ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Sunt sau nu obligați românii să își monteze repartitoare de căldură în apartamente? "Avem zeci de mii de sesizări numai în București"

Postat la: 11.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Informațiile pe tema obligativității instalării repartitoarelor de căldură din ultima perioadă au fost contradictorii. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei anunța la începutul lunii octombrie că până la 31 decembrie toți cei care stau în apartamente de bloc racordate la rețeaua de termoficare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare.

"Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumaţi! În imobilele de tip condominiu şi în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a indentificat în contorizarea individuală un potenţial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor şi diminuare a emisiilor de CO2. Fiecare proprietar plăteşte consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidenţiate în nota de consum individual pusă la dispoziţie lunar de firma autorizată de ANRE", scria în anunțul postat de ANRE.

În această perioadă multe asociații de proprietari organizează ședințe pentru a vota montarea repartitoarelor pentru căldură în apartamente. Odată montate pe calorifere, aparatele au avea rolul să măsoare gradele din încăperea încălzită. Cei care locuiesc la bloc nu sunt obligați să își instaleze repartitoare de căldură în apartamentele racordate la sistemele centralizate de încălzire, până la 31 decembrie 2023, a explicat pentru romania.europalibera.org Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România.

„Repartitorul de căldură preia o temperatură a mediului ambiant din încăpere, fiind pus pe calorifer, și interpretează după aia niște cifre și le transformă în lei. Sub nicio formă nu măsoară câtă căldură ai în calorifer", spune Radu Opaina. „Avem zeci de mii de sesizări numai în București, de la oamenii supărați că și-au pus repartitoare", a adăugat Radu Opaina. "Repartitorul măsoară o temperatură a mediului ambient, nu măsoară temperatura agentului termic sau consumul de energie termică.

Și principiul pentru care a fost înființat sau inventat a fost ca să se regleze confortul. Adică cei care l-au inventat în Danemarca, în anii 1920, l-au inventat pentru a-și regla confortul în apartamente - să nu mai suporte o temperatură de 24-25 de grade Celsius și să aibă posibilitatea să o facă mai mică, până la minimum 18, ca să le fie bine din punct de vedere al sănătății.

Deci a fost conceput pentru oamenii cu afecțiuni, pentru oamenii care nu puteau suporta o temperatură mai mare de 22 grade Celsius. Și, atunci, au inventat un mecanism de reglaj al confortului până la o temperatură minimă de 18 grade, astfel încât să mai obțină și o economie acolo de 15-20% din consumul din factura de căldură.

Principiul pentru repartitorul de căldură este acesta: reglajul confortului. Și regula e să nu închidem caloriferele. Adică să ai minimum 18 grade în casă, ca să nu stricăm sănătatea oamenilor și nici să nu distrugem clădirea. În România s-au încălcat aceste principii și reguli de bază."

"Legislația europeană prevede contorizarea consumului, adică fiecare proprietate să aibă la intrarea serviciului respectiv un contor de măsurare a consumului, în cazul de față de măsurare a energiei termice pentru încălzire. Dar în România s-a trecut de la contor la repartitor, s-a trecut așa brusc din condei, pe hârtie. Legea spune contor de energie termică, nu spune repartitoare, spune că contorul trebuie aplicat și pus de către proprietari pentru a-și măsura consumul, ca să știe cât plătesc în mod corect."

"În primul rând, românul să stea liniștit că nu se va întâmpla nimic, pentru că, în condițiile legii actuale, aceste repartitoare nu sunt obligatorii, așa cum s-a făcut propaganda aceasta mincinoasă în spațiul public. Nimeni n-a citit legea să vadă în ce condiții, în ce situație suntem. Deci, s-a transmis așa o propagandă din om în om, negândită. S-a creat o isterie, o sperietură de asta generală.

Nu se va întâmpla absolut nimic pentru că, în condițiile legii, repartitoarele nu sunt obligatorii. Legea prevede multe alte condiții pe care sistemul de furnizare trebuie să le asigure astfel încât să ajungem într-un final la contorizarea individuală, nu la repartitoare." "Practic, nu este obligatorie montarea repartitoarelor în condițiile legii actuale. Cine vine cu alte păreri trebuie să citească toată legea, cuvânt cu cuvânt, ca să înțeleagă de la cap la coadă ce prevede ea. Și apoi să ne raportăm la realitate, pentru că, în realitate, 80% din populație este extrem de nemulțumită de această problemă. Mulți au renunțat cu ani în urmă la repartitoare. Lumea știe despre ce este vorba."

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE