Sunt sau nu obligați românii să își monteze repartitoare de căldură în apartamente? "Avem zeci de mii de sesizări numai în București"
Postat la: 11.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Informațiile pe tema obligativității instalării repartitoarelor de căldură din ultima perioadă au fost contradictorii. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei anunța la începutul lunii octombrie că până la 31 decembrie toți cei care stau în apartamente de bloc racordate la rețeaua de termoficare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare.
"Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumaţi! În imobilele de tip condominiu şi în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.
Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a indentificat în contorizarea individuală un potenţial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor şi diminuare a emisiilor de CO2. Fiecare proprietar plăteşte consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidenţiate în nota de consum individual pusă la dispoziţie lunar de firma autorizată de ANRE", scria în anunțul postat de ANRE.
În această perioadă multe asociații de proprietari organizează ședințe pentru a vota montarea repartitoarelor pentru căldură în apartamente. Odată montate pe calorifere, aparatele au avea rolul să măsoare gradele din încăperea încălzită. Cei care locuiesc la bloc nu sunt obligați să își instaleze repartitoare de căldură în apartamentele racordate la sistemele centralizate de încălzire, până la 31 decembrie 2023, a explicat pentru romania.europalibera.org Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România.
„Repartitorul de căldură preia o temperatură a mediului ambiant din încăpere, fiind pus pe calorifer, și interpretează după aia niște cifre și le transformă în lei. Sub nicio formă nu măsoară câtă căldură ai în calorifer", spune Radu Opaina. „Avem zeci de mii de sesizări numai în București, de la oamenii supărați că și-au pus repartitoare", a adăugat Radu Opaina. "Repartitorul măsoară o temperatură a mediului ambient, nu măsoară temperatura agentului termic sau consumul de energie termică.
Și principiul pentru care a fost înființat sau inventat a fost ca să se regleze confortul. Adică cei care l-au inventat în Danemarca, în anii 1920, l-au inventat pentru a-și regla confortul în apartamente - să nu mai suporte o temperatură de 24-25 de grade Celsius și să aibă posibilitatea să o facă mai mică, până la minimum 18, ca să le fie bine din punct de vedere al sănătății.
Deci a fost conceput pentru oamenii cu afecțiuni, pentru oamenii care nu puteau suporta o temperatură mai mare de 22 grade Celsius. Și, atunci, au inventat un mecanism de reglaj al confortului până la o temperatură minimă de 18 grade, astfel încât să mai obțină și o economie acolo de 15-20% din consumul din factura de căldură.
Principiul pentru repartitorul de căldură este acesta: reglajul confortului. Și regula e să nu închidem caloriferele. Adică să ai minimum 18 grade în casă, ca să nu stricăm sănătatea oamenilor și nici să nu distrugem clădirea. În România s-au încălcat aceste principii și reguli de bază."
"Legislația europeană prevede contorizarea consumului, adică fiecare proprietate să aibă la intrarea serviciului respectiv un contor de măsurare a consumului, în cazul de față de măsurare a energiei termice pentru încălzire. Dar în România s-a trecut de la contor la repartitor, s-a trecut așa brusc din condei, pe hârtie. Legea spune contor de energie termică, nu spune repartitoare, spune că contorul trebuie aplicat și pus de către proprietari pentru a-și măsura consumul, ca să știe cât plătesc în mod corect."
"În primul rând, românul să stea liniștit că nu se va întâmpla nimic, pentru că, în condițiile legii actuale, aceste repartitoare nu sunt obligatorii, așa cum s-a făcut propaganda aceasta mincinoasă în spațiul public. Nimeni n-a citit legea să vadă în ce condiții, în ce situație suntem. Deci, s-a transmis așa o propagandă din om în om, negândită. S-a creat o isterie, o sperietură de asta generală.
Nu se va întâmpla absolut nimic pentru că, în condițiile legii, repartitoarele nu sunt obligatorii. Legea prevede multe alte condiții pe care sistemul de furnizare trebuie să le asigure astfel încât să ajungem într-un final la contorizarea individuală, nu la repartitoare." "Practic, nu este obligatorie montarea repartitoarelor în condițiile legii actuale. Cine vine cu alte păreri trebuie să citească toată legea, cuvânt cu cuvânt, ca să înțeleagă de la cap la coadă ce prevede ea. Și apoi să ne raportăm la realitate, pentru că, în realitate, 80% din populație este extrem de nemulțumită de această problemă. Mulți au renunțat cu ani în urmă la repartitoare. Lumea știe despre ce este vorba."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
La 5 ani de la pandemia COVID, China se confruntă cu un nou virus care amenință omenirea. Nu există vaccin și se răspândește rapid
China este martoră la o creștere a cazurilor de metapneumovirus uman (HMPV), stârnind îngrijorări cu privire la o altă criză de sănătate după pandemia de COVID-19. Rapoartele și postările pe rețelele sociale arată spitale supraaglomerate, unii utilizatori sugerând, de asemenea, prezența mai multor viruși, cum ar fi HMPV, gripa A sau COVID-19, potrivit NDTV.
-
Adrian Văncică: Călin Georgescu spune tâmpenii mai mari decât am inventat eu pentru Las Fierbinți
Actorul Adrian Văncică îl acuză pe Călin Georgescu, câștigătorul detașat al primului tur al alegerilor prezidențiale de faptul că spune lucruri fără sens. Spune tâmpenii mai mari decât am inventat eu pentru serial acuză Văncică.
-
Serviciile de informaţii americane aruncă bomba: "Există o alianţă ascunsă între China şi rebelii Houthi din Yemen"
Există o alianţă ascunsă între China şi rebelii Houthi din Yemen, indicând rolul Beijingului în furnizarea de armament avansat grupării susţinute de Iran.
-
Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
O echipă internațională de psihologi lansează cel mai mare experiment global dedicat fericirii, vizând să identifice cele mai eficiente metode pentru îmbunătățirea stării de bine a oamenilor, informează The Guardian.
-
Dieta anului 2025. A câștigat aurul pentru asigurarea stării de bine și prevenirea bolilor
Dieta mediteraneană a câștigat din nou, obținând în 2025 premiul „cea mai bună dintre cele mai bune" din partea U.S. News & World Report, care întocmește anual o listă cu cele mai benefice și cele mai puțin benefice diete, clasificate de profesioniștii din domeniul nutriției.
-
Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
Medicul Natalia Balan recomandă evitarea unei greșeli frecvente la prepararea cafelei care o transformă în otravă. Aceasta este reîncălzirea unei băuturi reci. Obiceiul de a reîncălzi cafeaua, de exemplu în cuptorul cu microunde sau pe aragaz, poate afecta negativ atât compoziția acesteia, cât și sănătatea dumneavoastră, relatează expertul.
-
Dezertare masivă în armata ucraineană. O treime din soldatii proaspat instruiti n-au mai ajuns pe front
Circa 1.700 de soldaţi ucraineni dintr-o brigadă alcătuită din aproximativ 6.000 de soldaţi, dintre care o parte au fost instruiţi în Franţa, au dezertat încă dinainte să ajungă pe front, caz investigat în prezent de armata ucraineană.
-
Dezastru ecologic la Marea Neagră: stare de urgență instituită de autorități
Pe plajele peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Federaţia Rusă, au fost observate pete de păcură, care a ajuns în Marea Neagră în urma scufundării a două tancuri petroliere ruseşti. Aşa-numitul guvernator al Crimeei, Mihail Razvojaev, a anunţat că, pe 4 ianuarie, la Sevastopol a fost instituită stare de urgenţă de nivel regional.
-
Predicțiile înfricoșătoare ale lui Nostradamus pentru Anul Șarpelui de Lemn, 2025 - Acestea pot schimba lumea
Profețiile lui Nostradamus, captivante, controversate și adesea ridiculizate, continuă să stârnească reacții chiar și după secole, fiind reanalizate ori de câte ori se crede că una dintre ele s-a „realizat". Ce ce profețit de anul 2025!
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu