Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Tăriceanu a discutat cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence, despre parteneriatul strategic

Postat la: 10.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Şeful Senatului „a reafirmat importanţa aprofundării cadrului de cooperare oferit de parteneriatul strategic România-SUA care, în viziunea sa, este constituit pe elemente care depăşesc aspectele temporale ale alternanţei guvernărilor politice din cele două state.

Domnia sa a transmis că valoarea parteneriatului strategic între Bucureşti şi Washington a fost demonstrată cu prisosinţă în cei 22 de ani care au trecut de la lansarea sa, în special prin ataşamentul comun faţă de un set de valori politice şi culturale care continuă să determine decizii vizionare în cele două capitale, în beneficiul prosperităţii şi securităţii cetăţenilor", informează Senatul, printr-un comunicat de presă.

De asemenea, Tăriceanu a reliefat rolul important pe care îl are România în adaptarea şi implementarea măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO şi a pledat pentru întărirea prin diversificare a dialogului politic România-SUA şi pentru sporirea participării economice şi strategice a SUA pe teritoriul României, deopotrivă prin proiecte economice fanion, precum şi prin stabilirea unei prezenţe militare cu caracter permanent.

Călin Popescu-Tăriceanu l-a invitat pe dl Mike Pence, vicepreşedintele SUA şi preşedinte ex-officio al Senatului SUA să efectueze o vizită în România, pentru a constata trăinicia relaţiei transatlantice pe segmentul relaţiei cu România şi pentru a se informa nemijlocit, într-o ţară din prima line a flancului estic al NATO, asupra realităţilor şi actualitatea temelor discutate.

Preşedintele Senatului a avut o întrevedere şi cu senatorul republican pentru statul Texas, Ted Cruz, fost candidat la prezidenţialele din 2016. „În cadrul convorbirilor de la Capitoliu, preşedintele Senatului României a subliniat rolul fundamental al Congresului în menţinerea unei tendinţe ascendente a relaţiei bilaterale, evocând în acest sens sprijinul bipartizan al Senatului şi Camerei Reprezentanţilor faţă de relaţia SUA-România", potrivit sursei citate.

Tăriceanu a pledat pentru necesitatea dinamizării contactelor bilaterale între forurile legislative, în complementaritate cu relaţiile excelente între ramurile executive din cele două state, lansând în acest scop colegilor senatori americani invitaţia de a efectua vizite în România în fruntea unor delegaţii din partea Congresului SUA, pentru a contribui la cunoaşterea reciprocă şi la sporirea rolului celor două legislative în aprofundarea parteneriatului strategic.

„În contextul atenţiei de care se bucură temele de securitate şi apărare în activitatea Senatului României, domnia sa a evidenţiat rolul important al formatului Bucureşti (B9), inclusiv a dimensiunii sale parlamentare, un format iniţiat de România şi Polonia pentru aprofundarea agendei NATO de către cele nouă ţări din flancul estic al Alianţei, de la Marea Neagră la Marea Baltică", mai spune sursa menţionată.

Tăriceanu a mai susţinut „necesitatea consolidării securităţii energetice a României şi a zonei transcarpatice, subliniind interesul pentru o cooperare strânsă româno-americană în vederea dezvoltării sectorului off-shore prin exploatarea resurselor energetice din zona economică exclusivă a Mării Negre, precum şi prin lansarea cât mai rapidă a proiectelor transfrontaliere în cadrul Iniţiativei Celor Trei Mări".

Acesta a reliefat importanţa lansării neîntârziate a investiţiilor americane în sectorul energetic off-shore din zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, subliniind contribuţia pe care exploatarea acestor resurse o va avea la securitatea energetică a României şi a altor economii din zona de vecinătate care urmăresc, ca obiectiv strategic, diversificarea furnizorilor şi a rutelor de transport.

„Au fost trecute în revistă şi teme cu impact regional, cum ar fi agresiunea rusă în bazinul Mării Negre, însemnătatea pentru viitorul relaţiilor UE-SUA a retragerii Marii Britanii din Tratatul de la Lisabona şi valenţele noi pe care le dobândeşte parteneriatul strategic România-SUA în noul context post-Brexit", conchide sursa citată.

Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat luni şi marţi la Washington, unde a participat la Conferinţa Globală a Platformei Parlamentare pentru Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, organizată la sediul Băncii Mondiale.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE