Tânăra care a murit după naştere, aşteptând 3 ore să fie consultată de cardiologul prins cu o discuţie amicală
Postat la: 03.03.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Cazul unei tinere de 23 de ani din Piatra Neamţ, care a murit la o zi după naştere, aşteptând să fie consultată de un cardiolog, deoarece acuza palpitaţii şi puls mărit, scoate la iveală detalii revoltătoare. Medicul care a invocat că are urgenţe şi nu poate vedea lehuza era prins într-o „discuţie amicală" la telefon.
Cazul Geaninei Sechel, tânăra de 23 de ani din Piatra Neamţ care s-a stins din viaţă la doar o zi după ce a dat naştere unei fetiţe perfect sănătoare, este despre indolenţa care ucide. Despre nepăsare şi minciună. Geanina Sechel a murit pe 30 noiembrie 2017, fără ca nimic să-i prevestească sfârşitul tragic. De atunci, procurorii din Neamţ nu au reuşit să finalizeze ancheta.
Cercetările disciplinare, desfăşurate la nivelul spitalului din Piatra Neamţ, s-au soldat cu sancţionarea celor doi medici care ar fi trebuit să intervină pentru salvarea lehuzei. Ginecologul Cosmin Rugină şi cardiologul Lucia Chetreanu au fost găsiţi vinovaţi şi sancţionaţi, însă amândoi au contestat deciziile în instanţă.
În cazul doctoriţei Chetreanu, sancţionată cu diminuarea salariului cu 10% timp de o lună şi interdicţia de a efectua gărzi în secţia de cardiologie a spitalului, contestaţia a fost respinsă de judecători încă de anul trecut.
În privinţa ginecologului Rugină, sancţionat cu avertisment scris, Tribunalul Neamţ şi, recent, Curtea de Apel Bacău i-au dat câştig de cauză, judecătorii dispunând anularea sancţiunii.
Chiar dacă detaliile anchetei penale, nu au fost făcute publice, starea de fapt reţinută de instanţele civile care au judecat contestaţiile împotriva sancţiunilor disciplinare scoate la iveală nu doar indolenţa cardiologului ci şi modul cinic în care acesta a minţit în încercarea de a-şi acoperi lipsa de intervenţie.
Aflată la prima naştere, Geanina Sechel a fost monitorizată pe durata sarcinii de către medicul ginecolog Cosmin Rugină, care în primul trimestru de sarcină i-a depistat o valoare a pulsului discret mărită, motiv pentru care a solicitat să efectueze un control cardiologic. La examenul cardiologic, valoarea pulsului a fost de 114 bătăi/minut, motiv pentru care cardiologul nu i-a prescris niciun tratament medicamentos.
La următoarele controale obstetricale, pulsul gravidei a fost unul în limite normale, iar la aproximativ 32 de săptămâni s-a găsit din nou valoarea mărită, motiv pentru care a fost retrimisă la cardiolog. La acest nou control medicul cardiolog a pus diagnosticul de tahicardie sinusală şi a instituit tratament şi reevaluare peste o săptămână. Pacienta a efectuat acest control, iar cardiologul a decis continuarea tratamentului, fără a considera necesară reevaluarea cardiologică ulterioară şi fără a consemna indicaţia de cezariană pentru afecţiune cardiacă.
Cronologia unei tragedii
Pe 28 noiembrie 2017, gravida s-a internat la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, având sarcina ajunsă la termen. În cursul nopţii, i s-a declanşat travaliul şi a fost adusă în sala de naşteri, unde a doua zi, la ora 11.20 a născut, "în parametrii normali", o fetiţă perfect sănătoasă, fiind supravegheată de dotctorul Rugină.
După ce a născut, tânăra mamă a rămas în sala de naştere timp de patru ore, după care a fost transferată pe secţia de lăuze. În acest interval, s-au monitorizat atât pulsul cât şi tensiunea şi acestea erau normale. În jurul orei 16:45- 16:50, medicul Cosmin Rugină a fost anunţat de asistenta medicală ca pacienta Sechel prezintă palpitaţii şi un puls mărit ( 212 bătăi pe minut), moment în care ginecologul a mers să o examineze la pat.
Observând starea pacientei, a sunat de urgenţă la cardiologie pe telefonul de gardă, unde a vorbit cu medicul de gardă, Lucia Chetreanu, căreia i-a relatat semnele şi simptomele pacientei, că are puls de 212 bătăi/minut şi a solicitat examen la pat.
"Doamna doctor i-a spus că nu poate veni în acel moment, motivând că are alte urgenţe şi a comunicat telefonic ce tratament medicamentos să îi administreze, urmând ca, după ce termină cu urgenţele, să vină să vadă pacienta. În tot acest timp, arată că a cerut efectuarea unui EKG, a vorbit cu pacienta şi a încercat să o liniştească, a încercat să se găsească medicamentul prescris telefonic de medicul cardiolog şi pentru că o asistentă avea deja două tablete, acestea au fost administrate imediat pacientei. Pe secţia de obstetrică-ginecologie nu există medicamente specifice cardiologiei, motiv pentru care a cerut aparţinătorilor să îl procure (în eventualitatea în care va mai fi nevoie) ca singură soluţie provizorie, până când urma să ajungă medicul cardiolog", a arătat medicul ginecolog în contestaţia înaintată instanţei de judecată.
Trei ore de aşteptare, medicul ocupat cu "discuţii amicale"
În opinia medicului Rugină, din momentul în care a sunat la cardiologie la ora 17:00, "el şi-a declinat competenţa medicală, considerând că patologia pacientei nu este de natură obstetricală, ci cardiologică".
După dicuţia telefonică, purtată cu colega sa cardiolog, doctorul Rugină a revenit la pacientă pentru a vedea în ce stare este. Lehuza avea pulsul uşor îmbunătăţit (în jur de 160 -180 b /minut), iar ginecologul a încercat să o liniştească spunându-i că urmează să fie consultată de un cardiolog.
Trei ore a aşteptat tânăra mama să fie văzută de cardiolog, timp în care îşi exprima neliniştea la telefon soţului. După o aparentă liniştire, starea tinerei mame a început din nou să se modifice, acuzând palpitaţii.
Deoarece nici până la ora 19.40 medicul cardiolog nu a venit să o vadă, ginecologul Rugină a sunat din nou pe telefonul de gardă al cardiologiei. A comunicat doctoriţei Chetreanu despre gravitatea cazului şi a mers personal cu foaia de observaţie şi cele două EKG-uri efectuate lehuzei la etajul 5.
"În momentul în care a ajuns în camera de consultaţii de la cardiologie, a constatat că doamna doctor era într-o discuţie amicală la telefonul personal şi l-a poftit să ia loc pe pat, fără a-şi întrerupe convorbirea. În cabinet era doar una din asistentele de la cardiologie şi nimic nu părea să justifice existenţa unor urgenţe pe secţie. Văzând că este neliniştit, abia după câteva minute, doamna doctor i-a cerut foaia de observaţie şi cele două EKG- uri. Abia atunci medicul cardiolog a decis transferul pacientei pe secţia de cardiologie", se menţionează în hotărârea instanţei.
Cum a minţit medicul că este ocupat cu urgenţe
Abia atunci, medicul cardiolog a realizat gravitatea cazului şi a dispus transferul pacientei la Cardiologie. Mult prea târziu. starea lehuzei avea să se deterioreze brusc, intrând în stop cardio respirator. La ora 23.03, după îndelungate manevre de resuscitare, medicii au declarat decesul Geaninei Sechel.
La scurt timp după producerea tragediei, cardiologul Lucia Chetreanu a invocat că ar fi intervenit cu întârziere, deoarece a fost prinsă cu mai multe urgenţe, inclusiv un stop cardio respirator în unitatea de primiri urgenţe a spitalului. Cercetarea disciplinară avea să arate că apărarea cardiologului a fost o minciună grosolană.
"Din probatoriul mai sus administrat rezultă că, pacienta a decedat fără diagnostic. Apelanta-contestatoare, Chetreanu Lucia, în calitate de doctor de gardă a fost aşteptată mai bine de 3 ore la consult, fiind anunţată în mod repetat. Nu poate justifica neprezentarea la urgenţe şi nici dacă era sau nu în spital în acel moment. A susţinut aspecte nereale cu privire la faptul că a fost solicitată la două urgenţe la UPU, în acele ore, aspect negat de medicii care au fost de gardă la UPU şi nu a apărut pe camerele de luat vederi în acea perioadă lungă de timp, de asemenea cu privire la solicitarea sa la o urgenţă (stop cardiac) la ATI, aspect negat de medicul de gardă din ATI, iar pe FOCG a pacienţilor internaţi în Secţia Cardiologie nu este trecut nici un consult care să justifice implicarea apelantei-contestatoare, în vreun act medical, precum şi în Registrul de consultaţii de pe secţie nu au fost înregistrate urgenţe", se menţionează în hotărârea Curţii de Apel Bacău, prin care s-a respins contestaţia formulată de cardiolog împotriva sancţiunii disciplinare.
Sancţiunea ginecologului, anulată
În cazul medicului Cosmin Rugină, căruia comisia de disciplină i-a reproşat că a aşteptat nepermis de mult până la intervenţia colegului cardiolog şi că nu a recomandat pacientei, la internare, un consult cardiologic înainte de naştere, aceeaşi instanţă a stabilit că intervenţia ginecologului a fost conform protocolului.
„Curtea remarcă, în prealabil, că nerevenirea cu o solicitare "mai fermă" la un coleg, nu se pliază noţiunii de folosire cu maximă eficienţă a timpului de lucru şi nici celei de executare în timp optim a lucrărilor; de asemenea, nu s-a indicat, argumentat şi nici probat de către angajator, care este procedura medicală sau concretă în cazul în care un medic solicită sprijinul profesional al unui coleg de pe o altă secţie, astfel încât, să se poată efectua o verificare obiectivă a modului în care contestatorul a procedat în cauza dată", au invocat judecătorii în hotărârea prin care au decis anularea sancţiunii aplicate ginecologului.
În tot acest timp, un tată îşi creşte singur fetiţa şi aşteaptă că vinovaţii să fie traşi la răspundere pentru indolenţa lor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
-
Planul NATO de apărare pe Flancul Estic. Dezvăluirile comandantului trupelor SUA în Europa: "Putem opri un atac într-un interval de timp de care nu s-a mai auzit până acum"
Generalul american Cristopher Donahue, comandantul trupelor SUA in Europa și al forțelor terestre ale NATO, a dat detali ...
-
Răsturnare de situație în ancheta privind Coiful de la Coțofenești: Interlopii români, eliminați de pe lista suspecților
Ipoteza conform careia un interlop roman ar fi comandat furtul Coifului de la Coțofenești și al celor trei brațari dacic ...
-
Un fost homosexual riscă închisoarea după ce a relatat public modul în care a devenit creștin
Un fost activist LGBT din Malta, care se pare ca risca o pedeapsa cu inchisoarea dupa ce a marturisit ca a lasat in urma ...
-
Bible Chat - aplicația creștină care a cucerit lumea cu ajutorul AI: "Vrem să ajungem la un miliard de oameni"
Bible Chat, o aplicație mobila de consiliere spirituala creștina, dezvoltata de o echipa internaționala coordonata de La ...
-
A fost inventat dispozitivul care transformă visele în secvențe cinematografice. Ca să le poți vedea pe ecran, ca pe un film, ai nevoie doar de un cablu HDMI
O companie olandeza lanseaza un „inregistrator de vis" bazat pe inteligența artificiala: visele pot fi transformat ...
-
Un muncitor din India a dezvăluit pe TikTok veniturile obținute ca livrator în România: Postarea a stârnit un val de reacții online
Utilizatorul YADAV_IN_EUROPE a devenit viral dupa ce acesta a publicat imagini cu presupusul sau caștig lunar ca livrato ...
-
Criza apei potabile e la final. În curând vom putea bea apă din mare! Un aerogel special transformă apa sărată în apă plată folosind doar energia solară
Un nou material revoluționar, creat de cercetatorii de la Universitatea Politehnica din Hong Kong, ar putea schimba radi ...
-
Bolojan & Co isi ridica poalele peste cap: prima manifestare Pride din Oradea
Sefii tuturor comunitatilor religioase din Oradea (ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, reformata, luterana, penti ...
-
Diferențe de preț majore la polițele RCA după eliminarea plafonării. Cât costă acum asigurarea obligatorie
Persoanele care incheie luna aceasta Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) vor plati sume substanțial mai mari dupa ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu