ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Taxa pe lux a intrat în vigoare. Formularul care trebuie completat la ANAF

Postat la: 30.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Luni a intrat în vigoare „taxa pe lux", care se aplică mașinilor și locuințelor scumpe. ANAF a obținut accesul la datele autorităților locale care permit identificarea proprietarilor unor automobile și case scumpe.

Inițial programată pentru luna aprilie 2024, taxa pe lux a intrat în vigoare după o întărziere cauzată de identificarea unor soluții tehnice pentru ca autoritățile locale să transmită ANAF toate datele necesare.

Taxa pe lux vizează mașinile mai scumpe de 375.000 de lei (75.000 euro) și locuințele care au o valoare de peste 2,5 milioane de lei (500.000 euro). Proprietarii lor au de completat formularul 2016, care trebuie trimis la ANAF până la finalul lunii septembrie pentru case și până la finalul anului pentru mașinile scumpe.

Pentru clădirile rezidențiale, taxa pe lux se stabilește prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

Astfel, pentru un imobil de 1 milion de euro, taxa pe lux este 1.500 euro pe an. Situația este similară și pentru autoturismele scumpe. Taxa de 0,3% se aplică asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Pentru o mașină în valoare de 100.000 euro, impozitul anual suplimentar va fi de 75 de euro, dar taxa de lux expiră după 5 ani de la achiziție. În cazul autoturismelor cumpărate și primite înainte de 1 ianuarie 2024, taxa de lux se plătește fracționat, doar de la începutul lui 2024 până la expirarea celor 5 ani.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE