în timp ce discul de gaz care înconjoară gaura neagră este responsabil pentru emisia de raze X. Folosind această metodă, cercetătorii au combinat datele de la Chandra și VLA cu o estimare independentă a masei găurii negre de la alte telescoape pentru a constrânge rotația găurii negre.
"Avem o vedere specială asupra lui Sgr A* deoarece este cea mai apropiată gaură neagră supermasivă de noi", a declarat co-autorul Anan Lu de la Universitatea McGill din Montreal, Canada. "Deși este liniștită în acest moment, munca noastră arată că, în viitor, va da un impuls incredibil de puternic materiei înconjurătoare. Acest lucru s-ar putea întâmpla peste o mie sau un milion de ani, sau s-ar putea întâmpla în timpul vieții noastre".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF introduce o taxă pentru o nouă categorie de venituri obținute din lumile virtuale
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat recent pe site-ul instituţiei "Broşura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacţionarea jetoanelor nefungibile (NFT, după termenul englezesc nonfungible token)", care aduce clarificări despre tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din vânzarea NFT-urilor.
-
Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
Europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, vine cu o ipoteză interesantă, după ce România a intrat în spațiul Schengen, la capătul a doi ani de umilințe din partea Austriei. Rareș Bogdan arată faptul că votul de la alegerile prezidențiale a fost alimentat puternic de frustrarea acumulată de cetățenii români, care s-au trădați de Europa.
-
Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
In noiembrie Olanda a anuntat ca a reintrodus controalele la frontiere indiferent de acordurile tarilor Schengen. Mai inainte de asta, in primavara lui 2024, Austria anunta reintroducerea controlalelor la frontierele cu Cehia si Ungaria. Au mai reintrodus restrictii Germania si Italia, iar mai apoi Franta, Norvegia, Danemarca, Slovenia si Suedia.
-
La Nina aduce o inversiune termică de proporții: Lovesc fenomene extreme și va fi un ger de crapă pietrele
Fenomenul meteorologic La Nina va genera o inversiune termică de proporții și va aduce cu sine o răcire accentuată a vremii, dar și fenomene extreme. Spre deosebire de El Nino, care a caracterizat primăvara anului 2024, fenomenul La Nina se va manifesta în perioada decembrie 2024 - februarie 2025 și va aduce cu sine temperaturi extrem de scăzute.
-
Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
Budapesta a anunţat, după discuţia la telefon a premierului ungar Vikor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Kievul a respins o oferă de încetarea a ostilităţilor "de Crăciun" şi un schimb de prizonieri. În schimb, Ucraina neagă că a discutat cu premierul ungar despre un armistiţiu de sărbători.
-
Europa: Virusul poliomielitei a fost depistat în apă. Boala te paralizează în câteva ore!
Sistemele de monitorizare a apelor uzate din Germania, Spania și Polonia au detectat prezența virusului poliomielitei, o descoperire îngrijorătoare pentru Europa, care a fost declarată liberă de polio în 2002.
-
Pare sa fie adevarat: Baba Vanga prezice izbucnirea unui război de proporții în Europa în 2025
Anul 2025 va veni cu un război de proporții în Europa. Așa sună una din profețiile făcute de Baba Vanga pentru anul care stă să înceapă. Conform prezicătoarei, urmează decimarea populației de pe continent și schimbări care vor rescrie cursul istoriei.
-
Cine controlează țânțarii deține controlul asupra populației globului. Insecta ne poate decima in numai câțiva ani
Țânțarul este considerat cel mai periculos animal din lume, fiind responsabil pentru sute de mii de decese anual, chiar se poate ajunge in unele cazuri si la peste 2,5 milioane de decese anual. Deși animale precum rechinii sau urșii ocupă un loc important în percepția publică asupra pericolelor din natură, statisticile arată o realitate diferită.
-
Sfatul scandalos pe care i l-a dat un chatbot unui adolescent: ce i-a propus să le facă părinților săi a fost la un pas de crimă
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 4.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 5.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 6.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 7.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 8.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 9.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu