Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Studiul care a vrut să-i facă pe bărbați vegani a dat chix. Dieta nu e considerata de acestia ca fiind suficiernt de masculină

Postat la: 03.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În ceea ce aș descrie drept unul dintre cele mai inedite studii făcute anul acesta, doi cercetători în psihologie din Germania, Alma Elisabeth Scholz de la Universitatea din Würzburg și Jan Lenhart de la Universitatea din Bamberg, au vrut să vadă dacă bărbații pot fi convinși să adopte diete vegetariene sau vegane prin schimbarea modului în care acestora li se face reclamă.

„Dietele vegetariene sau vegane nu sunt încă populare în rândul majorității bărbaților, deși ele sunt benefice atât pentru sănătate, cât și mediu. Preferințele scăzute ale bărbaților pentru astfel de diete ar putea proveni din asocierea răspândită a cărnii cu masculinitatea și a veganismului cu feminitatea", notează cei doi cercetători în introducerea studiului publicat în revista Frontiers in Communication.

Aceștia au recrutat online participanți pentru studiu și le-au oferit descrieri pentru mai multe rețete. Descrierile în cauză au conținut cuvinte care sunt asociate în mod convențional cu rețetele respective sau cu mâncăruri considerate „masculine". Cercetătorii au cerut participanților să evalueze rețetele și cât de potrivite sunt pentru bărbați și femei, după cum relatează EurekAlert!

Scholz și Lehnart au măsurat de asemenea cât de tare se identifică bărbații cu diferite forme de masculinitate, atitudinea lor față de veganism și le-au mai cerut să noteze cât de multă carne consumă de regulă și motivele din spatele opțiunilor lor culinare. Cercetătorii au constatat că bărbații care se identificau mai puțin cu masculinitatea tradițională au fost mai afectați de „marketingul" masculin.

Dar cei doi psihologi germani au constatat de asemenea că majoritatea bărbaților din eșantionul lor făceau parte din categoria respectivă, acesta fiind și unul dintre neajunsurile studiului. Una dintre concluzii a fost că schimbarea descrierilor rețetelor vegetariene pentru a suna mai „masculin" a schimbat într-adevăr percepția bărbaților asupra lor, ele fiind considerate mai puțin feminine și mai neutre.

Însă chiar și așa, concluzia generală a fost că preferințele culinare ale bărbaților nu s-au schimbat din cauza descrierilor modificate. Dar cei doi cercetători nu se dau bătuți, notând că studiul lor a reprezentat doar o „intervenție pe termen scurt" asupra mentalității participanților și că unele mai de durată ar putea avea rezultate diferite și „merită explorate".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE