Summitul climatic din Dubai debutează cu scandal. Cum au plănuit Emiratele Arabe Unite să se folosească de COP28
Postat la: 29.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Summitul climatic COP28, găzduit de Dubai, începând cu 30 noiembrie, pare să înceapă sub auspicii proaste. Organizația Națiunilor Unite a fost chemată să investigheze de urgență afirmațiile conform cărora liderii Emiratelor Arabe Unite își folosesc poziția pentru a negocia acorduri privind investițiile în combustibili fosili din țări sărace.
BBC notează că Emiratele Arabe Unite ar plănui să-și folosească rolul de gazdă a summit-ului ONU privind schimbările climatice ca o oportunitate de a încheia acorduri cu petrol și gaze. Afirmațiile au la bază scurgeri de documente care dezvăluie planuri de a discuta despre acordurile privind combustibilii fosili cu 15 națiuni.
Documentele au fost obținute de jurnaliști independenți de la Centrul pentru Raportarea Climei care lucrează alături de BBC. Acestea au inclus „punctaje de discuție" propuse, pentru state precum China, Mozambic, Canada sau Australia. Există însă punctaje pentru alte 13 țări, inclusiv Germania și Egipt.
Notele de informare pregătite de echipa COP28 a EAU pentru întâlnirile cu guvernele străine în timpul summitului, care începe joi în Dubai, includ puncte de discuție ale companiilor petroliere și de energie regenerabilă ale statului, potrivit documentelor publicate luni de Centre for Climate Reporting.
Germania, de exemplu, va fi informată că Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) - al cărei director general, Sultan Ahmed al-Jaber, este președintele COP28 - „este gata să extindă livrările de GNL către Germania". În notele informative pentru China se spune că ADNOC este „dispusă să evalueze împreună oportunitățile internaționale de GNL (Mozambic, Canada și Australia)".
De asemenea, EAU vrea să le transmită giganților petrolieri, Arabia Saudită și Venezuela, că „nu există niciun conflict între dezvoltarea durabilă a resurselor naturale ale oricărei țări și angajamentul acesteia față de schimbările climatice". La doar câteva zile distanță de COP28, documentele scurse au aruncat o umbră asupra începutului forumului crucial.
Zakia Khattabi, ministrul belgian al climei, a declarat pentru Politico: „Dacă se confirmă, aceste știri sporesc îngrijorările existente cu privire la președinția COP28. Credibilitatea negocierilor ONU privind clima este esențială și este în joc aici". Documentele au stârnit, de asemenea, un val de proteste din partea ONG-urilor din domeniul climei.
Într-o declarație, Kaisa Kosonen, coordonator de politici la Greenpeace, a declarat: „Dacă acuzațiile sunt adevărate, acest lucru este total inacceptabil și reprezintă un adevărat scandal". Documentele includ, de asemenea, estimări ale intereselor comerciale ale ADNOC în țările vizate, precum și o schiță a proiectelor de infrastructură energetică conduse de Masdar, compania de stat pentru energie regenerabilă din Emiratele Arabe Unite.
Legăturile comerciale ale ADNOC cu China, de exemplu, sunt evaluate la 15 miliarde de dolari în ultimul an, în timp ce cele cu Regatul Unit sunt în valoare de 4 miliarde de dolari, iar cele cu Olanda se ridică la 2 miliarde de dolari.
În fiecare an, țara care găzduiește COP numește un președinte care să conducă negocierile dintre țări. Președintele se întâlnește cu demnitarii străini și se așteaptă ca acesta să „sporească ambiția de a aborda schimbările climatice la nivel internațional", potrivit ONU.
Emiratele Arabe Unite, care dețin unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, au fost criticate pentru numirea lui al-Jaber în funcția de președinte al COP, în ciuda rolului său de șef al companiei petroliere naționale a țării. Al-Jaber este, de asemenea, președinte al consiliului de administrație al companiei naționale de energie regenerabilă.
Într-o declarație, un purtător de cuvânt al COP28 a spus: „Documentele la care se face referire în articolul BBC sunt inexacte și nu au fost folosite de COP28 în cadrul reuniunilor. Este extrem de dezamăgitor să vedem că BBC folosește documente neverificate în reportajul său".
The Scotsman notează că anterior au mai fost exprimate îngrijorări cu privire la adecvarea Emiratelor Arabe Unite ca gazdă pentru COP, datorită statutului său de al șaptelea cel mai mare producător de petrol ca volum - țara a dezvăluit planuri de a extrage 40 de miliarde de barili de acum până în 2085.
El Pais notează că Dubaiul a folosit petrolul ca monedă de la bun început, pentru proiecte masive de infrastructură care păreau să vină la momentul potrivit, pe măsură ce Emiratele Arabe Unite au devenit o casă pentru aproximativ 9,3 milioane de oameni - doar 10% dintre ei localnici și restul muncitori străini și familiile lor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ard ca paiele! Grupul Hertz nu știe ce să mai facă pentru a scăpa de mașinile electrice Tesla din flota sa. Compania vinde vehiculele la jumătate de preț
Decizia Hertz de a achiziționa 100.000 de mașini electrice Tesla a avut urmări deosebit de proaste pentru companie. Dar nu și pentru unii cumpărători, potrivit Daily Mail.
-
Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anulat toate deplasările din următoarele două săptămâni după ce a contractat o formă gravă de pneumonie.
-
Florin Piersic trăiește la o mănăstire: A dat medicii de top pe expertiza unui preot! VIDEO
Actorul Florin Piersic a ajuns la mănăstire. După ce anul trecut a fost internat în mai multe spitale din România, acolo unde a fost operat și mai apoi a contractat o infecție, Florin Piersic a ajuns să dea specialiștii în medicină pe un preot, despre care spune că l-a pus la propriu pe picioare.
-
Florin Călinescu pune tunurile pe președintele Iohannis și pe politicienii români și acuză că toți luptă doar pentru bani
Actorul Florin Călinescu, care a avut de-a lungul timpului câteva tentative de a face politică la nivel mare, cere cu vehemență demisia celor care se află în fruntea instituțiilor statului, care, susține el, în loc să apere poporul român, au provocat această rafală de abuzuri inadmisibile.
-
Verdictul unui studiu extrem de eficient: Cea mai mare greșeală legată de micul dejun pentru cei care vor să slăbească
Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei de mult timp de către nutriționiști, iar un studiu nou prezintă beneficii clare pentru cei care nu întârzie să mănânce dimineața. Realizată în Spania, cercetarea a identificat nivelul optim de calorii necesar la micul dejun.
-
Dileală la greu: Facebook plănuiește să introducă "prieteni" controlați de AI. Unii vor vorbi ca proștii cu computerul
Potrivit unui raport publicat de Financial Times, Meta explorează o idee care ar putea schimba fundamental modul în care utilizăm Facebook: introducerea unor profiluri complet fictive, controlate de inteligență artificială. Aceste personaje virtuale ar putea trimite cereri de prietenie, comenta la postări și chiar iniția conversații, simulând prezența unor utilizatori reali pe platformă.
-
Cinci greșeli prin care le oferiți acces hackerilor la datele personale și bancare stocate pe dispozitivele mobile
În era digitală, securitatea online a devenit o prioritate absolută. Totuși, mulți utilizatori încă fac greșeli care le pun datele personale și financiare în pericol. Hackerii profită de cele mai mici vulnerabilități, iar unele dintre aceste breșe sunt cauzate chiar de utilizatori.
-
Fizica cuantică tocmai ce a descoperit că moartea nu există. Este o iluzie ca si lumea in care trăim alături de infinite universuri paralele
În vasta întindere a cunoașterii umane, există puține întrebări atât de durabile și captivante precum misterul morții. De la filosofii antici care se gândeau la viața de apoi până la oamenii de știință contemporani care se străduiesc să îi descifreze secretele, conceptul a ceea ce se întâmplă atunci când părăsim acest trup muritor a fost o sursă permanentă de intrigă.
-
Mindful Eating vs Mindless Eating, două concepte care definesc relația cu mâncarea. Ce înseamnă și cum ne influențează sănătatea și greutatea
Mindful eating (mâncat conștient) și mindless eating (mâncatul fără conștientizare) definesc relația oamenilor cu mâncarea.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu