Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












SUA anunță reușita primului transplant de ochi din istorie

Postat la: 15.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Aaron James, un electrician de 46 de ani din Arkansas, a suferit un accident groaznic în urmă cu doi ani, atunci când a atins un fir de înaltă tensiune. Ca urmare a accidentului, și-a pierdut partea stângă a feței, inclusiv ochiul, precum și o parte a brațului stâng.

Recent, o echipă de peste 140 de specialiști de la centrul Medical Langone Health din New York a anunțat însă că a reușit ceea ce nimeni nu mai reușise vreodată. Anume să îi transplanteze pacientului nu doar partea stângă a feței unui donator compatibil, ci și ochiul stâng al acestuia. Ca un detaliu, mai puțin de 50 de transplanturi faciale au fost realizate vreodată, și niciunul nu a implicat și un transplant de ochi.

După o intervenție care a durat circa 21 de ore, medicii americani au reușit să conecteze vasele de sânge ale ochiului cu cele din craniul pacientului și, în doar 25 de minute, să restabilească fluxul sanguin. Partea cea mai grea a rămas însă conectarea nervului optic, și asta pentru că nimeni nu a reușit vreodată să restabilească funcționalitatea unui nerv optic care a fost tăiat.

Specialiștii susțin că au păstrat cât mai mult din nervul optic al donatorului, în speranța că asta va permite regenerarea acestuia. Iar pentru asta au injectat celule stem prelevate din măduva osoasă a donatorului în punctul în care nervul optic al ochiului transplantat se întâlnește cu cel al pacientului.

La circa cinci luni după intervenția chirurgicală, medicii în cauză au anunțat că ochiul transplantat este sănătos, are un flux sanguin normal și chiar poate produce lacrimi. Nervul optic este încă viabil, însă pacientul nu și-a recăpătat vederea. Posibil să nu o facă niciodată. Însă numai faptul că ochiul este sănătos după o astfel de intervenție, că nu au apărut complicații și că pacientul a supraviețuit, înseamnă un succes uriaș.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE